Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Hellboy - The chained coffin

Μία συναρπαστική origin ιστορία του Διαβολόπαιδου

Ο Hellboy του Mike Mignola είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο γνωστούς και αγαπητούς χαρακτήρες του κόσμου των comics. Ο κόκκινος διαβολόσπορος με το τρομερό δεξί χέρι πρωτο-εμφανίστηκε το 1993, και έκτοτε έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες graphic novels, σύντομες ιστορίες, crossovers, spin-off σειρές, video games, ακόμη και σε δύο συμπαθητικές live-action κινηματογραφικές ταινίες. Έχοντας επικληθεί στη γη από Ναζί αποκρυφιστές στις 23 Δεκεμβρίου του 1944, ο Hellboy "υιοθετήθηκε" τελικά από τους Συμμάχους, και συγκεκριμένα τον καθηγητή Trevor Bruttenholm, ιδρυτή της περίφημης παραφυσικής υπηρεσίας ασφαλείας Bureau for Paranormal Research and Defense (BPRD). Δουλειά του τεράστιου κόκκινου μπουνταλά είναι να αντιμετωπίζει (δηλαδή να πλακώνει στα μπουνίδια) όποιο παραφυσικό, υπερφυσικό τέρας εμφανιστεί στον κόσμο μας και απειλεί αθώους πολίτες.

Η 10-σέλιδη ιστορία The Chained Coffin δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά, σε ασπρόμαυρη μορφή, στο τεύχος Dark Horse Presents 100 #2, τον Αύγουστο του 1995. Έπειτα, συμπεριελήφθη ως έγχρωμη στον 3ο τόμο της κύριας σειράς του Hellboy, τη συλλογή σύντομων ιστοριών The Chained Coffin and Others, τον Αύγουστο του 1998. Στην πρωτότυπη, ασπρόμαυρη ιστορία, στην πρώτη σελίδα υπάρχει μία φωτογραφία του "νεογέννητου" διαβολόπαιδου με το στρατό, καθώς και μία φωτογραφία του Doc Carson, ενός χαρακτήρα που είχε δημιουργήσει ο παλιός συνεργάτης του Mignola, John Byrne. Οι φωτογραφίες αυτές αφαιρέθηκαν από τη μετέπειτα εκδοχή που τυπώθηκε στο The Chained Coffin and Others, και το όνομα του Doc Carson αντικαταστάθηκε με αυτό του Robert Oppenheimer, πατέρα της πυρηνικής βόμβας.

Το The Chained Coffin έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, στον τόμο Hellboy 3: Το αλυσοδεμένο φέρετρο και άλλες ιστορίες, το 2007 από τη Jemma Press.








-- SPOILERS --
(γενικά δε μ'αρέσουν, αλλά είναι φοβερή η υπόθεση)

Στην ιστορία The chained coffin που παρουσιάζουμε εδώ, ο Hellboy ταξιδεύει στην εκκλησία στο East Bromwich, το μέρος όπου "γεννήθηκε" στη γη, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια. Θυμάται οτι το μέντιουμ Cynthia Eden-Jones του είχε πεί οτι πίστευε πως ο ερχομός του στη γη είχε να κάνει με δύο πνεύματα μέσα στην εκκλησία, και όχι με πειράματα των Ναζί. Ο κερατούκλης αποκοιμιέται μέσα στη μισογκρεμισμένη εκκλησία, και βλέπει ένα όνειρο (?) με μία ετοιμοθάνατη γριά. Η γυναίκα εξομολογείται οτι υπήρξε μάγισσα και ζητάει τη συγχώρεση του θεού. Ζητάει από τα παιδιά της, ένα παπά και μία καλόγρια, να αλυσοδέσουν το φέρετρό της όταν πεθάνει, και να το φυλάξουν από το διάβολο για τρείς νύχτες. Ο Hellboy ξυπνάει (?) και βλέπει μπροστά του τα παιδιά και το αλυσοδεμένο φέρετρο. Ξαφνικά, ένας τεράστιος δαίμονας μπαίνει μέσα, και έπειτα από μία σύντομη αντιπαράθεση, σκοτώνει τα παιδιά με ευκολία, καλώντας τη γυναίκα να βγεί από το φέρετρο. Της λέει οτι το αληθινό της παιδί, το οποίο είχαν συλλάβει μαζί πρίν πολλά χρόνια κατά το Walpurgis-Nacht (κάτι σαν το Sabbath των μαγισσών), δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Έπειτα ο δαίμονας κοιτάζει τον Hellboy και τον αποκαλεί "αγαπημένο του γιο" !!! Παίρνει τη γυναίκα μαζί του στην κόλαση για πάντα, και αφήνει τον κόκκινο γίγαντα μαλάκα (όπως και εμάς), να αναρωτιέται αν αυτοί που είδε μόλις ήταν οι γονείς του.

Ο Mignola δίνει μεγάλη σημασία στις ημερομηνίες και τη χρονολογική αλληλουχία των ιστοριών του, οπότε φροντίζει να μας πληροφορήσει οτι αυτή η επίσκεψη του Hellboy στον τόπο "γέννησής" του λαμβάνει χώρα ακριβώς 50 χρόνια μετά τα γενέθλιά του, δηλαδή κάπου στο τέλος του 1994 ή τις αρχές του 1995. Άρα, λίγο μετά τα γεγονότα του 1ου τόμου της κύριας σειράς, Seed of Destruction.

Η ιστορία αυτή με τη γριά μάγισσα που πεθαίνει και το δαίμονα που έρχεται να "εισπράξει" την ψυχή της είναι ένας ακόμη λαϊκός μύθος, από αυτούς που ο Mignola αρέσκεται να χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη για τις περιπέτειες του ήρωά του. Ο δημιουργός κρατάει πολλά στοιχεία από τον αρχικό μύθο, και αφήνει τον τσαμπουκαλή χαρακτήρα του έξω από τη δράση, σε μία ευπρόσδεκτη αλλαγή από τα συνηθισμένα κλωτσομπουνίδια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου