Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

The Gilded Man (Ο Χρυσός Γίγας)

Μία από τις κορυφαίες ιστορίες του 
κορυφαίου δημιουργού της Disney

Ο Carl Barks (1901-2000) ασφαλώς και δε χρειάζεται συστάσεις για τους απανταχού φίλους των comics, μιας και λογίζεται από κοινό, κριτικούς και συναδέλφους του κομίστες ως ο καλύτερος δημιουργός που έχει σχεδιάσει ποτέ ιστορία της πιο διάσημης οικογένειας παπιών του κόσμου - των Ducks. "Πατέρας" του θείου Scrooge και υπεύθυνος για τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες του σκωτσέζου μεγιστάνα, του ανιψιού του Donald και της υπόλοιπης παπιο-φαμίλιας, ο Barks έχει αποκτήσει απολύτως δικαίως το παρατσούκλι "Παπιάνθρωπος". Από τις αρχές της δεκαετίας του '40 όταν και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Disney και για τις επόμενες τρείς δεκαετίες, o αμερικανός καλλιτέχνης δημιούργησε πάνω από 500 ιστορίες με τις διάσημες πάπιες, με αρκετές από αυτές να αποτελούν διαχρονικά αριστουργήματα.

Μία από αυτές είναι και η θρυλική ιστορία The Gilded Man (Ο Χρυσός Γίγας), που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 1952 στο Four Color Comics #422 που εξέδιδε η εταιρεία Dell.

Η πασίγνωστη ιστορία του Barks είναι και μία από τις αγαπημένες του ελληνικού κοινού, αφού ανάμεσα στις αμέτρητες ανατυπώσεις της σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, υπήρξε και μία από τις πρώτες που δημοσίευσε το εμβληματικό περιοδικό ΚΟΜΙΞ, στο τεύχος #2 του Αυγούστου του 1988. Το ΚΟΜΙΞ #1 φυσικά ήταν η, επίσης πασίγνωστη και πολυαγαπημένη ιστορία Lost in the Andes (Χαμένοι στις Άνδεις).

Στις 32 σελίδες του Ο Χρυσός Γίγας περιέχει όλα τα αγαπημένα, γνώριμα συστατικά των δουλειών του μεγάλου αμερικανού καλλιτέχνη, όπως το χιούμορ, την περιπέτεια, τα ταξίδια, τις εναλλαγές της μοίρας και την αναζήτηση ενός θησαυρού ή ενός πολύτιμου αντικειμένου. Στην προκειμένη περίπτωση το αντικείμενο είναι ένα σπάνιο γραμματόσημο από τη Βρετανική Γουιάνα (σήμερα σκέτη Γουιάνα), το υπαρκτό, πιο ακριβό και πιο σπάνιο γραμματόσημο του κόσμου, British Guiana 1c Magenta του 1856. Στην ιστορία ο Donald, ο πρωταγωνιστής της περιπέτειάς μας αναφέρει οτι αξίζει πάνω από 50.000 $ (πολλά λεφτά για το 1952), όμως στη σύγχρονη πραγματικότητα, και συγκεκριμένα το 2014, δημοπρατήθηκε για 9.500.000 $ (δεν κάνω πλάκα).

Ο Donald λοιπόν, μαζί με τα τρία ανιψάκια του αποφασίζει να ταξιδέψει στη Γουιάνα προς αναζήτηση του σπάνιου φιλοτελικού θησαυρού, και κάπου μέσα στην ανεξερεύνητη ζούγκλα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το θρυλικό χρυσό ινδιάνο γίγαντα, τον άνθρωπο που ενέπνευσε το μύθο του El Dorado* προτού ο μύθος αυτός αλλοιωθεί και καταλήξει να θεωρείται τοπωνύμιο. Ο Barks όμως δε βασίζει την ιστορία του στο γνωστό μύθο, παρά τον χρησιμοποιεί ως ένα ακόμη συστατικό της υπόθεσης, και μάλιστα παρωδώντας τον ασύστολα στην πορεία. Και επειδή δε βρίσκω νόημα στο να περιγράψω τη γνωστή ακόμα και στις πάπιες ιστορία, κάνω κι εγώ την πάπια και το βουλώνω. Απολαύστε !

* Ο El Dorado ήταν άνθρωπος και μάλιστα υπαρκτό πρόσωπο, ο αρχιερέας της ινδιάνικης φυλής των Τσίμπτσα, ο οποίος σε κάποιες τελετουργίες συνήθιζε να πασπαλίζεται με χρυσόσκονη.



















Επέλεξα να παραθέσω την αυθεντική, αμερικάνικη έκδοση με τα παλιά χρώματα, και όχι την ελληνική των πρόσφατων εκδόσεων της εταιρείας Νέα Ακτίνα που έχει ψηφιακό χρωματισμό ο οποίος μου σπάει τα νεύρα.


το εξώφυλλο του ΚΟΜΙΞ #2 (1988), και το διάσημο γραμματόσημο



2 σχόλια:

  1. λατρεμενος Carl Barks λατρεμενο και το κομιξ ! τι φανταστικες ιστοριες ηταν αυτες και ποσο ξενοιαστα τα χρονια τοτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεεεεεμ, Alice μου, τότε δεν είχαμε ούτε δουλειά, ούτε νοίκι, ούτε ΔΕΗ, ούτε κρίση. Είχαμε μόνο ΚΟΜΙΞ, Αστερίξ, χαρτζιλίκι από γονείς, κρυφτό με τα πιτσιρίκια της γειτονιάς, άντε και λίγο σχολείο.

      Όχι οτι και τώρα δεν περνάμε καλά, ή τουλάχιστον δε μπορούμε να περάσουμε. Λίγο να αφήσουμε το PC και το κινητό στην άκρη, και να βγούμε μία βόλτα με φίλους για μπύρες. Αυτή είναι ζωή !

      Α, ναι, και ο Carl Barks εννοείται λατρεμένος !

      Διαγραφή