Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Junji Ito

Ο άξιος συνεχιστής της μεγάλης παράδοσης των horror manga




Ο Junji Ito γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1963 στην επαρχία Gifu της Ιαπωνίας. Η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, επηρρεασμένος από τα σκίτσα της μεγαλύτερης αδελφής του, και από τη δουλειά του θρύλου των horror manga, Kazuo Umezu (The Drifting Classroom, Cat-Eyed Boy). Απολύτως λογικά, η θεματολογία που επέλεξε για τα manga του ήταν η ίδια με του ινδάλματός του - ο τρόμος. Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο δεν επέλεξε να ασχοληθεί με το πάθος του, αλλά σπούδασε οδοντοτεχνίτης, και αργότερα βρήκε δουλειά στον τομέα του. Το 1987 εκδόθηκε η πρώτη του μικρή ιστορία στο περιοδικό Gekkan Halloween, η οποία μάλιστα κέρδισε εύφημο μνεία στα βραβεία του Kazuo Umezu, με τον ίδιο τον Umezu να είναι μέλος της κριτικής επιτροπής. Η ιστορία αυτή είχε ως ηρωίδα ένα νεαρό κορίτσι με μια ελιά κάτω από το αριστερό του μάτι που ονομαζόταν... Tomie !

Tomie

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Ito συνέχισε να δουλεύει στην οδοντιατρική, και παράλληλα σχεδίαζε τα αγαπημένα του horror manga ως χόμπι. Κεντρικό πρόσωπο των πρώτων αυτών μικρών ιστοριών του ήταν η Tomie, μία νεαρή και όμορφη μαθήτρια. Όποιο αγόρι την έβλεπε, την ερωτευόταν παράφορα, σε βαθμό που να κάνει τα πάντα για να την κερδίσει - ακόμα και φόνο. Το πάθος που ενέπνεε στον εκάστοτε θαυμαστή της τον έσπρωχνε να σκοτώσει τον οποιοδήποτε ανταγωνιστή, και έπειτα να στρέψει τη δολοφονική του μανία πάνω της, και πάνω του. Αλλά όσες φορές και να πέθαινε η όμορφη κοπέλα, όσο φρικτά παραμορφωμένο ή και διαμελισμένο να ήταν το σώμα της, πάντα επέστρεφε στη ζωή. Η τεράστια επιτυχία των ιστοριών αυτών "ανάγκασε" τον Ito να εγκαταλείψει τα ιατρικά εργαλεία και να επικεντρωθεί στα manga, ξεκινώντας έτσι τη λαμπρή καριέρα του.

Το 1998, μετά τον εισπρακτικό θρίαμβο της ταινίας The Ring, το ενδιαφέρον του κοινού για τις ταινίες τρόμου εκτινάχθηκε στα ύψη. Έτσι, και η Tomie μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με πρώτη φορά το 1999 και περισσότερες από επτά συνέχειες ! Ακολούθως, και άλλες ιστορίες του γνωστού πλέον mangaka βρήκαν το δρόμο προς τις κινηματογραφικές αίθουσες, όπως οι  Uzumaki (2000), Marronnier (2002), και Gyo (2012), γνωρίζοντας μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αλλά χωρίς, δυστυχώς, ιδιαίτερα καλά καλλιτεχνικά αποτελέσματα.






Uzumaki

Τη δεκαετία του 90, ο Ito σχεδίασε πολλές μικρές, αυτοτελείς ιστορίες, που δημοσιεύονταν σε συνέχειες σε διάφορα περιοδικά, και έπειτα κυκλοφορούσαν (και στα αγγλικά) σε συλλογές της δουλειάς του με τίτλο The Junji Ito Horror Comic Collection. Η επόμενη μεγάλη ιστορία του, που γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στο εξωτερικό, ήταν το καταπληκτικό Uzumaki, το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται το 1997.

H Kirie Goshima είναι μια νεαρή κοπέλα που ζεί στη μικρή παραλιακή πόλη Kurôzu-cho. Μαζί με τον φίλο της Shuichi αρχίζουν να παρατηρούν παράξενα συμβάντα και συμπεριφορές στην πόλη τους, τα οποία έχουν ένα κοινό γνώρισμα - τις σπείρες (Uzumaki σημαίνει σπείρα). Οι κάτοικοι της πόλης, με πρώτο τον πατέρα του Shuichi, αρχίζουν ένας-ένας να παθιάζονται με τις σπείρες, και να προσπαθούν να γίνουν ένα με το πνεύμα της σπείρας. Και τότε ξεκινά μια ατελείωτη σειρά οι ανατριχιαστικών θανάτων. Μήπως ο νεαρός μαθητής έχει δίκιο, και το Kurôzu-cho είναι στοιχειωμένο από το πνεύμα του Uzumaki ? Γιατί οι κάτοικοι θυμίζουν όλο και λιγότερο ανθρώπινα όντα ? Και ποιό μυστικό κρύβεται στα βάθη της λίμνης στο κέντρο της πόλης ?

Το Uzumaki ήταν η δουλειά που "καθιέρωσε" τον Junji Ito ως σπεσιαλίστα των horror manga, και που εκτόξευσε τη δημοτικότητά του στο εξωτερικό, μέσω της αγγλικής έκδοσης των 3 τόμων της σειράς από τη Viz Media. Το σενάριο ήταν πολύ ενδιαφέρον, και αρκετά μακριά από τη συνηθισμένη θεματολογία των ιστοριών τρόμου. Επίσης, το σχεδιαστικό στύλ του Ito είχε εξελιχθεί σε αξιοθαύμαστο βαθμό από τις πρώιμες δουλειές του, κάνοντας το Uzumaki ένα από τα αισθητικά αρτιότερα έργα του.







Επόμενο σημαντικό έργο του ταλαντούχου horror mangaka ήταν το Gyo του 2001, μία ιστορία που περιστρέφεται γύρω από γενετικά μεταλλαγμένα ψάρια που επιτίθενται στους ανθρώπους μέσω μίας θανατηφόρας δυσωδίας και μερικών αιχμηρών μεταλλικών άκρων μυστηριώδους προέλευσης. Βεβαίως, συνέχιζε να παράγει αρκετές μικρές ιστορίες, οι οποίες ούτως ή άλλως αποτελούν τον κύριο όγκο της δουλειάς του, και οι οποίες δημοσιεύονταν σε μηνιαίες ή διμηνιαίες συνέχειες, πριν συλλεχθούν σε τόμους, όπως οι Mimi's Ghost Stories (2002), Voices in the Dark (2003) και New Voices in the Dark (2004). Σε πολλές από αυτές (όπως και σε αρκετές παλαιότερές του), πρωταγωνιστής είναι ο Soichi, ένα διαβολικό παραμορφωμένο παιδί που αρέσκεται να κάνει τρομακτικές πλάκες στους γύρω του και να προκαλεί ένα αιματοβαμμένο χάος.

Ακολούθησε το Hellstar Remina του 2005, μία ιστορία που παντρεύει με ενδιαφέροντα τρόπο την επιστημονική φαντασία με τα κυνήγια μαγισσών του 18ου αιώνα, και έπειτα ήρθε η μοναδική χιουμοριστική, αλλά και ημι-αυτοβιογραφική δουλειά του μεγάλου αυτού δημιουργού, το Ito Junji's Cat Diary του 2008. Το alter ego του Ito, o συγγραφέας horror manga Mr. J μετακομίζει σε ένα καινούριο σπίτι με την αρραβωνιαστικιά του A-ko, η οποία φέρνει μαζί της και τις δύο γάτες της. Ο Mr. J προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, αλλά σύντομα θα διαπιστώσει πως ο συνδυασμός των γυναικών με τις γάτες είναι πολύ πιο τρομακτικός από τις ιστορίες που γράφει. Το βιβλίο αυτό αποδεικνύει τα λεγόμενα του περίγυρου του καλλιτέχνη, οτι πρόκειται για έναν άνθρωπο με έξυπνο χιούμορ, που του αρέσει να γελάει και να προσφέρει το γέλιο. Αυτό όμως, όχι στη δουλειά του, όπου προσφέρει απλόχερα το σοκ και την ανατριχίλα.

Εκτός από τον Kazuo Umezu, ο Junji Ito έχει αναφέρει ως σημαντικές επιρροές στη δουλειά του τους Hideshi Hino, Shinichi Furuka, Yasutaka Tsutsui, και H.P. Lovecraft. Ο Ito συνεχίζει και σήμερα να δημοσιεύει τις μικρές ιστορίες του σε περιοδικά horror θεματολογίας, χαρίζοντάς μας πολλές ανατριχίλες με τα σκοτεινά του σενάρια και την εξαιρετική, όσο και τρομακτική του εικονογράφηση.







Βιβλιογραφία
  • The Junji Ito Horror Comic Collection
    (συλλεγμένες μικρές ιστορίες από το περιοδικό Halloween)
    • Volume 1 and 2: Tomie
    • Volume 3: Flesh-Colored Horror
    • Volume 4: The Face Burglar
    • Volume 5: Souichi's Diary of Delights
    • Volume 6: Souichi's Diary of Curses
    • Volume 7: Slug Girl
    • Volume 8: Blood-bubble Bushes
    • Volume 9: Hallucinations
    • Volume 10: House of the Marionettes
    • Volume 11: The Town Without Streets
    • Volume 12: The Bully
    • Volume 13: The Circus is Here
    • Volume 14: The Story of the Mysterious Tunnel
    • Volume 15: Lovesick Dead
    • Volume 16: Frankenstein
  • Uzumaki - 1997
  • Gyo - 2001
  • Mimi's Ghost Stories - 2002
  • Voices in the Dark - 2003
  • New  Voices in the Dark - 2004
  • Hellstar Remina - 2005
  • Cat Diary: Yon & Mu - 2008
  • Black Paradox - 2009
  • The patriotism of Rasputin - 2010





Links

Junji Ito @ wikipedia
Junji Ito @ tumblr
Junji Ito fansite
Junji Ito fanblog
Junji Ito interview @ 78 magazine
Junji Ito @ IMDB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου