Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

UNDERWORLD by Kaz

Μικρές, ξεκαρδιστικές μπουκίτσες σαλταρισμένου χιούμορ και ανελέητης καφρίλας !






...
Tο ξέρω οτι ο υπότιτλος υπόσχεται πολλά, όμως το φοβερό και τρομερό UNDERWORLD του επίσης φοβερού και τρομερού Kaz τον εκπληρώνει απόλυτα. Ίσως μάλιστα ο τίτλος να το αδικεί και λιγάκι, αλλά δε θα κάτσω τώρα να τσακωθώ και μονάχος μου γι'αυτό το θέμα. Το cult classic UNDERWORLD λοιπόν είναι ένα πολύ καλό comic strip ενήλικου (=καμμένου) χιούμορ που δημιουργήθηκε το 1992 και δημοσιεύεται ακόμη και σήμερα σε πολλές εναλλακτικές αμερικάνικες εφημερίδες, όπως οι New York Press και SF Bay Guardian. O δημιουργός του, ο αμερικανός με τις λιθουανικές ρίζες Kazimieras G. Prapuolenis (καλά κάνει και χρησιμοποιεί το Kaz) ήταν γνωστός ήδη από τη δεκαετία του 80 για το ανατρεπτικό, καφρίλικο και ό,τι να'ναι χιούμορ του, από τις πολυάριθμες συνεισφορές του σε εναλλακτικές ανθολογίες comics όπως οι RAW, Weirdo και Zero Zero.

Μερικοί από τους πιο ελεεινούς, τρισάθλιους, βρωμιάρηδες και σιχαμερούς χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί ποτέ σε σελίδες comics (τους βλέπουμε άλλωστε πάνω), όπως οι Smoking Cat, Sam Snuff, Creep Rat, Nuzzle, Petit Mort  και πολλοί άλλοι χαριτωμένοι, κυκλοφορύν σε μία αντιστοίχως ρημαγμένη και βρωμερή πόλη που στην καλύτερη μοιάζει με γκέτο ναρκομανών, και στη χειρότερη με στρατόπεδο συγκέντρωσης αποτυχημένων cartoon πειραμάτων των Ναζί. Σχεδιασμένοι στο γνωστό, καρτουνίστικο με στοιχεία noir εικονογραφικό στύλ του καλλιτέχνη, μία ολόκληρη στρατιά από χασικλήδες, πρεζάκια, μπεκρήδες, άνεργους αλήτες, πόρνες και στραβοχυμένα ορφανά σουλατσάρουν και αλληλεπιδρούν με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα, σατιρίζοντας ανελέητα την αμερικανική κοινωνία και εκπληρώνοντας απολύτως τον τίτλο της σειράς. Υπόκοσμος παιδί μου !

Το Underworld του Kaz πολύ απλά κάνει την Τρούμπα να μοιάζει με κατασκήνωση προσκόπων !






Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 5 συλλογές των strips του UNDERWORLD από την εταιρεία Fantagraphics (ποιά άλλη ?)

Αρκετές από τις καλύτερες ιστορίες του UNDERWORLD έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, στις σελίδες της θρυλικής βαβέλ, από όπου τις ξετρύπωσα και σας τις παρουσιάζω.

Δυστυχώς, η μόνη δουλειά του Kaz που έχει εκδοθεί μέχρι στιγμής στα ελληνικά (εκτός περιοδικών) είναι η πολύ καλή Εκτροχιασμένη Πόλη (2011, Inkpress), περιέχοντας φυσικά γενναίες ποσότητες του ανάρμοστου και απροσάρμοστου χιούμορ του ευφυούς αμερικανού δημιουργού.

Ενδεικτικό του είδους χιούμορ του Kaz είναι οτι έχει γράψει αρκετά σενάρια επεισοδίων της γνωστής σειράς κινουμένων σχεδίων Spongebob Squarepants (Ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης ντε !)





Έχουν κυκλοφορήσει επίσης μερικά πολύ καλά animations των 30 δευτερολέπτων από το Underworld, τα οποία συν-δημιούργησε ο Kaz με τους Νεο-ζηλανδούς animators Matt Campbell και Karl Wills με απαρχή το 2011. Σημειωτέον οτι ο αμερικανός συμμετέχει και στις φωνές !

Δείτε όλα τα animations του Underworld








6 σχόλια:

  1. ναι ναι ναι μου φαινοταν παραξενο που δεν ειχες γραψει για το φανταστικο Underworld. νομιζω εχει βαλει κι αλλα η βαβελ κι εγω απο κει το ξερω. πολυ βρωμια αλλα και πολυ γελιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ναι, ναι, ήταν όντως παράξενο, αλλά τί να κάνω ο δόλιος ... ο έρμος ... ο καψερός ! Υπάρχουν χιλιάδες άξιοι καλλιτέχνες π'αναθεμά τους, πού να τους καλύψω όλους. Έχω φτιάξει μια λίστα με "αδικημένους" κομίστες που δεν τους έχω αναφέρει ποτέ, και σιγά-σιγά τους καλύπτω, γιατί φοβάμαι μήπως μαζευτούν για καθιστική διαμαρτυρία έξω απ'το σπίτι μου. ΟΚ, τον Καζ τον γλίτωσα !

      Διαγραφή
  2. Θεός, απλά λατρεύουμε κάφρικο χιούμορ! Στο σπίτι που δεν παίζουν ιντερνετικοί περιορισμοί (μα να μπανάρουν το ευλογημένο youtube?) θα τσεκάρω και τα βιντεάκια με τα animations που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου αγκαίν Νταρκ Σεφ !
      Έτσι, καφρίλα, σαπίλα και ιδρωτίλα ! (το τελευταίο όχι, νταξ', είπαμε ...)
      Τα σπάει ο Καζ ο Υποκόσμιος, δεν έχει όρια ο τύπος, τα ξεφτιλίζει όλα. Και έτσι πρέπει !

      Διαγραφή
  3. ελα μωρε, ειναι καρακαφρικο σχεδον τους λυπηθηκα! ειδικα σε αυτο με την αρκουδιτσα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχ αχ αχ αχ α χα ! Ώστε το βρήκες υπέρ του δέοντος κάφρικο ? Να σου πω την αλήθεια, χαίρομαι ! Original 100% καφρίλα !!! Με αυτό με την αρκουδίτσα που λες ψοφάω σα γέλια όποτε το διαβάζω ή βλέπω το video. Είναι το αγαπημένο μου !

      Διαγραφή