Glossary

Σε αυτή τη σελίδα θα υπάρχουν επεξηγήσεις για κάποιους ορισμούς που αναφέρονται στα άρθρα του blog, και που μπορεί να είναι άγνωστοι για κάποιον που δεν έχει φάει τα νιάτα του (και τα γηρατειά του) διαβάζοντας comics - μη με κοιτάτε, εγώ τα έχω φάει. Κάθε φορά λοιπόν που θα εισάγεται κάποιος όρος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, θα υπάρχει link για την επεξήγησή του σε αυτή τη σελίδα.

(Στην αρχή, θα μου πάρει λίγο χρόνο μέχρι να συμπεριλάβω όλους τους όρους που έχω χρησιμοποιήσει ως τώρα - δεν πιστεύω να βιάζεται κάποιος).

Λεξικό Ορισμών Comics


Anime
Ιαπωνικό animation (κινούμενο σχέδιο). Η κατηγορία περιλαμβάνει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (π.χ Akira), αλλά και σειρές (π.χ Dragon Ball). O όρος είναι συντομογραφία του animation, που προέρχεται από το λατινικό anima (ψυχή).

b-comics
Όρος δικής μου επινοήσεως, σύντμηση των λέξεων bad + comics (αντίστοιχος του b-movies). Δηλαδή, κακά comics! Αναφέρεται σε προχειροφτιαγμένα comics, χωρίς ιδιαίτερες καλλιτεχνικές αξιώσεις, που είναι συνήθως αυτο-εκδομένα από τους δημιουργούς ή από πολύ μικρές εταιρείες.

Bandes dessinées (bd)
Τα γαλλόφωνα comics, δηλαδή τα Γαλλο-Βελγικά. Η ακριβής μετάφραση είναι ζωγραφισμένες λωρίδες (strips)

Comic strips
Αλληλουχία εικoνογραφημένων "κουτιών" (panels) που σχηματίζουν μία σύντομη αφήγηση σε μία ή περισσότερες λωρίδες, συνήθως οριζόντιες. Δημοσιεύονται σε συνέχειες (π.χ σε εφημερίδες, περιοδικά ή στο internet), και δεν ξεπερνούν τη μία σελίδα τη φορά.

Comics
Μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης που χρησιμοποιεί κείμενο και αλληλουχία εικόνων για να φτιάξει μία εικονογραφημένη αφήγηση. Προέρχεται από το ελληνικό κωμικό (το σχετικό με την κωμωδία), αλλά δεν έχει αναγκαστικά αστείο περιεχόμενο.

Crossover
Η πρακτική όπου ένας ήρωας comics εμφανίζεται ως guest star στη σειρά κάποιου άλλου, συνήθως της ίδιας εταιρείας, στα πλαίσια μίας μικρής ιστορίας. Η τακτική αυτή παρατηρείται κυρίως στα υπερηρωικά comics, και σπανιότερα σε άλλα είδη.

Graphic novel
Μεγάλη εικονογραφημένη αφήγηση (comics), αυτοτελής ή μέρος σειράς, που εκδίδεται σε μορφή βιβλίου. Ο όρος έχει δεχτεί αρκετή κριτική, και ορισμένοι δημιουργοί χρησιμοποιούν άλλους (π.χ picture novella του Seth), ή τον αποποιούνται τελείως.

Manga
Τα ιαπωνικά comics. Προέρχεται από τους χαρακτήρες / ιδεογράμματα man - ανούσιο, άσκοπο και ga - εικόνα. Ο χαρακτήρας man δε μεταφράζεται με απόλυτη ακρίβεια, οπότε manga μπορεί να σημαίνει ανούσιες εικόνες, άτακτες εικόνες, ανεύθυνες εικόνες, ανόητες εικόνες κ.α (διαλέξτε όποιον ορισμό σας ταιριάζει καλύτερα). Αντίστοιχα στην Κίνα και την Ταϊβάν ονομάζονται manhua και στη Νότια Κορέα manhwa.

Mangaka
Ιάπωνας δημιουργός comics, τα οποία στην Ιαπωνία ονομάζονται manga.

One-shot
Αυτοτελές, μοναδικό τεύχος comics, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ανήκει σε κάποια σειρά. Αν ανήκει σε σειρά, είτε είναι τεύχος με special περιεχόμενο, είτε πιλότος (τεύχος για να δοκιμάσει την ανταπόκριση του κοινού).

Panels
Τα κουτιά / κάδρα που περιέχουν τις ζωγραφισμένες εικόνες που συγκροτούν τα comics. Μπορούν να είναι περιορισμένα από κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο (συνήθως ορθογώνιο), ή όχι.

Scratchboard
Εικονογραφική τεχνική, συγγενική της χαρακτικής, που επιτυγχάνεται με το ξύσιμο με κοπίδι μίας πινακίδας που είναι καλυμμένη με χρωστικές δύο χρωμάτων - άσπρη και μαύρη. Ξύνοντας τη μαύρη, που βρίσκεται απο πάνω, αποκαλύπτεται η άσπρη.

Story arc
Story arc ονομάζεται μία υπο-ιστορία μίας κύριας σειράς comics, που καλύπτει πολλούς τόμους. Μία μεγάλη σειρά μπορεί να έχει πολλά story arcs (π.χ Berserk), το καθένα από τα οποία διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα με κάποιο τρόπο (π.χ διαφορετική τοποθεσία, διαφορετική χρονική περίοδος, κ.α).

Sub-plot
Δευτερεύουσα υπόθεση, που συνήθως συνδέεται με την κεντρική, αλλά όχι απαραίτητα. Συνήθως περιλαμβάνει συμπληρωματικούς χαρακτήρες και λιγότερο σημαντικά γεγονότα από αυτά της κύριας υπόθεσης.

Tankōbon
Τόμος manga με μικρό μέγεθος (13cm × 18cm) και μαλακό εξώφυλλο, συνήθως 200-240 σελίδων, που συλλέγει υλικό δημοσιευμένο πρώτα σε περιοδικά, όπως λειτουργεί γενικά η ιαπωνική αγορά. Όλες οι σειρές manga εκδίδονται σε αυτό το φορμά. Ο αντίστοιχος δυτικός όρος είναι trade paperback.

Underground comics (ή comix)
Comics αυτο-εκδομένα από τους δημιουργούς ή από πολύ μικρές εταιρείες, με κοινωνικο-πολιτικό ή σατιρικό περιεχόμενο. Δεν ακολουθούν τις mainstream "φόρμες", περιέχοντας γενναίες ποσότητες σεξ, βίας και ναρκωτικών ουσιών. Το κίνημα του underground στα comics ξεκίνησε στα τέλη των 60s στην Αμερική, με πατριάρχη τον μεγάλο Robert Crumb.

Webcomic
Comic που δημοσιεύεται σε συνέχειες σε κάποιο website στο internet, συνήθως με ανανεώσεις της μίας σελίδας τη φορά ανά χρονικά διαστήματα που ποικίλουν. Επειδή οι εικόνες των webcomics είναι σε ψηφιακή μορφή, μπορούν να περιέχουν κίνηση (animation) ή να έχουν μουσική υπόκρουση.


Δείτε επίσης:

Glossary of comics terminology
Comics vocabulary
Comic Book Glossary
Comics Glossary
International Glossary of Comic Terms

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου