Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

The pixel art of Uno Moralez

Ο ρώσος τρομοκράτης της digital art

Ο Uno Moralez είναι ένας ρώσος καλλιτέχνης (ναι, δεν είναι το κανονικό του όνομα) με ένα πολύ ιδιαίτερο και πρωτοποριακό καλλιτεχνικό στύλ. Χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα ψηφιακά pixels, φτιάχνει εικόνες, κινούμενες και μη, που μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από video game της δεκαετίας του '80. Η θεματολογία του είναι ένα κράμα horror, μυστικισμού και σουρρεαλισμού, με το ηθελημένα pixel-αρισμένο αποτέλεσμα να έρχεται σε αντίθεση με τα αντικείμενα των έργων του, προσθέτοντας μία απόκοσμη και άκρως γοητευτική αύρα. Κανένας δεν ξέρει ούτε το όνομά του, ούτε πώς ακριβώς δημιουργεί τις εικόνες του, και κατά την ταπεινή μου γνώμη ούτε χρειάζεται και να μάθουμε.

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το άτομό του, όπως το οτι γεννήθηκε στη δημοκρατία του Bashkortostan στη Ρωσία, είναι 46 ετών και τα τελευταία 10 χρόνια ζεί στη Μόσχα μαζί με τη γυναίκα του και μία γάτα που μοιάζει εντυπωσιακά με άνθρωπο (αυτός τα λέει). Δουλεύει ως freelance καλλιτέχνης στη διαφήμιση και τον κινηματογράφο, και θα ήθελε κάποια στιγμή να ασχοληθεί επαγγελματικά με το video. Ως επιρροές του αναφέρει την τέχνη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και τη δουλειά του αμερικανού σκηνοθέτη David Lynch, όμως αρνείται οποιαδήποτε επιρροή από τον κόσμο των comics. Έχει φτιάξει πάντως μερικά εξαιρετικά σύντομα comics τα οποία θα παρουσιάσω σύντομα σε ξεχωριστή ανάρτηση, μέχρι τότε όμως πάμε να δούμε τις, επίσης εξαιρετικές, κινούμενες και ακίνητες εικονογραφήσεις του.

Κινούμενες εικόνες (animated gif)

Δυστυχώς μπόρεσα να συμπεριλάβω μόνο όσες εικόνες ήταν μικρότερες από 640 pixels σε πλάτος (όσο είναι αυτή η στήλη δηλαδή), επειδή το κινούμενο αρχείο .gif αν υποστεί σμίκρυνση παραμορφώνεται και δε δείχνει σωστά. Για να δείτε όλες τις υπέροχες λούπες του Uno Moralez, πηγαίνετε στο unomoralez.com/loops







Ακίνητες εικόνες

Οι περισσότερες εικόνες δε φαίνονται σωστά λόγω της pixel-οειδούς κατασκευής τους, επειδή κάποιες είναι κροπαρισμένες (κομμένες αριστερά-δεξιά) και άλλες σμικρυμένες για να χωράνε σε αυτή τη στήλη. Μεγεθύνετε για να τις δείτε κανονικά.






















Όπως συνηθίζω κάποιες φορές, άφησα για επίλογο μία πολύ ωραία φράση που διάβασα σε μία κριτική για τη δουλειά του Uno Moralez. Λέει λοιπόν "His work reads like an ingenious/twisted amalgam created using the combined DNA of Suehiro Maruo, Nicholas Gurewitch, David Lynch, Andrei Rublev, and the evil videotape from The Ring."

Συνέντευξη του Uno Moralez

Ένα "εγκαταλελειμμένο" animation project του Uno Moralez

10 σχόλια:

  1. Ton vrisko p a a a a a a ra poli kalo, fantastiko tha elega. Kai anarotiemai giati den einai oxi apla gnostos alla pasignostos. Isos kai o idios na min to thelei fisika, an les oti oute to onoma tou de leei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε Δημήτρη ως προς το p a a a a a a ra poli kalo, fantastiko θα έλεγα κι εγώ. Και μ'αρέσει πολύ επίσης που δεν τον νοιάζει να γίνει γνωστός. Έτσι έχει μάλιστα και περισσότερη ελευθερία να είναι όσο κάφρος και χύμα θέλει. Άξιος ! Άξιος ! Ζαζιντράβια ! (αν θυμάμαι καλά αυτό σημαίνει "στην υγειά σου")

      Διαγραφή
  2. Πολύ - πολύ καλό τον βρίσκω το Ρώσο!! Ειδικά οι τελευταίες εικόνες συνδυάζουν το ονειρικό και το εφιαλτικό άψογα!
    Αυτές με τα "νερά" (sorry, είμαι και λίγο άμπαλη με τους τεχνικούς όρους) είναι επίσης ωραίες αλλά αυτή τη στιγμή μου προκαλούν ζαλάδα. Ίσως βέβαια να παίζει ρόλο και το αλκοόλ της προηγούμενης μέρας :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ - πολύ καλός είναι ο Ρώσος!! Καλησπέρα από το εξωτικό Παγκράτι αγαπητή Dark Chef. Ααααα, νιώθω και μια συναδελφικότητα, επειδή είμαι επίσης μέχρι το λαιμό από τα χθεσινά τσίπουρα. Ζαλάδα δεν παίζει, αλλά καλού-κακού λέω κάνω ένα μπανάκι με φορμόλη για να μη μυρίσει το πτώμα μου. Πάντως ναι, οι εικόνες του κυρίου Moralez είναι αρκούντως spooky και εφιαλτικές. Κάτι πρέπει να πίνει κι αυτός, και δεν εννοώ απαραιτήτως αλκοόλ.

      Διαγραφή
  3. Γειά σας! Θα συμφωνήσω και εγώ, μου αρέσει πολύ ο ρώσος. Και τα κινούμενα απο όσο ξέρω έχουν πολύ δουλειά. Γενικά μου αρέσουν όλοι αυτοί οι τρελλαμένοι που κάνουν κάτι τόσο ξεχωριστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Jim, κι αν είναι η πρώτη φορά που γράφεις εδώ, καλωσόρισες ! Τί να κεράσω ? (πρωινιάτικα αστειάκια).

      Σε όλους αρέσει ο ρώσος τελικά, και νομίζω απολύτως δικαιολογημένα. Έχει πολύ ιδιαίτερο και "ψαρωτικό" στυλάκι. Και για τα κινούμενα έχεις δίκιο, έχουν πολλή δουλειά. Φτιάχνω κι εγώ για τη δουλειά μου (διαφημιστικά βεβαίως, όχι καλλιτεχνικά), και μου βγαίνει η πίστη.

      Διαγραφή
    2. Καλώς σας βρήκα! :) Έτσι εξηγείται το πολύ ωραίο στήσιμο του blog, φαίνεται οτι ξέρεις απο αυτά

      Διαγραφή
    3. Αααααα, τώρα θα κεράσω οπωσδήποτε! Το τσιπουράκι το πίνεις ? Ευχαριστώ για τα καλά λόγια φίλε Jim. Θα τα λέμε.

      Διαγραφή
  4. λίγο τρομακτικές, αλλά ταυτόχρονα πολύ όμορφες εικόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε φίλε/η k_s, όπως και σε όλους δηλαδή. Για εμένα το οτι είναι τρομακτικές συμβάλλει στη γοητεία τους !

      Διαγραφή