Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Bernie Wrightson R.I.P

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο
κορυφαίος εικονογράφος των horror comics

και συν-δημιουργός του Swamp Thing

Ο Bernie Wrightson (27 Οκτωβρίου 1948 – 18 Μαρτίου 2017), ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς δημιουργούς comics του προηγούμενου αιώνα, άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Τον Ιανουάριο είχε υποβληθεί σε χειρουργείο, κάτι που τον είχε αναγκάσει να αποσυρθεί από τον χώρο των comics.

Γεννημένος το 1948 στην πόλη Dundalk ως Bernard Albert Wrightson, από μικρός διάβαζε μανιωδώς τα horror και sci-fi comics της θρυλικής εταιρείας EC. Στα 15 του έμαθε τον Frank Frazetta, ο οποίος και τον σημάδεψε, αφήνοντας τη μεγαλύτερη επιρροή στο σχεδιαστικό του στιλ. Ξεκινώντας από το χώρο των fanzines, το 1968 σχεδίασε την πρώτη του επαγγελματική δουλειά, The Man Who Murdered Himself, που κυκλοφόρησε στο House of Mystery #179 της εταιρείας DC (Απρίλιος 1969).

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 συνέχισε να συνεργάζεται με τη DC, και αργότερα με τη μεγάλη της αντίπαλο, Marvel, συμμετέχοντας σε διάφορες ανθολογίες μυστηρίου και τρόμου, όπως τις Chamber of Darkness, Witching Hour, House of Mystery και Tower of Shadows. Τότε ήταν που άρχισε να εξελίσσει το εικονογραφικό του στυλ, καταλήγοντας στο γνώριμο, εξαιρετικά λεπτομερές και ατμοσφαιρικό καλλιτεχνικό του ύφος που θα τον μετέτρεπε σε θρύλο. Τον Ιούλιο του 1971 θα δημιουργούσε τον πιο γνωστό χαρακτήρα ολόκληρης της καριέρας του, το εμβληματικό Swamp Thing, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο House of Secrets #92, σε σενάριο του Len Wein.

Η συνεργασία του με τις δύο μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες θα διαρκούσε όλη του τη ζωή, σχεδιάζοντας μερικούς από τους σημαντικότερους ήρωες των δύο κολοσσών (Spiderman, Hulk, Batman, Punisher, κτλ), όμως οι ποιοτικότερες δουλειές του, και αυτές που προτιμούσε και ο ίδιος, ήταν αυτές που έκανε για λογαριασμό των θρυλικών ανθολογιών φαντασίας και τρόμου EERIE και CREEPY του εκδότη James Warren. Μνημειώδης έχει μείνει η εικονογραφική του δουλειά στη σύντομη ιστορία Jenifer, σε σενάριο του Bruce Jones, καθώς και οι 50 εκ-πλη-κτι-κές εικονογραφήσεις του για το Frankenstein της Mary Shelley, ίσως η καλύτερη δουλειά της καριέρας του. O Wrightson έχει στο ενεργητικό του αμέτρητα artbooks με τις υπέροχες εικονογραφήσεις του και αμέτρητα βραβεία, με την παρακαταθήκη του να του εξασφαλίζει την αθανασία, καθώς και μία θέση στο πάνθεον της 9ης τέχνης.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου