Σάββατο 15 Μαΐου 2010

100 BULLETS : Hang up on the hang low


Το Hang Up on the Hang Low είναι ο τρίτος τόμος της γνωστής σειράς 100 Bullets, η οποία ξεκίνησε το 1999 με την έκδοση του πρώτου μέρους της ιστορίας First Shot, Last Call. Δημιουργοί της σειράς αυτής που έδωσε νέα πνοή και υψηλή ποιότητα στον χώρο του crime fiction είναι ο αμερικανός συγγραφέας Brian Azzarello και ο αργεντινός σχεδιαστής Eduardo Risso, η υπερ-επιτυχημένη συνεργασία των οποίων μας χάρισε αυτό το διαμάντι του είδους, μία απο τις καλύτερες δουλειές της περασμένης δεκαετίας σε όλο το φάσμα των comics. 

Εξερευνώντας τις σύγχρονες πτυχές του noir και του pulp ιδιώματος, βυθιζόμενο σε μίζερες φτωχογειτονιές και κατεστραμμένες απο την κοινωνία ζωές, το 100 Bullets φέρνει στο σπίτι μας καθημερινές ιστορίες όχι και τόσο καθημερινών ανθρώπων. Ιστορίες ποτισμένες στο αίμα, τα ναρκωτικά, το χρήμα και το πάθος, με κεντρικό θέμα μία "αξία", στο όνομα της οποίας έχουν διαπραχθεί μερικά απο τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της ανθρωπότητας - την εκδίκηση.

Η κεντρική υπόθεση της σειράς περιστρέφεται γύρω απο ένα μυστηριώδη πρώην πράκτορα, γνωστό μόνο ως agent Graves. Ο Graves εμφανίζεται αναπάντεχα στις ζωές ανθρώπων αδικημένων απο τη ζωή, προσφέροντάς τους μία δεύτερη ευκαιρία. Δίνει στον καθένα ένα χαρτοφύλακα με τη φωτογραφία του ανθρώπου που ευθύνεται για την τωρινή τους, ατυχή κατάσταση, καθώς και έγγραφα που αποδεικνύουν τα όσα λέει. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οτι τους προσφέρει 100 μη ανιχνεύσιμες σφαίρες, και ένα όπλο, "για να το χρησιμοποιήσουν όπως αυτοί θέλουν", κατά την προσφιλή του έκφραση. Όπως και να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα "δώρα", κανένας δε μπορεί να τους συνδέσει με αυτά, οπότε είναι τελείως καλυμμένοι απο το νόμο. Φυσικά, είναι ελεύθεροι να απορρίψουν την πρόταση για εκδίκηση που τους προσφέρει αυτός ο απο μηχανής θεός. Όπως όμως θα ανακαλύψουν σύντομα αυτοί που επιλέγουν να δράσουν, η συνείδησή τους είναι πολύ πιο σκληρός αντίπαλος απο την αστυνομία, καθώς το σωστό και το λάθος δεν είναι πάντα τόσο ευδιάκριτα. Επίσης, θα καταλάβουν οτι ο πράκτορας Graves υπο-κινεί τα νήματα, και τους ίδιους, με την αποτελεσματικότητα ενός μαριονετίστα, αν και δε θα καταφέρουν να εντοπίσουν το κίνητρό του.


Η ιστορία Hang Up on the Hang Low  (τεύχη 15-18 της σειράς) βρίσκει τον agent Graves να εισβάλλει στη ζωή του επόμενου "πελάτη"/θύματός του, του Loop, ενός νεαρού αφρο-αμερικανού που μισεί και νοσταλγεί συγχρόνως τον πατέρα του, ο οποίος εγκατέλειψε πριν πολλά χρόνια τον ίδιο και τη μητέρα του. Ο Graves του δίνει το γνωστό χαρτοφύλακα με το γνωστό περιεχόμενο, και του προσφέρει τη γνωστή ευκαιρία. Να εκδικηθεί τον άνθρωπο που τον καταδίκασε σε μία φτωχική, δίχως νόημα ζωή. Ο Loop θα βρεί τον πατέρα του, αλλά θα αποφασίσει να τον γνωρίσει και όχι να τον σκοτώσει. Αυτός όμως, ο Curtis, έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απο αυτά που νόμιζε οτι έχει ο ίδιος ο νεαρός. Αποφασίζοντας να τον βοηθήσει, ο Loop θα μπλέξει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με αντίπαλο μία εγκληματική οργάνωση της νύχτας, και μοναδικό του όπλο 100 μη ανιχνεύσιμες σφαίρες.

Ο τόμος περιλαμβάνει επίσης τη σύντομη ιστορία Epilogue for a Road Dog (τεύχος 19 της σειράς), συνέχεια και επίλογο της προηγούμενης, Hang Up on the Hang Low. Εδώ παρακολουθούμε μία νέα περιπέτεια στην οποία μπλέκει ο Loop λόγω του ξαδέλφου του, και η οποία θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον ήρωα του δεύτερου τόμου της σειράς, τον Lono. Τέλος, ο ήρωάς μας θα ανακαλύψει τί παθαίνει όποιος αρνείται τις προσφορές του μυστηριώδους agent Graves.

Σενάριο : Brian Azzarello
Σχέδιο : Eduardo Risso
Χρώμα : Patricia Mulvihill

Εξώφυλλα : Dave Johnson  
Εκδόσεις : Vertigo (2001)


Links

100 Bullets site
A guide to 100 Bullets
100 Bullets @ wikipedia
Brian Azzarello @ wikipedia
List of characters in 100 Bullets
100 Bullets story arcs
Website for series artist Eduardo Risso
Website for cover artist Dave Johnson
download 100 Bullets isuues @ BDcomics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου