Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Ισλαμικά comics

Τα πρώτα ισλαμικά superhero comics είναι πλέον γεγονός

Ως νέο δεν είναι πολύ φρέσκο βεβαίως, αλλά παραμένει εντυπωσιακό και σημαντικό. Τόσο σημαντικό ώστε να "αναγκάσει" το μάλλον εχθρικό ως προς τους υπερήρωες αυτό blog να κάνει μια εξαίρεση και να ασχοληθεί μαζί του. Aς πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή.

Το 2006, η νεοσύστατη τότε εκδοτική εταιρεία Teshkeel Comics απο το Κουβέιτ και ο Dr. Naif Al-Mutawa συνεργάστηκαν στη δημιουργία της υπερηρωικής σειράς The 99 (στα αραβικά التسعة وتسعون, φωνητικά al-tisa'a wa tisaun‎), της πρώτης ισλαμικής σειράς αντίστοιχης θεματολογίας. Γιατί δεν υπήρχε κάποια παλαιότερη ανάλογη προσπάθεια ? Μάλλον η δυτική, και πόσο μάλλον αμερικάνικη προέλευση του φαινομένου των superheroes σίγουρα θα έπαιξε το ρόλο της.


H υπόθεση έχει να κάνει με 99 μαγικές πέτρες, τις Ahjar Al Noor (πέτρες του φωτός) που χαρίζουν στον κάτοχό τους υπεράνθρωπες δυνάμεις. Τις πέτρες έχουν στην κατοχή τους 99 νέοι απο όλο τον κόσμο (αλλά κυρίως απο μουσουλμανικές χώρες). Για να απελευθερώσουν οι πέτρες τις μαγικές τους δυνάμεις, πρέπει να συνεργαστούν 3 ή περισσότερα μέλη των 99. Το concept της σειράς βασίζεται στις 99 ιδιότητες του Αλλάχ, μα γενικά δεν είναι θρησκευτικού χαρακτήρα. Μερικοί απο τους ήρωες είναι οι : Noora-the Light, Hadya-the Guide, Fattah-the Opener, Jami-the Assembler, Jabbar-the Powerful, Mumita-the Destroyer, Widad-the Loving, Battina-the Hidden, κ.α ...



Πρώτα κυκλοφόρησε το τεύχος Origins, που ασχολείται με την καταγωγή των ηρώων του The 99. Αυτή η κίνηση έδειξε πως η Teshkeel κινούταν με καθαρά δυτικά πρότυπα στο στήσιμο της σειράς της, καθώς ένα αντίστοιχο τεύχος είναι προσφιλής τακτική των μεγαλύτερων αμερικάνικων εταιρειών, όπως η DC και η Marvel για τις υπερηρωικές σειρές τους. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 24 τεύχη.

Η σειρά γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία, αρχικά στη Μέση Ανατολή, και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι οτι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barrack Obama έχει αναφερθεί στους 99 και στο δημιουργό τους, τονίζοντας οτι συμβάλλει στη συμφιλίωση ανατολής-δύσης. Επίσης, έχει γίνει και ένα cross-over με τη Justice League of America, δηλαδή μια συνάντηση σε μία ειδική μίνι-σειρά μεταξύ των ηρώων των δύο σειρών. Τέλος, η Teshkeel αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταφορά του The 99 στην τηλεόραση ως animated σειρά, σε συνεργασία με τη μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία Endemol.



The 99 official site
The 99 @wikipedia
άρθρο των NY Times

2 σχόλια:

  1. Κόμικς απο τις χώρες που είχαν προκαλέσει το γνωστό σκάνδαλο με τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ λίγα χρόνια πριν, με τους αφιονισμένους μουσουλμάνους να απειλούν με εξόντωση εκείνους που τόλμησαν να θίξουν τα ιερά και τα όσια?

    Βέβαια αδικώ ίσως λαούς που σε τελική ανάλυση μας έδωσαν έργα όπως το "Persepolis" και είμαι βέβαιος πως έχουν να μας δώσουν πολλά ακόμα.... με την ευχή του Αλλάχ πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ όμως εξυμνείται ο Αλλάχ, αφού οι 99 superheroes κατέχουν έκαστος μία απο τις 99 του ιδιότητες !
    ...Και οι αμερικάνοι μυρίστηκαν ψωμί ( = καινούρια, τεράστια, ανεκμετάλλευτη αγορά ), και έτρεξαν σαν το Βέγγο να την ... αξιοποιήσουν.
    Μα τον Όσιρι και μα τον Άπι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή