Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Spirits Flying in the Sky

Τα πνεύματα της φύσης ζούν ανάμεσά μας




...

Ο Daisuke Igarashi είναι ένας πολύ καλός Ιάπωνας δημιουργός, με μία πολύ ιδιαίτερη θεματολογία που ξεφεύγει αρκετά από τα συνηθισμένα θέματα που ασχολούνται τα manga. Τον ενδιαφέρει ο κόσμος των πνευμάτων και των ξωτικών, η μαγεία που υπάρχει στη φύση και στις καρδιές των μικρών παιδιών, και οι ιστορίες του μιλάνε συνήθως για περιπτώσεις όπου ο κόσμος της φαντασίας ενώνεται με τον καθημερινό, μουντό και βαρετό δικό μας.

Ο Igarashi έχει γίνει γνωστός περισσότερο για τις σύντομες ιστορίες του, τις οποίες εκδίδει σε συλλογές όπως και το Spirits Flying in the Sky. Η μόνη μεγάλη σειρά που έχει στο ενεργητικό του είναι αυτή που δουλεύει αυτή τη στιγμή, η εξαιρετική Children of the Sea, την οποία ξεκίνησε το 2007 και μετράει μέχρι στιγμής 5 τόμους. Η σειρά έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, και μάλιστα αποτελεί (δυστυχώς) τη μόνη δουλειά του που έχει εκδοθεί στα αγγλικά.

Η συλλογή σύντομων, ή πιο σωστά μεσαίου μήκους ιστοριών Spirits Flying in the Sky (Sora Tobi Tamashii - そらトびタマシイ) είναι η πρώτη εκδομένη δουλειά του Igarashi. Κυκλοφόρησε το 2002 περιέχοντας έξι ιστορίες 40 έως 70 σελίδων η κάθε μία, με εξαίρεση την πολύ σύντομη πρώτη.








Υπόθεση

Στο πρώτο κεφάλαιο, Birthgrounds, ένα ξωτικό του δάσους ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο το δώρο που του έδωσε ένα κορίτσι. Στο δεύτερο κεφάλαιο, που δανείζει τον τίτλο του σε όλο το βιβλίο, η Maki, μια νεαρή κοπέλα, σκοτώνει άθελά της ένα νεογέννητο κοτοπουλάκι. Την καταριέται ένα αερικό με μορφή κουκουβάγιας και το πνεύμα του κοτόπουλου αρχίζει να ενώνεται με το φυσικό της σώμα. Τότε όμως γνωρίζει τη Ruukii, μία κοπέλα που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και ξέρει πώς να τη βοηθήσει. Στο τρίτο κεφάλαιο,The tears of Tarou, ένα αγόρι που αποκαλείται "Bear Killer" από τους συγχωριανούς του, αφού σκότωσε τη γιγαντιαία αρκούδα που κατακρεούργησε την οικογένειά του, γνωρίζει ένα κορίτσι που έχει επιλεχθεί να θυσιαστεί ώστε να ξαναγεννηθεί ως προστάτιδα θεότητα του χωριού της. Ο Tarou όμως έχει διαφορετική γνώμη.

Στο τέταρτο κεφάλαιο, Covered in sand, ένα κορίτσι που βρίσκεται σε διακοπές στη θάλασσα συναντάει μία νεαρή κοπέλα με μια πολύ μυστηριώδη ασθένεια. Όποτε νιώθει ανήσυχη ή άρρωστη, κόκκοι άμμου αρχίζουν να ξεπηδούν από τους πόρους του δέρματός της. Στο πέμπτο κεφάλαιο, le pain et le chat (The bread and the cat), ένας φούρναρης συγκινείται από την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που το έχουν εγκαταλείψει οι γονείς του. Το κορίτσι φροντίζει επίμονα ένα μισότυφλο γατάκι, παρά την αλλεργία της στις γάτες που της επιφέρει πολύ δυσάρεστες παρενέργειες. Ο φούρναρης εμπνέεται από τη γενναιότητα της μικρής κι αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο, Still winter, ένας άντρας αποφασίζει να σκαρφαλώσει σε ένα βουνό που ανήκει στους θεούς και είναι απαγορευμένο έδαφος για τους κοινούς θνητούς.







Οι ιστορίες του Spirits Flying in the Sky μας μιλάνε για τα κρυμμένα, καταπιεσμένα συναισθήματα που φυλάμε όλοι μέσα μας, και για το πώς ο υποσυνείδητος αυτός, εσωτερικός μας κόσμος μπορεί να έρθει στην επιφάνεια με τη βοήθεια των μυστηριωδών, θεϊκών πνευμάτων που κυκλοφορούν αθέατα ανάμεσά μας. Με εργαλεία του το όμορφο, σχεδόν ιμπρεσσιονιστικό καλλιτεχνικό στύλ και την πρωτότυπη, φρέσκια αφήγηση, ο ταλαντούχος mangaka συνδυάζει αριστοτεχνικά το λογοτεχνικό είδος fantasy με ιαπωνικά παραδοσιακά στοιχεία (folklore), με την αγάπη για τη φύση, το σουρρρεαλισμό και την πνευματικότητα για να δημιουργήσει ένα καθαρά δικό του ύφος που έχει γίνει σήμα κατατεθέν του. Πολλοί έχουν συγκρίνει τη δουλειά του με τις υπέροχες ταινίες του Hayao Miyazaki, και μάλιστα ο ίδιος ο Igarashi έχει δηλώσει οτι η ταινία My Neighbor Totoro συνέβαλε αποφασιστικά στο να ασχοληθεί με τα manga.

Y.Γ
To πέμπτο κεφάλαιο, le pain et le chat, περιέχει και μία ε-ξαι-ρε-τι-κή ονειρική σκηνή (οι 2 τελευταίες εικόνες είναι μέρη της) στην οποία ο φούρναρης που πρωταγωνιστεί περιπλανιέται σε γεγονότα της σχετικά βαρετής ζωής του, που έρχονται σε αντιδιαστολή με το πεισματάρικο μικρό κορίτσι και την αφοσίωση που δείχνει στο γατάκι της. Και όλα αυτά συμβαίνουν... μέσα στα μάτια του κοριτσιού και της γάτας ! Φανταστικό !

6 σχόλια:

  1. ουαου! και θεματολογια και artwork φαινονται υπέροχα, μαγικα, και εμπνευσμενα! (αν εξαιρεσεις φυσικα τα mangοειδη προσωπα που ξερεις πως δεν ειναι του γουστου μου).
    το τελευταιο, με το γατακι, νομιζω θα ειναι το πιο αγαπημενο μου (το ξερεις πως θα το παρω συντομα ε; :P )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βάσω !

      Είναι πολύ πολύ καλός ο Igarashi, και μάλιστα αυτό δεν είναι και το καλύτερό του. Δυστυχώς δε μπορείς να το πάρεις, δεν έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά (από scanlation το έχω κι εγώ και έβαλα εικόνες - μεταξύ μας, ε, μην το μάθει και όλο το internet).

      Όμως ... στο έστειλα ήδη με wetransfer, μαζί με άλλο ένα του τύπου. Check your e-mails please !

      Διαγραφή
    2. heyyyy ευχαριστω πολυ!
      το'ψαξα και δεν το βρηκα, ειχα την εντυπωση πως ειχε βγει στα αγγλικα.

      Διαγραφή
    3. Τώρα το βρήκες Βάσω μου, και νομίζω οτι θα σου αρέσουν και τα 2 που σου έστειλα.

      Υ.Γ: Ξαναλέω - Άντε να επισπεύδεται η σύναξη των ζώων! Θα δρομολογήσω εξελίξεις μέσα στη βδομάδα. Μου λείψατε παλιόζωα - κλαψ, κλαψ, λυγμ, λυγμ !

      Διαγραφή
  2. Κλασικοί (με την καλή έννοια) Ιάπωνες, λίγο spooky, λίγο ονειρικό κλίμα κι αυτό που προκύπτει είναι κάτι ενδιαφέρον -για μας. Μου άρεσαν οι εικόνες και οι ξεχωριστές μικρές ιστορίες.
    Καλό μήνα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σκοτεινούλα, και καλό μήνα !
      Έτσι είναι, και μόνο η τζαπανέζικη παράδοση έχει πολύ horror και fantasy μέσα. Και ο Igarashi είναι από αυτούς που εκμεταλλεύονται και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο της παράδοσης και της λαογραφίας τους.

      Διαγραφή