Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Hayao Miyazaki - Dining in midair (& News)

Μία σύντομη  ιστορία που συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες του Hayao Miyazaki

Ο μεγάλος ιάπωνας σκηνοθέτης Hayao Miyazaki λατρεύει τον άνεμο, τις ιπτάμενες μηχανές και γενικά ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την ιδέα της πτήσης. Αυτό είναι γνωστό σε οποιονδήποτε έχει δεί έστω μία από τις υπέροχες animated ταινίες που μας έχει χαρίσει τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι επίσης (σχετικά) γνωστό οτι ο χαρακτηρισμένος ως Walt Disney της Ιαπωνίας (κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλύτερος από τον αμερικανό) έχει δημιουργήσει και διάφορες σύντομες manga ιστορίες, με την εξαιρετική Nausicaä of the valley of wind (Kaze no tani no Naushika, 1982-1994) να αποτελεί τη μοναδική "μεγάλου μήκους" του. Κάτι που όμως δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη και στους πολυάριθμους fans του είναι το πόσο πολύ λατρεύει και το φαγητό. Ένας γνώστης του σπουδαίου έργου του σίγουρα θα έχει παρατηρήσει οτι σε όλες ανεξαιρέτως τις ταινίες του συμπεριλαμβάνει σκηνές προετοιμασίας ή κατανάλωσης υπέροχων γευμάτων, πάντα με εκδηλώσεις μεγάλης απόλαυσης και ικανοποίησης από τους πρωταγωνιστές.

Και εδώ έρχεται η μικρή ιστορία Dining in midair, για να παντρέψει πολύ όμορφα αυτές τις δύο μεγάλες αγάπες του δημοφιλούς δημιουργού - τις πτήσεις και το φαγητό!








Η 8-σέλιδη ιστορία Dining in Midair (Kuuchuu de oshokuji) λοιπόν φιλοτεχνήθηκε από τον Miyazaki το 1994 και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού των σκαφών της αεροπορικής εταιρείας JAL. Η JAL (Japan Air Line) είναι μία από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του σπουδαίου σκηνοθέτη, καθώς συμμετείχε στην παραγωγή της ταινίας Porco Rosso, και γενικά συνηθίζει να προβάλλει ταινίες του κατά τη διάρκεια των πτήσεών της. Η υπόθεση είναι απλά μία ιστορική αναδρομή των γευμάτων κατά την πτήση, από το 1914 μέχρι τις μέρες μας, σχεδιασμένη κατά το γνωστό, όμορφο εικονογραφικό στυλ των μικρών manga του Miyazaki με τις νερομπογιές.

Η ιστορία έχει τυπωθεί μόνο άλλη μία φορά, και μάλιστα στα αγγλικά, στο βιβλίο Starting Point, 1979-1996, τον πρώτο από τους 2 τόμους μίας ιδιότυπης αυτο-βιογραφίας του Hayao Miyazaki που αποτελεί περισσότερο καλλιτεχνικό δοκίμιο πάνω στο animation και λιγότερο βιογραφία. Από αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο λοιπόν, που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 1996 και μόλις το 2009 μεταφράστηκε στα αγγλικά, την τσίμπησα και την παρουσιάζω.


Hayao Miyazaki News

Άσχετο, αλλά μιας και μιλάμε για τα manga του Miyazaki, αναφέρω εδώ οτι ο, υποτίθεται αποσυρμένος από τη σκηνοθεσία μεγάλων ταινιών και ήδη 76χρονος δημιουργός, είχε "συλληφθεί" το 2013 να σχεδιάζει ένα manga με samurai θεματολογία, το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε, δήλωσε οτι, από τη στιγμή που "συνταξιοδοτήθηκε" είναι τόσο απασχολημένος με διάφορα projects που δεν ξέρει αν θα μπορέσει να το τελειώσει ποτέ.





Και, εκτός αυτού, σχετικά πρόσφατα - το Νοέμβριο του 2016 - ανακοίνωσε οτι θα κάνει ένα μικρό... pause στη συνταξιοδότησή του για να σκηνοθετήσει άλλη μία, τελευταία ταινία μεγάλου μήκους, η οποία θα ονομάζεται Boro the Caterpillar (Kemushi no Boro) και υπολογίζεται να είναι έτοιμη πρίν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Tokyo το 2020. Η ταινία έχει γυριστεί ήδη ως μικρού μήκους, όμως ο Miyazaki δήλωσε οτι δεν είναι ικανοποιημένος, και έτσι αποφάσισε να την κάνει μεγάλου μήκους (χμμ, σαν δικαιολογία μου ακούγεται αυτό). Αθεράπευτος εργασιομανής !





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου