Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Alberto Breccia - The shadow over Innsmouth

Ο Breccia σχεδιάζει τον Cthulu

Ο Alberto Breccia (1919-1993) ήταν ένας εξαιρετικός αργεντινός εικονογράφος που λογίζεται, απολύτως δικαίως, ως ένας από τους σπουδαιότερους εικονογράφους της 9ης τέχνης, όλων των ηπείρων και όλων των εποχών. Με σημαντικότερα έργα της μεγάλης καριέρας του τις πολλές συνεργασίες του με τον εξαιρετικό σεναριογράφο Héctor Germán Oesterheld, όπως τις Mort Cinder, El Eternauta και Ernie Pike, ο Breccia έχει στο ενεργητικό του αρκετές ακόμη υπέροχες δουλειές. Μία από αυτές είναι ασφαλώς και η μεταφορά σε comics μερικών από τις ιστορίες που απαρτίζουν τη μυθολογία του Cthulhu, του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα Howard Philips Lovecraft. H συλλογή σύντομων ιστοριών Los mitos de Cthulhu κυκλοφόρησε λοιπόν το 1973, σε επιμέλεια κειμένων του Norberto Buscaglia (όχι, δεν είναι ο γνωστός συγγραφέας, εκείνος ονομάζεται Leo).

Εκείνη την εποχή ο Breccia, γνωστός για την πρωτοποριακή και πάντα πειραματική του διάθεση, είχε εξελίξει το εικονογραφικό του στυλ σε μία υπέροχη μίξη μελανιών, νερομπογιών και κολλάζ με φωτογραφίες, μία mixed media τεχνική που είχε δοκιμάσει για πρώτη φορά με εξαιρετικά αποτελέσματα στο El Eternauta του 1969. Η τεχνική ήταν τόσο μπροστά από την εποχή της που αρχικά ξένισε αρκετούς, όμως σήμερα ο μεγάλος αργεντινός καλλιτέχνης θεωρείται ο πατέρας του εικονογραφικού ύφους που εφαρμόζουν τέλεια κάτι κύριοι ονόματι... Bill Sienkiewicz και Dave McKean. Μόνο που τότε, 40 χρόνια πρίν, δεν υπήρχε ψηφιακή επεξεργασία εικόνας.

Στο The shadow over Innsmouth λοιπόν, μία από τις γνωστότερες ιστορίες της μυθολογίας του Cthulu την οποία συνέγραψε ο H.P.Lovecraft το 1931, ο Breccia πειραματίζεται για ακόμη μία φορά, όπως και σε ολόκληρο το βιβλίο The myths of Cthulu, μη χρησιμοποιώντας το άκρως λεπτομερές εικονογραφικό του στυλ αλλά επιλέγοντας μία πιο αφαιρετική προσέγγιση. Τα χαρακτηριστικά έντονα μαύρα του περιτριγυρίζουν θολές φιγούρες και ακαθόριστες μορφές, με τις σκισμένες φωτογραφίες και τις υπέροχες "μουντζούρες" του να συμπληρώνουν τη μουντή ατμόσφαιρα του Innsmouth. Ο καλλιτέχνης προσπαθεί να αποτυπώσει τους αρχέγονους τρόμους που γέννησε η φαντασία του Lovecraft, αφήνοντας όμως χώρο στον αναγνώστη να πλάσει μόνος του την τελική εικόνα. Το αποτέλεσμα είναι απλά εξαιρετικό.












4 σχόλια:

  1. Νάτη λοιπόν η μεγάλη επιρροή του λατρεμένου McKean. Κοινός παρανομαστής και των δύο, ο ακόμα πιο λατρεμένος Lovecraft. Τρελαίνομαι γι'αυτά τα σκοτεινά, γι'αυτή την τεχνοτροπία, την ατμόσφαιρα, όλα είναι υπέροχα στη δουλειά του Breccia.
    Εύγε στον Μπατιστούτα της Ένατης Τέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Batistuta ε ? Από τους αγαπημένους μου, αν και ο Breccia είναι άνετα ο Diego Armando των αργεντίνικων, και μάλλον όλων των νοτιο-αμερικάνικων comics. Όλα είναι υπέροχα στη δουλειά του, όπως τα λες αγαπητέ ντόκτορ, σαν να έβαζε νεραϊδόσκονη ο κερατάς σε ό,τι έκανε.

      Διαγραφή
  2. Παρα πολυ ωραια και ενδιαφερουσα τεχνικη. Δεν τον ηξερα τον κυριο, αλλα μπραβο του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι φίλε Σωτήρη. Τον κύριο Breccia αξίζει οπωσδήποτε να τον μάθεις καλύτερα. Είναι ένας από τους παλιούς "μαέστρους" της τέχνης των comics.

      Διαγραφή