Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Comics Album covers - Part 1: The Hard ones

Καλλιτέχνες των comics σχεδιάζουν εξώφυλλα μουσικών albums
Μέρος 1ο - Τα Σκληρά

Από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα όταν και οι δίσκοι βινυλίου ξεκίνησαν να τυπώνονται και να κυκλοφορούν σε μαζική κλίμακα, δημιουργήθηκε η ανάγκη να διακοσμηθούν τα εξώφυλλά τους με κάποια εικόνα. Οι επιλογές ασφαλώς άπειρες, με κάθε καλλιτέχνη ή μουσικό group να προσπαθεί να εκφράσει το περιεχόμενο της εκάστοτε δουλειάς του μέσω του εξωφύλλου. Στην αρχή τα πράγματα ήταν απλά, όλοι έβαζαν μία φωτογραφία της μάπας τους και τελείωνε εκεί η ιστορία. Κατά τις δεκαετίες του 50 και του 60 όμως, και ιδιαίτερα με την άνθηση των μουσικών ρευμάτων του Rock και του Heavy Metal που εξερευνούσαν συχνά φανταστικά και μυθολογικά θέματα, πολλοί μουσικοί άρχισαν να εμπιστεύονται εικαστικούς και εικονογράφους για τη φιλοτέχνηση των albums τους. Όπως είναι λογικό, αρκετοί στράφηκαν και σε δημιουργούς comics, ιδιαίτερα αυτούς που είναι περισσότερο ονομαστοί για την εικονογραφική τους τέχνη.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες της 9ης τέχνης όπως οι Frank Frazetta, Robert Crumb, Charles Burns, Dave McKean, Bill Sienkiewicz, Simon Bisley, Tony Millionaire, Michael W.M. Kaluta και πολλοί άλλοι έγιναν περιζήτητοι στους μουσικούς κύκλους, παραδίδοντας μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα εξώφυλλα στην ιστορία της μουσικής (για 20ο-21ο αιώνα μιλάμε ε, όχι για Beethoven). Ειδικά στα πιο "σκληρά" παρακλάδια της μουσικής, το Hard Rock και το Metal, οι επικές εικονογραφήσεις στο στυλ του δάσκαλου Frazetta καθόρισαν την τέχνη των εξωφύλλων για τις (πολλές) επόμενες δεκαετίες. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά (πολλά) από αυτά τα "σκληρά" εξώφυλλα.

Θα ακολουθήσει (σύντομα ?) και το σχετικό 2ο μέρος του αφιερώματος για τα "εναλλακτικά" εξώφυλλα
Comics Album covers - Part 2: The Alternative ones


Frank Frazetta


Simon Bisley

Tanino Liberatore
Michael W.M. Kaluta

Dave McKean
Bill Sienkiewicz
Boris Vallejo

 John ByrneGreg Capullo
Alex Ross
Dave Gibbons

 Duncan Fegredo
 Jim BalentTodd McFarlane
Brian BollandBarry Windsor-SmithRick Griffin
Guy Peellaert
Richard Corben
Bernie WrightsonCharles Burns
 Dan BreretonChris Bachalo Jim Fitzpatrick
 David FinchRobert WilliamsVince LockeMark TexeiraPhil JimenezJoe JuskoHoward ChaykinJames O'BarrMort Drucker
Ουουουφ ! Τελείωσαν. Είναι σίγουρο οτι θα έχω παραλείψει πολλά εξώφυλλα, άλλα επειδή τα ξέχασα και άλλα επειδή δεν τα γνώριζα καν, όμως νομίζω οτι έχω παραθέσει ένα ικανοποιητικό δείγμα "σκληρών" εξωφύλλων από καλλιτέχνες του κόσμου των comics.

Παραθέτω εδώ και όλα τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το πρώτο μέρος του αφιερώματος-μαμούθ για τα μουσικά εξώφυλλα, για να έχετε μια συνολική εικόνα για τί (υψηλότατο) επίπεδο μιλάμε.

Alex Ross, Barry Windsor-Smith, Bernie Wrightson, Bill Sienkiewicz, Boris Vallejo, Brian Bolland, Charles Burns, Chris Bachalo, Dan Brereton, Dave McKean, Dave Gibbons, David Finch, Duncan Fegredo, Frank Frazetta, Greg Capullo, Guy Peellaert, Howard Chaykin, James O'Barr, Jim Balent, Jim Fitzpatrick, Joe Jusko, John Byrne, Mark Texeira, Michael W.M. Kaluta, Mort Drucker, Phil Jimenez, Richard Corben, Rick Griffin, Robert Williams, Simon Bisley, Tanino Liberatore, Todd McFarlane, Vince Locke.

Θα ακολουθήσει και το σχετικό 2ο μέρος, αφιερωμένο στα "εναλλακτικά" εξώφυλλα
Comics Album covers - Part 2: The Alternative ones

3 σχόλια:

 1. Μ'άρεσαν σχεδόν όλα τα εξώφυλλα, πολλά από αυτά είναι απλά φανταστικά, αλλά και πάλι ξεχώρισα αυτά του Dave. Είναι ο αλήτης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΥΓ. Με γεια το banner. Πανέμορφο!

   Διαγραφή
  2. Πρα πρα πρα, πρα πρα πρα πρα ! Δε σημαίνει τίποτα, απλά ήθελα να εκφράσω την αγανάκτησή μου για τα χάλια μου από χτες το βράδυ. Αίσχος φίλε μου, αίσχος ! Τα εξώδυλλα τα σπάνε, τα μαζεύω πολύ καιρό. Και για το φίλο σου τον Dave που λες, μη δείς το καινούριο που έβγαλε, θα λυσσάξεις περισσότερο. Κάτι με Black dog λέγεται

   Διαγραφή