Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Η Εφ Συν αγαπάει τα comics

Η Εφημερίδα των Συντακτών στηρίζει την 9η τέχνη

Η Εφημερίδα των Συντακτών είναι μία σοβαρή, αυθεντικά αριστερή εφημερίδα που παρουσιάζει νηφάλια την επικαιρότητα χωρίς καμία κομματική απόχρωση. Αυτό και μόνο αρκεί για να την καταστήσει συμπαθή στα μάτια μου. Έχει όμως και ένα άλλο χαρακτηριστικό που μου την κάνει ιδιαίτερα προσφιλή : Αγαπάει τα comics. Εκτός από τις συνηθισμένες για όλες τις εφημερίδες πολιτικές γελοιογραφίες, η Εφ Συν έχει μία μόνιμη, διαδικτυακή "φωλιά" αφιερωμένη στα comics, την εξαιρετική στήλη Καρέ-Καρέ.

Το Καρέ-Καρέ εδώ και αρκετά χρόνια μας έχει παρουσιάσει πολύ σημαντικές δουλειές σε συνεχιζόμενα comic strips, από την αφρόκρεμα των ελλήνων δημιουργών comics. Tα Αδέσποτα Σκίτσα του Τάσου Μαραγκού, τη νέα Χωματερή του Λέανδρου (συνεχίζεται ακόμη), δουλειές του Έκτορα, του Τόμεκ, της Αλέξιας Οθωναίου, του Θανάση Πέτρου, του Κώστα Κυριακάκη, του Πέτρου Χριστούλια, του Δημήτρη Καμένου και πολλών, πολλών άλλων καταξιωμένων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Δημιουργώντας θεματικές ενότητες, όπως π.χ την προγενέστερη Μέρα της Κρίσης, αφήνει ελευθερία στους δημιουργούς να σχολιάσουν τη μίζερη ελληνική πολιτική επικαιρότητα, προμηθεύοντας τους αναγνώστες με αυτό το είδος "κάθαρσης" που μόνο η τέχνη μπορεί να προσφέρει. Και για να το θέσω λιγότερο ποιητικά, "αν δε γελάσουμε με τα χάλια μας, δε μας σώζει τίποτα".

Εκτός από τις συνεχιζόμενες σειρές Χωματερή του Λέανδρου, Σινεμασκόπ του Έκτορα, την εξαιρετική ενότητα γελοιογραφιών Πολιτικώς Ανορθόδοξα του Βαγγέλη Παπαβασιλείου και άλλες, οι "συνεργατικές" θεματικές που τρέχουν αυτόν τον καιρό ονομάζονται Φτιάξ'το μόνος σου και Το Λεξικό της Κρίσης, και αν φαντάζεστε οτι τα στριπάκια δείχνουν μόνο εξαθλιωμένους συνταξιούχους να γκρινιάζουν στα ταμεία του ΙΚΑ κάνετε μεγάλο λάθος. Η δημιουργική ομάδα είναι πολύ αξιόλογη, και έτσι τα αποτελέσματα είναι αρκετά εμπνευσμένα και πρωτότυπα.





















Από τα πολύ όμορφα στριπάκια των ενοτήτων Φτιάξ'το μόνος σου και Το Λεξικό της Κρίσης, ιδιαίτερα με εντυπωσίασε η εξέλιξη και η διάθεση για πειραματισμό του Κώστα Κυριακάκη, ο οποίος χρησιμοποιεί διαφορετική εικονογραφική τεχνική σχεδόν σε όλες τις πολυάριθμες συνεισφορές του. Πολλά μπράβο λοιπόν στον ίδιο, σε όλους τους καλλιτέχνες και φυσικά στην Εφημερίδα των Συντακτών που συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να προσφέρει ένα δημιουργικό "άσυλο" στην αγαπημένη μας 9η τέχνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου