Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η Ιθάκη του Καβάφη σε web comic

Γιατί ρε παιδιάαααα ?

Το πολύ καλό comic blog Zen Pencils και ο ιθύνων νούς του, Gavin Aung Than, ειδικεύεται στην εικονογράφηση ρητών, ατακών και φιλοσοφικών αποφθευγμάτων που έχουν ξεστομίσει κατά καιρούς επιφανείς προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, αλλά και των παγκοσμίων γραμμάτων και τεχνών (και όχι μόνο). Από το Βούδα, τον Λάο Τσε και τον Γκάντι μέχρι τον Μαρκ Τουέιν, τον Ισαάκ Ασίμοφ και τον Τέντυ Ρούζβελτ (!), ο Than έχει ασχοληθεί με μερικά από τα πιο φωτισμένα μυαλά που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, παραδίδοντας μερικές πραγματικά υπέροχες δουλειές.

Αλλάααα ... (πάντα υπάρχει ένα αλλά), κάποιες επιλογές του δεν είναι και τόσο έξυπνες και πετυχημένες. Και δε μιλάω για την επιλογή του να εικονοποιήσει το εξαιρετικό ποίημα Ιθάκη ενός από τους μεγαλύτερους έλληνες ποιητές, του Κωνσταντίνου Καβάφη, αλλά για την επιλογή του να του αλλάξει τα φώτα ! Με υλικό τους γεμάτους υπέροχα, βαθιά νοήματα και συμβολισμούς για τη ζωή στίχους του μεγάλου ποιητή, ο κύριος Than επιλέγει να φτιάξει κάτι σαν αυτό το σιχαμένο που λένε στο Hollywood "based on a true story". Και γιατί based κύριέ μου, όταν έχεις μία τόσο καλή ιστορία ? Ο δημιουργός βεβαίως φρόντισε να αναφέρει στο σημείωμα που συνόδευε το comic, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2013 όταν και το δημοσίευσε στο internet, ότι ο πρωταγωνιστής του έργου του δεν είναι ο Οδυσσέας (τότε γιατί το έβγαλε Ιθάκη ?), και ότι ήθελε να πεί μία διαφορετική ιστορία από τον Όμηρο και τον Καβάφη (ε ναι τώρα, τί ξέρουν αυτοί οι άχρηστοι ?). Και μας αποτελειώνει αναφέροντας ξεδιάντροπα οτι εμπνεύστηκε από τη δουλειά του Ray Harryhausen, ενός παλιού καλλιτέχνη οπτικών εφφέ που έγινε γνωστός από ταινίες "ιστορικού" περιεχομένου, διαβόητες για τις ιστορικές τους ανακρίβειες (Jason and the Argonauts, και άλλα τέτοια βατόμουρα).

Δε θα πιάσω μία-μία τις ξεφλουδισμένες πατάτες που έχει πετάξει μέσα στο καζάνι της Ithaka του ο κύριος Than, γιατί είναι εξόφθαλμες (ήδη από το πρώτο panel), και γιατί θα συγχυστώ παραπάνω. Οπότε, βουρ !

(H επιμέλεια στα ελληνικά του κόμικ έγινε από τη φιλόλογο Κατερίνα Προκοπίου και αναρτήθηκε στο Blog της http://3gymnasio-toumpas-thessalonikis.blogspot.gr/ Πηγή: www.lifo.gr)




Εεεεε, ναι λοιπόν ! Βλέπουμε λοιπόν κυρίες και κύριοι οτι το τελικό νόημα του ταξιδιού ("οι Ιθάκες τί σημαίνουν") είναι... να ξαναγυρίζεις από κεί που'ρθες (Τροία). Αααααααυτά είναι !

Δείτε και το αυθεντικό comic με το αγγλικό κείμενο - Zen Pencils: Cavafy - Ithaka
(Η μετάφραση είναι χάλια, αλλά τί να κάνουμε, η ποίηση δε μεταφράζεται - τουλάχιστον σωστά)

Ο ασιατικής καταγωγής Gavin Aung Than γεννήθηκε στο Perth της Αυστραλίας, αλλά κατοικεί και δουλεύει στη Μελβούρνη. Μετά από χρόνια δουλειάς στον τομέα του graphic design, το 2012 έφτιαξε το Zen Pencils, εκπληρώνοντας το παιδικό του όνειρο να ζωγραφίζει comics. To Zen Pencils έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, και φιγουράρει σε πολύ γνωστές εφημερίδες όπως οι The Washington Post και The Huffington Post, μεταξύ αρκετών άλλων.

2 σχόλια:

  1. καλημερα! ενταξει το ξεφτιλισανε λιγο αλλα τωρα το βλεπεις για πρωτη φορα αθτο? παντως το παιδικο ζωγραφικο στιλ μαρεσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε, το παιδικό εικονογραφικό στυλάκι μια χαρά είναι, τον κακομοίρη τον Οδυσσέα που τον έκανε Captain Harlock με πείραξε, και που τα νοήματα των στίχων του Καβάφη τα γύρισε επιτόπια αναστροφή στην Κορίνθου - Πατρών με 220 χλμ / ώρα.

      Διαγραφή