Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Édika - 3 short stories

3 μικρές ιστορίες από τον αρχιτέκτονα 
του παράλογου χιούμορ

Ο Édika (κατά κόσμον Édouard Karali) είναι ένας γαλλο-αιγύπτιος κομίστας που έγινε γνωστός για το χαοτικό, θεότρελο, άκρως παράλογο, σουρρεαλιστικό και σπαρταριστό χιούμορ του. Μοναδικός στο είδος του και αμίμητος, ο φοβερός και τρομερός αυτός τρομοκράτης του γέλιου γεννήθηκε το 1940 στο Κάιρο της Αιγύπτου, έζησε για λίγο στο Λίβανο, για να καταλήξει στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στη Γαλλία, όπου και ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο των comics (γαλλιστί Bandes dessinées).

Μετά από μία σύντομη ενασχόληση στη διαφημιστική εικονογράφηση, ο Édika άρχισε να δημοσιεύει τα comic strips του σε περιοδικά όπως τα Pilote, Charlie Mensuel και Psikopat. Το περιοδικό όμως στο οποίο πραγματικά έλαμψε, ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους, (σχεδόν το ίδιο) θεοπάλαβους συντελεστές του ήταν το εξωφρενικό Fluide Glacial που ίδρυσε το 1975 ο θρύλος των γαλλικών χιουμοριστικών comics Gotlib (Marcel Gotlieb).

Δίχως να σέβεται ούτε θεσμούς, ούτε ανθρώπους, ούτε θεούς ή δαίμονες, ο Édika έχει δημιουργήσει αμέτρητες μικρές ιστορίες για διάφορα περιοδικά, γεμάτες με ξεκαρδιστικές οικογενειακές στιγμές, ερωτικές περιπέτειες που είναι "βρώμικες" με όλη τη σημασία της λέξης, πολύ, μα πάρα πολύ βρισίδι και πολλά, μα πάρα πολλά υπερμεγέθη γυναικεία στήθη. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί πολλές από τις σύντομες, θεότρελες περιπέτειές του στα περιοδικά βαβέλ και ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, και έχουν κυκλοφορήσει και 4 αλμπουμάκια του από τις εκδόσεις ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ. Οι 3 ιστορίες που ακολουθούν ανήκουν στις "οικογενειακές" του φοβερού Édika, με τους τίτλους (ιδιαίτερα της πρώτης) να τα λένε όλα, και με απλά, καθημερινά στιγμιότυπα από τη ζωή μίας τυπικής οικογένειας να μεταμορφώνονται στα μαγικά χέρια του γαλλο-αιγύπτιου δημιουργού σε ένα απίστευτο, ξεκαρδιστικό σουρρεαλιστικό πανδαιμόνιο. Απολαύστε !

(διαβάστε το πολύ καλό αφιέρωμα του C is for Comics για τον Édika στα ελληνικά).


Θέλω να χέσω με την ησυχία μου !








Μία Προικισμένη Οικογένεια







Είναι Μάης, ο πιο ωραίος μήνας






16 σχόλια:

  1. Χαχαχαχα τον λατρεύω τον Μαχντί Γιακούμπ - Βενσάν Κασέλ της Ένατης Τέχνης! Πάντα λάτρευα το κρετίνικο χιούμορ, ειδικά όταν έχει και κάτι να σου πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ντόκτορ !
      Είναι θεός του παραλόγου ο Ομάρ Σαρίφ - Λουί ντε Φινές των comics (Εεεε ? Πώς τα πάω με τις ονομασίες ?). Είναι από τους πολύ λίγους κομίστες που σε κάνουν να ξεσκίζεσαι πραγματικά στα γέλια. Εγώ πάντα τρελαινόμουν με τον ό,τι να'ναι τρόπο που τελείωνε τις ιστορίες του. Θεός αληθινός !

      Διαγραφή
  2. xaxaxaxa θεικο αυτο με τα γατια! με θυμαμαι και μενα σε μια παρομοια φαση με τον πατερα μου οταν ημουν μικρη :P

    παντα διασκεδαζα με τις ιστοριουλες του στα βαβελ-ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ, αυτα που εχεις εδω δεν τα εχω διαβασει βεβαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βάσω !

      χαχ αχα χαχαχ α, σε θυμάσαι σε παρόμοια φάση ?!!! Θα χρειαστώ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ περισσότερες λεπτομέρειες από αυτό το σκηνικό ! Φαντάζομαι να μην έχει και η ιστορία σου την ίδια κατάληξη με του Εντικά.

      Αυτές οι ιστοριούλες είναι από τα αλμπουμάκια που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ. Βρίσκονται εύκολα, και αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω.

      Διαγραφή
  3. Όποιος δεν έχει διαβάσει Edika έχει χάσει ένα σπουδαίο καφάλαιο στην ιστορία των κόμικς. Πολλές φορές αρκεί μονάχα ένα καρέ του για να ξεσπάσεις σε γέλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη μορφή ο Édika ! Ρισπέκτ ! Πού τα σκεφτότανε όλα αυτά τα απίστευτα σκηνικά ο κερατάς ?!! Έχω κατεβάσει εννοείται και ό,τι δικό του έχεις βάλει στο blog σου - thanks again !

      Διαγραφή
  4. Ο πιο άξιος εκπρόσωπος του σουρεαλιστικού, του άκυρου, του "ό,τι να 'ναι" χιούμορ ο Edika.
    Ε, αν δε γινόταν μια θετική αναφορά σ' αυτό εδώ το blog, τότε κάτι σοβαρό θα έτρεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλωσορίσατε δεσποινίς Dark Chef !
      "ό,τι να 'ναι" χιούμορ δε λες τίποτα, ο τύπος είναι ο ορισμός του "ό,τι να 'ναι", η ενσάρκωση του θεάτρου του παραλόγου σε comics, η θεωρία του χάους η ίδια με καράφλα και γυαλιά ! Δεν είχα βάλει τόσο καιρό τίποτα δικό του, επειδή (νόμιζα οτι) δεν είχα δικό του πράμα στα ελληνικά. Τελικά βρήκα κάτι καταχωνιασμένα pdf, και τσούουουπ !

      Διαγραφή
  5. τελικα μαλλον ειμαι η μονη που δεν τρελλαινεται για εντικα. οχι οτι δε μαρεσει αλλα παντα το εβρισκα λιγο χοντροκομενο το στιλ του. καποια εχουν πλακα παντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χοντροκομμένο Αλίκη μου? Μα χοντροκομμένο? Τον προσβάλλεις τώρα !

    Όχι απλά χοντροκομμένο, αλλά χοντροκομμένο σα σπαλομπριζόλα που πελεκάει τριχωτός και ιδρωμένος χασάπακλας πάνω σε αιματοβαμμένη τάβλα ! Και κόβει και 2-3 δάχτυλα μαζί. Και 5-6 κατσαρίδες που σουλατσάρανε πάνω στη λιγδιασμένη σανίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχ αχ αχα οντως ! θεουλης ! ακους εκει σπαλομπριζολα. εφτιαξες ατμοσφαιρα

      Διαγραφή
    2. Ε ναι λοιπόν, ομολογώ ! Το τελευταίο μου σχόλιο το έγραψε ο ίδιος ο Édika !

      Χάκεψε το λογαριασμό μου, και με τα τέλεια ελληνικά του έγραψε αυτή τη σιχαμένη σκηνή. Ή μαλλον κατέλαβε το μυαλό μου με τηλεπάθεια και με ανάγκασε να γράψω ο ίδιος αυτή τη σιχαμένη σκηνή (πιο δραματικό αυτό).

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    4. μμμμ νομιζω θα παρω τη 2η εκδοχη!

      Διαγραφή