Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

2.5D Manga (No 2D, No 3D)

Ένα Manga ανάμεσα στις 2 και τις 3 διαστάσεις που κοροϊδεύει το όνομα του blog μου




...
Ο κόσμος μας έχει 3 διαστάσεις, σωστά ? Σωστά. Τα comics είναι τυπωμένα σε φύλλα χαρτιού, οπότε έχουν 2 διαστάσεις, σωστά ? Σωστά. Γι'αυτό και το παρόν blog ονομάζεται άλλωστε 2-Dimensional Domain (Το βασίλειο των 2 διαστάσεων). Σωστά ? Πού να ξέρετε, αλλά σωστά. Και έρχεται μία ωραία μέρα του 2015 η γιαπωνέζα κυρία Muneo Saitō να φτιάξει ένα πειραματικό manga κάπου ανάμεσα στον κόσμο των comics και τον 3-διάστατο δικό μας, για να μας μπερδέψει και να ξεφτιλίσει ασύστολα το κακόμοιρο το μπλογκάκι μου. Και το χειρότερο απ'όλα ? Το δημιούργημά της είναι φοβερό !

Η Muneo Saitō λοιπόν, μία όχι και τόσο γνωστή δημιουργός manga, η οποία με λύπη αναφέρω οτι έχει ασχοληθεί κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας της με τα ελεεινά Pokémon (π.χ το manga Pokémon Gold and Silver: Golden Boys), είχε κάποια στιγμή στη ζωή της δύο εξαιρετικές ιδέες. Πρώτον, να κάνει κάτι διαφορετικό από τις σιχαμένες, αηδιαστικά "γλυκούτσικες" ζωό-μπαλες, και δεύτερον, να συνδυάσει τα comics, τη χαρτοκοπτική και τη φωτογραφία, εφευρίσκοντας μία νέα, πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική εικονοποίησης που ακροβατεί ανάμεσα στις 2 και τις 3 διαστάσεις. Το αποτέλεσμα της πειραματικής αυτής δουλειάς είναι το Attack 00 Gakuen 2.5D, μία ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα ιαπωνικό σχολείο θηλέων.

Η καλλιτέχνις ξεκινάει "παραδοσιακά", ζωγραφίζοντας τις ανθρώπινες φιγούρες, που λόγω της υπόθεσης είναι όλες μαθήτριες με τις παραδοσιακές σχολικές στολές, και μελανώνοντάς τις. Έπειτα, κόβει τα περιγράμματα των φιγούρων και τις τοποθετεί σε πλαστικές, διάφανες βάσεις για να στέκονται όρθιες. Για να ολοκληρωθεί η "ένταξη" των 2-διάστατων φιγούρων στο 3-διάστατο περιβάλλον χρειάζονται όμως και σκηνικά στο μέγεθός τους. Έτσι, η δημιουργός έχει φτιάξει με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια ένα σχολείο μινιατούρα, καθώς και καρέκλες, θρανία, διαδρόμους, σκάλες και κρεβάτια (για το ιατρείο του σχολείου, μην πηγαίνει το μυαλό σας στο πονηρό). Τέλος, τοποθετεί τις φιγούρες όπως θέλει μέσα στα λιλιπούτεια σκηνικά, και τις φωτογραφίζει. Πολύ πρωτότυπη τεχνική, και με πολύ ενδιαφέρον τελικό αποτέλεσμα, όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω.






Προσωπικά, και δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το οτι ήπια το Βόσπορο χτες, οι τρείς παραπάνω εικόνες που μας δίνουν μια ιδέα από τη δημιουργική διαδικασία της Muneo Saitō, εκτός από θαυμασμό μου προκαλούν και μία έντονη ομοιότητα με τα Χτυποκάρδια στα θρανία και τη Βουγιουκλάκη! Όταν είδα για πρώτη φορά αυτή την εικόνα με το πικ-άπ και τις μαθήτριες να χοροπηδάνε δίπλα του, κατ'ευθείαν σκέφτηκα "Χόρευε τουίστ", και προσπαθούσα να καταλάβω ποιά από τις γιαπωνεζούλες είναι η Πετροβασίλη, και ποιά η Γιαδικιάρογλου!











Η υπόθεση του Attack 00 Gakuen 2.5D δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, παρουσιάζοντάς μας μία ιστορία για μια μαθήτρια που μεταφέρεται σε ένα σχολείο θηλέων στην Ιαπωνία (transfer student, τρελό κλισέ) και αγωνίζεται να ενταχθεί στο καινούριο περιβάλλον και να κάνει φίλες και μπλα μπλα μπλα ... Όποιος έχει διαβάσει 3-4 manga ή έχει δεί 1-2 σειρές anime, ήδη χασμουριέται!

Όλα τα λεφτά είναι ασφαλώς η τεχνική εικονοποίησης της Saitō με τις 2-διάστατες φιγούρες στο 3-διάστατο περιβάλλον που, αν και εξακολουθούν να είναι 2-διάστατες στα μάτια μας, αφού θα τις δούμε είτε σε μία οθόνη υπολογιστή είτε τυπωμένες σε χαρτί, σίγουρα παρουσιάζουν ένα πολύ ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα, δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο 2.5D

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται πιο αναλυτικά η δημιουργική διαδικασία της Muneo Saitō, με τις όμορφα ζωγραφισμένες φιγούρες, τις μικρογραφίες του σχολείου και των σκηνικών (π.χ καρέκλες, θρανία, διάδρομοι, κρεβάτι ιατρείου) και τις βάσεις με τις οποίες στηρίζονται οι φιγούρες να προκαλούν κάθε φορά (τουλάχιστον σε εμένα) το σχόλιο θαυμασμού "Καλά, τί έχει κάνει η τύπισσα ?"










8 σχόλια:

  1. Μπράβο! Πολύ δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει. Θα έχει πρόβλημα βέβαια με άλλο σκηνικό, που να φτιάξει π.χ διαστάυρωση με φανάρια ή βουνό. Πάντως σαν πείραμα είναι πολύ έξυπνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Jim.
      Δεν το είχα σκεφτεί, όντως θα έχει πρόβλημα αν θέλει "εξωτερικά γυρίσματα". Βουνά, θάλασσες, αστικό τοπίο ... δε νομίζω να γίνεται. Στα εσωτερικά όμως, μια χαρά τη βλέπω την κυρία. Πείραμα είναι, όπως το λες, και αρκετά ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
  2. Εκπληκτικό! Πρώτη φορά εντυπωσιάζομαι τόσο σε ποστ με manga, αλλά η Κουροσάβα της Ένατης Τέχνης δε μου άφησε περιθώριο να το αγνοήσω! Φανταστική δουλειά και πολύ επίπονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello doctor !
      Είναι εντυπωσιακό όντως, πολύ πειραματικό και πρωτότυπο. Κάτι μου λέει οτι θα την ξαναδούμε και από άλλους αυτή την τεχνική. 2.5D Manga is here to stay !

      Διαγραφή
  3. (Βάσω): πολύ καλή ιδέα! πολυ θα'θελα να το δω σε καμια μικρη ιστοριουλα σε φαση SANDMAN ή KABUKI!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί έπαθες Βάσω μου και μπήκες ανώνυμη ? Τζιχαντίστρια έγινες ? Υπομονή κι έρχεται και το καινούριο Sandman. Το έχω πάρει, αλλά δεν έχω προλάβει να το διαβάσω ακόμη.

      Διαγραφή
    2. χαχα οχι (ακομα) ειχα μπει απο ασχετο υπολογιστη και δεν ηθελα να κανω log in για τους ευνοητους λογους...

      εννοειται το εχω παρει και το εχω διαβασει, ειναι πολυ καλο και με πολλη χαρα διαπιστωσα στο ιδιο επιπεδο με τα κλασικα, με πολυ καλυτερο σχεδιο απο πολλα απο τα παλια, μπορω να πω.
      ανυπομονω για το αντιστοιχο αφιερωμα σου!

      Διαγραφή
    3. Ααααααα ... πες έτσι βρε παιδί μου. Εγώ δεν το διάβασα ακόμα, όμως το σχέδιο είναι όχι απλά καλύτερο από πολλά από τα παλιά, νομίζω είναι το καλύτερο που είχε ποτέ ο κύριος Μορφέας. Έχει κάνει τρελή δουλειά ο William o 3ος. Τις καλημέρες μου.

      Διαγραφή