Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

The Tipping Point

Μία υπέροχη, superstar συλλογή !

To The Tipping Point (Σημείο Καμπής) είναι μία πολύ όμορφη, δίτομη ανθολογία σύντομων ιστοριών comics με κεντρικό - αν και αρκετά ελεύθερο - θέμα την αλλαγή.

Συγκεντρώνοντας σε μία σπάνια συνεύρεση μερικούς πολύ μεγάλους καλλιτέχνες και από τις 3 σημαντικότερες σχολές της 9ης τέχνης - Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία - η συλλογή κυκλοφόρησε στη Γαλλία το Δεκέμβριο του 2015 από την εξαιρετική Les Humanoïdes Associés με αυθεντικό τίτλο Le jour où ça bascule. Το Φεβρουάριο του 2016 μεταφράστηκε και στα αγγλικά με τίτλο The Tipping Point από το αγγλόφωνο παρακλάδι της εταιρείας, Humanoids.

Οι εξέχοντες συμμετέχοντες περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι Naoki Urasawa, Paul Pope, Taiyō Matsumoto και Eddie Campbell, και αν σε αυτούς προσθέσουμε και το όμορφο εξώφυλλο, το οποίο όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το αμέσως αναγνωρίσιμο καλλιτεχνικό στυλ, είναι του μεγάλου Enki Bilal, καταλαβαίνουμε οτι η ομάδα είναι πραγματικά All Star.

Το The Tipping Point αποτελείται από 13 σύντομες ιστορίες, όλες μεταξύ 8 και 12 σελίδων, με τη θεματική ενότητα της αλλαγής να είναι αρκετά γενική και αρκούντως αφηρημένη, δίνοντας έτσι χώρο στους καλλιτέχνες να εξερευνήσουν μία πλειάδα αφηγηματικών ειδών και θεμάτων. Κάθε δημιουργός συνεισφέρει στο σύνολο το δικό του, προσωπικό στυλ, με τα χαρακτηριστικά της comics κουλτούρας από την οποία προέρχεται να συντελούν σε ένα πανδαιμόνιο υπέροχης διαφορετικότητας και δημιουργικής φαντασίας. Έτσι, έχουμε ρομαντζάδες, περιπέτειες, εγκλήματα, επική φαντασία, επιστημονική φαντασία, κωμωδία, μυθολογία, φιλοσοφία, θρησκεία, χαμένες γάτες (!) μέχρι και... κλανιές (!!!). Και φυσικά, κάθε ιστορία δεν περιορίζεται σε ένα μόνο είδος.

Και πρίν αρχίσετε να αναρωτιέστε με ποιό ακριβώς είδος συνδυάζονται οι κλανιές, πάμε να δούμε ένα δείγμα από τις ιστορίες, και συνεχίζουμε παρακάτω.



Paul Pope



Katsuya Terada



Taiyō Matsumoto



Frederik Peeters


Υπάρχουν αλλαγές και αλλαγές στη ζωή μας και στον κόσμο, μικρές ή μεγαλύτερες, προσωπικές ή σε συμπαντικό επίπεδο. Κάποιες φορές υπάρχει ένα ξεκάθαρο σημείο καμπής (tipping point), και κάποιες άλλες η διαδικασία είναι αργή και σταδιακή. Ο John Cassaday π.χ εξερευνά την αλλαγή στη ζωή του γνωστού ήρωα Huckleberry Finn, η οποία προέρχεται από την απόφασή του να αγνοήσει το προσωπικό του συμφέρον για να βοηθήσει ένα μαύρο σκλάβο. Η όμορφη αυτή ιστορία, που ονομάζεται λογοπαικτικά Huckleberry Friend, είναι γραμμένη στη μορφή ποιήματος. Ο πολύ καλός Emmanuel Lepage από την άλλη, τον οποίο απορώ πώς και δεν είχα ακούσει ποτέ, μας παρουσιάζει το The Awakening, μία πιο εσωτερική αλλαγή που συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα ενός αγοριού που βρίσκεται στο μεταίχμιο της παιδικής ηλικίας με την εφηβεία. Στην ιστορία Screwed! πάλι, ο Atsushi Kaneko, στο γνωστό του hardcore ύφος, μας πετάει στα μούτρα μία εκρηκτική, γεω-πολιτική αλλαγή που διακόπτει βίαια την παραδειγματική εκτέλεση ενός μέλους της yakuza (ιαπωνική μαφία).

Ο Paul Pope, με το εξαιρετικό εικονογραφικό του στυλ, μας παρουσιάζει την ιστορία Consort to the Destroyer, μία κλασική πειρατική περιπέτεια, στην οποία το σημέιο καμπής είναι απλά η απόφαση της πρωταγωνίστριας να απελευθερωθεί από τους δέσμιούς της. Τώρα, το αν ο καρχαρίας μιλάει (!), η απόφαση είναι του αναγνώστη. Ο φοβερός Taiyō Matsumoto χρησιμοποιεί πανέξυπνα ένα "βρώμικο" κόλπο - μία κλανιά - για να μας υπενθυμίσει οτι, ενώ η μικρή Hanako αναρωτιέται αν κανείς γύρω της κατάλαβε τί έκανε, στον υπόλοιπο κόσμο άνθρωποι πεθαίνουν, προβληματίζονται ή χαίρονται, αγνοώντας τη δική της πραγματικότητα. Ο Bob Fingerman, στην καρτουνίστικη ιστορία του The Unbeliever μας το ρίχνει στη φιλοσοφία, δείχνοντάς μας τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σκεπτικό ενός άθεου καθώς περιδιαβαίνει την κόλαση και τον παράδεισο ως άλλος Δάντης. Βεβαίως, μιλάμε για φιλοσοφία πασπαλισμένη με μπόλικη χιουμοριστική, κανιβαλιστική διάθεση.



Naoki Urasawa



Emmanuel Lepage



Keiichi Koike



John Cassaday


Ο Eddie Campbell, στην απλή αλλά πολύ διδακτική και όμορφα δοσμένη, καθημερινή ιστορία του, μας αφηγείται την αλλαγή που υπέστη η προσωπική του ζωή όταν εξαφανίστηκε η αγαπημένη του γάτα. Ο Keiichi Koike πάλι με το The Fish, την πρώτη του δουλειά που μεταφράζεται ποτέ στα αγγλικά (έγκλημα), παραδίδει μία ψυχεδελική, πνευματική, αλληγορική ιστορία επιστημονικής φαντασίας που συνδυάζει τον Katsuhiro Otomo με τον Jim Woodring, αντιπαραθέτοντας το επικείμενο τέλος του κόσμου από πυρηνικό ολοκαύτωμα με την προετοιμασία ενός ψαριού που προορίζεται για sushi. Φανταστικό! Ο πολύ γνωστός στη Γαλλία αλλά όχι τόσο στον υπόλοιπο κόσμο Boulet πλέκει μία θεότρελη, σουρρεαλιστική ιστορία συνομωσιών, με τον τίτλο I Want to Believe να συνοψίζει όμορφα το θέμα της, ενώ ο Bastien Vivès παρουσιάζει μία σκοτεινή, πεσσισμιστική ιστορία επιστημονικής φαντασίας που τιμωρεί την απόφαση του πρωταγωνιστή της να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό.

Ο Naoki Urasawa κάνει μία μίνι έκπληξη, παραδίδοντας μία απλή, χιουμοριστική ιστορία αγάπης με υπερηρωικά στοιχεία, έτη φωτός μακριά από τα πολύπλοκα ψυχολογικά θρίλερ που μας έχει συνηθίσει. Ο Frederik Peeters πάλι δε μας εκπλήσσει, με το γνωστό, υπέροχο εικονογραφικό του στυλ να αποδίδει τέλεια την ελεύθερη παραλλαγή του πάνω στην ιστορία της Laika, του πρώτου σκυλιού που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Από αυτή την ιστορία προέρχεται και το φανταστικό εξώφυλλο του 2ου τόμου της συλλογής (το έχω παραθέσει πιο πάνω). Τέλος, ο εκπληκτικός εικονογράφος Katsuya Terada με το Tengu αποτυπώνει εξαιρετικά τη στιγμή της δημιουργίας ενός καλλιτέχνη. Χρησιμοποιώντας επικά, μυθολογικά στοιχεία, ο Terada μας δείχνει τί συμβαίνει από τη στιγμή που ο δημιουργός συλλαμβάνει μία ιδέα, μέχρι την αποτύπωσή της πάνω στο χαρτί. Απλά μαγευτικό !



Eddie Campbell



Atsushi Kaneko



Bob Fingerman



Boulet  -  Bastien Vivès


Κάθε ιστορία έχει τη διδακτικότητα και τη μαγεία της, κάθε καλλιτέχνης δίνει τον καλύτερό του εαυτό (οκ, με 2-3 εξαιρέσεις που μπορούσαν και καλύτερα), κάθε comics κουλτούρα εκπροσωπείται άξια σε αυτή την πολύ ωραία πρωτοβουλία που γιορτάζει τη διαφορετικότητα της 9ης τέχνης παγκοσμίως.

Για επίλογο άφησα μία ατάκα του εκδότη της Humanoids, Fabrice Giger, για την πολύ όμορφη αυτή συλλογή που εξέδωσαν. "Humanoids, since its very inception 40 years ago, has always had a leitmotif of building bridges between American comic books, Japanese manga, and European bande dessinée to help them inspire each other—or better yet, to cross-pollinate. The Tipping Point does just that, and features some of the medium’s best creators working today. It’s a very unique and special book that will land—like a shimmering UFO invasion—simultaneously in different languages around the planet, unifying global fans of the sequential art form."

* Η συλλογή δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο, best-seller μυθιστόρημα του Malcolm Gladwell.

Όλοι οι συμμετέχοντες:
Naoki Urasawa, Paul Pope, Taiyō Matsumoto, Eddie Campbell, John Cassaday, Frederik Peeters, Emmanuel Lepage, Katsuya Terada,  Bob Fingerman, Atsushi Kaneko, Keiichi Koike, Boulet, Bastien Vivès




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου