Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Katsuhiro Otomo wins 2015 Angoulême

Ο δημιουργός του Akira κέρδισε το Grand Prix (Μεγάλο βραβείο) στο διασημότερο φεστιβάλ comics του κόσμου για τη συνολική προσφορά του στην 9η τέχνη

Στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έλαβε χώρα το 42o ετήσιο διεθνές φεστιβάλ comics της Angoulême (Angoulême International Comics Festival), το μεγαλύτερο και πλέον περίβλεπτο φεστιβάλ του κόσμου των comics. Με εξέχουσες παρουσίες και εντυπωσιακές εκθέσεις, η Angoulême κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των απανταχού κομιξόφιλων, είτε αυτοί είναι απλοί αναγνώστες, είτε εκδότες, είτε δημιουργοί.

Η σημαντικότερη και πλέον αναμενόμενη στιγμή του κάθε φεστιβάλ είναι η απονομή του πολυπόθητου μεγάλου βραβείου (Grand Prix), το οποίο δίνεται σε έναν εν ζωή δημιουργό για τη συνολική προσφορά του στην 9η τέχνη. Και μάλιστα, αυτοί που ψηφίζουν είναι οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, κάτι που προσδίδει επιπλέον κύρος στον νικητή.

Φέτος λοιπόν, όπως spoiler-ιασα στον τίτλο (ε, τί να κάνουμε, τίτλος είναι αυτός, δε μπορούμε να αφήνουμε μυστήριο), μεγάλος νικητής από την ψηφοφορία των συμμετεχόντων καλλιτεχνών του φεστιβάλ αναδείχθηκε ο μεγάλος ιάπωνας Katsuhiro Otomo, δημιουργός ενός από τα αδιαμφισβήτητα αριστουργήματα του σύμπαντος των 2 διαστάσεων, του sci-fi cyberpunk έπους Akira.






...

Ο Otomo κέρδισε τον μεγάλο Alan Moore, o οποίος δε νομίζω να στενοχωρήθηκε πολύ μιας και είναι χορτασμένος από βραβεία, και το βέλγο Hermann, δημιουργό των πολύ καλών σειρών Bernard Prince και Jeremiah. Ο ιάπωνας έγινε έτσι μόλις ο πέμπτος μη ευρωπαίος δημιουργός που κερδίζει το βραβείο, κάτι που αποδεικνύει οτι δεν έχουν άδικο όσοι κατηγορούν τους γάλλους για σωβινισμό. Μάλιστα, ήταν η τρίτη συνεχόμενη φορά που έμπαινε στους φιναλίστ για τη μεγάλη διάκριση, οπότε νομίζω οτι δικαίως ήταν και η "φαρμακερή". Πέρυσι νικητής ήταν ο αμερικανός Bill Watterson, δημιουργός της εξαιρετικής σειράς strips Calvin & Hobbes, με τους Otomo και Moore να φτάνουν στην πηγή αλλά να κορακιάζουν.

Και πρόπερσι, το 2013, για να κάνουμε και λίγο κουτσομπολιό, αναφέρω οτι είχε προκληθεί ένας μίνι σάλος όταν με φιναλίστ για το μεγάλο βραβείο τους Alan Moore, Katsuhiro Otomo, Akira Toriyama, Chris Ware και Willem, κέρδισε ... ο τελευταίος ! Και φυσικά, πρώτη ερώτηση όλων ήταν ... Ποιός ?
(ορίστε και το link: williem-wins-grand-prix-at-angouleme-amongst-some-muttering/)

2 σχόλια:

  1. μπραβο στο παιδι αλλα αμαν πια μαυτο το ΑΚΙΡΑ! τοσο καλο ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχ αχ αχ αχ αχ α χα χα ! Αν λες από τώρα αμάν Alice μου, πού να δείς και την επόμενη ανάρτηση. Και ναι, η απάντηση στην ερώτησή σου είναι οτι είναι τόσο καλό. Ή μάλλον, είναι τόοοοοοοοσο καλό. Ή ξανα-μάλλον, είναι ΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΣΟ ΚΑΛΟ !!!!!!! Και το manga και η ταινία. Αν σου αρέσει η επιστημονική φαντασία φυσικά.

      Διαγραφή