Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

LOGICOMIX

Ένα πολύ καλό ελληνικό graphic novel 
που μιλάει για τη... λογική (?)

Όσον αφορά το LOGICOMIX, δύο στοιχεία είναι αυτά που εντυπωσιάζουν με την πρώτη επαφή. Πρώτον, το οτι είναι ελληνικό, γιατί, κακά τα ψέματα, σπάνια συναντάς τόσο προσεγμένη και "επαγγελματική" δουλειά στο φτωχό ελληνικό τοπίο, και δεύτερον το θέμα του. Ακόμα και στις πιο "ανεπτυγμένες" ως προς τα comics χώρες, ένα graphic novel 350 σελίδων που ασχολείται με τα μαθηματικά και τη φιλοσοφία θα αποτελούσε, ευγενικά μιλώντας, παράτολμο εγχείρημα για τους δημιουργούς και την εκδοτική εταιρεία. Όχι τόσο ευγενικά μιλώντας ? Επαγγελματική αυτοκτονία. 

Κι όμως, το LOGICOMIX κατάφερε να ανταπεξέλθει με άνεση στις παραπάνω προκλήσεις, και μάλιστα να αναδειχθεί σε καλλιτεχνικό και εκδοτικό φαινόμενο, όχι μόνο στη μικρή μας χώρα, αλλά παγκοσμίως (ενδεικτικά αναφέρω οτι εμφανίστηκε στην 1η θέση της λίστας των best sellers των New York Times! ).

Η υπόθεση παρακολουθεί δύο ταξίδια, δύο αναζητήσεις, σε παράλληλη αφήγηση. Το πρώτο είναι το πνευματικό ταξίδι, ή καλύτερα Οδύσσεια, του γνωστού μαθηματικού και φιλόσοφου του 20ου αιώνα Bertrand Russell, με σκοπό την ανεύρεση των θεμελίων των μαθηματικών, και άρα της απόλυτης αλήθειας, και το δεύτερο είναι το ταξίδι των δημιουργών του LOGICOMIX προς την ολοκλήρωση του έργου τους. Σε πρώτο πλάνο παρακολουθούμε τον Russell να παλεύει με τις έννοιες της λογικής και της αλήθειας, συναντάμε μαζί του τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της επιστήμης και της διανόησης (όπως τους Gottlob Frege, Georg Cantor, Ludwig Wittgenstein, Kurt Gödel, μεταξύ άλλων), και γινόμαστε μάρτυρες της επίπονης διαδικασίας που απαιτεί η εξέλιξη της μαθηματικής λογικής. Σε δεύτερο πλάνο, έρχεται ως ευχάριστο διάλειμμα η παρέα των Δοξιάδη, Παπαδημητρίου, Παπαδάτου και Di Donna, δηλαδή των συντελεστών του βιβλίου, οι οποίοι μέσω αλλεπάλληλων συζητήσεων στα σοκάκια της σύγχρονης Αθήνας προσπαθούν να δώσουν τελική μορφή στο έργο τους.

Ένα δύσκολο σενάριο για comics, το οποίο όμως οι συγγραφείς του διαχειρίζονται πολύ καλά, χωρίς να πλατειάζουν και να παρασύρονται σε ανούσιες λεπτομέρειες. Το σχέδιο είναι πολύ προσεγμένο και όμορφο, ελαφραίνοντας τον τόνο ενός έργου επιστημονικής θεματολογίας που θα μπορούσε εύκολα να κουράσει. Το LOGICOMIX μπορεί να διαβαστεί απο όλους, και μάλιστα μπορεί να χρησιμεύσει και ως ιστορικό εγχειρίδιο μαθηματικών, αφού μετά το τέλος του έχει αρκετές σελίδες με ιστορικές πληροφορίες, για όποιον θα ήθελε μια πιο λεπτομερή ανάλυση της αναζήτησης της λογικής στα μαθηματικά. Οι δημιουργοί του βεβαίως παραδέχονται οτι, κομιξική αδεία, σε κάποια σημεία παρέκκλιναν απο τα ιστορικά γεγονότα. Εμείς πάντως τους συγχωρούμε, και περιμένουμε ήδη το επόμενο πόνημα της καλοδεμένης ομάδας, η οποία μας χάρισε ένα graphic novel που δεν είναι "καλό για ελληνικό", είναι σκέτα καλό. Πολύ καλό.

Σενάριο : Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Παπαδημητρίου
Σχέδιο : Αλέκος Παπαδάτος
Χρώμα : Αnnie Di Donna
 
Εκδόσεις : ΙΚΑΡΟΣ (2008)


Links

LOGICOMIX official site
Απόστολος Δοξιάδης official site
Χρίστος Παπαδημητρίου @ Berkeley 
LOGICOMIX στις εκδόσεις Ίκαρος
LOGICOMIX στη Βικιπαίδεια
LOGICOMIX review 

2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση και πολύ εύστοχο το σχόλιο στο τέλος.Αν δε κάνω λάθος το κυκλοφόρησε πρώτα στα αγγλικά και μετά στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως πρώτα κυκλοφότησε στα αγγλικά !
    Αφού μόνο έτσι καταλαβαίνουμε κάτι καλό εμείς οι έλληνες. Αν κάνει επιτυχία στο εξωτερικό. Ξενομανία 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή