Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Abstraction - Shintaro Kago

Ίσως η πιό ιδιοφυής, σουρρεαλιστική, πρωτοποριακή και υπέροχα διεστραμμένη δουλειά του Shintaro Kago

Ο Shintaro Kago είναι ένας από τους πιό γνωστούς καλλιτέχνες του ero guro (erotic grotesque), του ιδιαίτερου αυτού, χαρακτηριστικά ιαπωνικού παρακλαδιού της τέχνης που ασχολείται με τη διαστροφή στον ερωτισμό, και αντίστροφα. Με πατριάρχη της νέας γενιάς δημιουργών τον φανταστικό Suehiro Maruo, το ero guro στην Ιαπωνία έχει γερές ρίζες, αξιοζήλευτη παραγωγή και σίγουρο μέλλον.

Ο Shintaro Kago λοιπόν, στην πολύ πλούσια καριέρα και βιβλιογραφία του, δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους βιασμούς, τους βασανισμούς, τους ακρωτηριασμούς, τα παράσιτα του ανθρώπινου σώματος, τα περιττώματα (ναι, ναι !), και γενικότερα όλα αυτά τα ευχάριστα θέματα, που είναι τέλεια για κουβεντούλα στο οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι.

Όποιος νομίζει όμως ότι η δουλειά του απευθύνεται σε περιορισμένο (και ολίγον τί άρρωστο ή ανώμαλο) κοινό, κάνει λάθος. Απευθύνεται σίγουρα πάντως σε ενήλικο κοινό, οπότε ...



Σίγουρα η δουλειά του Shintaro Kago σοκάρει. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, αφού περιέχει γενναίες ποσότητες σεξ, ακραίας βίας και οποιασδήποτε διαστροφής μπορεί να χωρέσει στον ανθρώπινο νού. Περιέχει όμως και μία βαθιά γνώση του μέσου των comics, μία διάθεση για πειραματισμό και καινοτομία, και μία εξαιρετική ευχέρεια στην εικονογράφηση και στη σύνθεση των σελίδων. Και όλα αυτά εξυψώνονται στη μέγιστή τους μορφή στην εκπληκτική 16-σέλιδη ιστορία Abstraction. Πραγματικά πρόκειται για μία πρωτοποριακή δουλειά, τόσο σε σύλληψη όσο και σε εκτέλεση, που εξερευνά, και ίσως και να προσπερνά τα όρια του μέσου.

 Παρακάτω έχω παραθέσει ολόκληρη την ιστορία. Απολαύστε !
(ακολουθήστε τη σειρά των αριθμημένων panels)











Παραδόξως, η τόσο ακραία αισθητικά δουλειά του Shintaro Kago έχει εκδοθεί και στα ελληνικά, σε μία συλλογή μικρών ιστοριών του με τίτλο ΤΟ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ & ΑΛΛΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΦΡΙΚΩΔΙΕΣ από τη Jemma Press. Στη συλλογή περιέχεται και το Abstraction.

Abstraction @ Same Hat

1 σχόλιο:

  1. Αν θέλετε, ρίξτε μια ματιά και στην επίσης εξαιρετική σύντομη ιστορία του Shintaro Kago με τίτλο Blow-Up

    ( http://2d-domain.blogspot.gr/2013/01/shintaro-kago-blow-up.html )

    ΑπάντησηΔιαγραφή