Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Alan Moore - In Pictopia

Η προφητική κομιξική δυστοπία του μεγάλου Alan Moore !



Η μικρή ιστορία In Pictopia είναι μία από τις λιγότερο γνωστές και προβεβλημένες δουλειές του τεράστιου άγγλου συγγραφέα Alan Moore. Αυτό ίσως να συμβαίνει λόγω της μικρής της έκτασης (μόλις 13 σελίδες), ή ίσως λόγω της εκδοτικής της "σπανιότητας". Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1986, στην ανθολογία comics Anything Goes #2 της Fantagraphics, ένα βραχύβιο περιοδικό που αποσκοπούσε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για δικαστικά έξοδα. Έπειτα, συμπεριελήφθη στην "ανασκόπηση" The Best Comics of the Decade 1980-1990 Vol. 1 της ίδιας εταιρείας, και τέλος, περιλαμβάνεται και στο εκτενές αφιέρωμα / φόρο τιμής του George Khoury στο μεγάλο συγγραφέα The Extraordinary Works of Alan Moore το 2003.

( Αν αναρωτιέστε τί τα χρειάζεται τα δικαστικά έξοδα μία εκδοτική comics, διαβάστε ένα άρθρο για μία μεγάλη δικαστική διαμάχη του κόσμου των comics ).

Πίσω στηv ιστορία μας τώρα, ο μεγάλος Alan Moore και ο εικονογράφος Donald Simpson (δημιουργός του σατιρικού Megaton Man), μας παρουσιάζουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τα αγαπημένα μας comics, το οποίο πολλοί έσπευσαν τότε να χαρακτηρίσουν προφητικό, και επίσης πολλοί σήμερα κρίνουν οτι επιβεβαιώθηκε πλήρως, άποψη που προσωπικά θεωρώ υπερβολική. Καυτηριάζοντας και αποδομώντας το υπερηρωικό είδος, αλλά όχι μόνο, ο Moore βάζει τον ήρωά του Nocturno the Necromancer (μία αναφορά στον Mandrake the Magician) να περιδιαβαίνει την πόλη Pictopia, στην οποία κατοικούν μόνο χαρακτήρες comics. Ο Nocturno παρατηρεί με θλίψη τις αλλαγές που συμβαίνουν στην πόλη (δηλαδή στη βιομηχανία των comics), οι οποίες είναι όλες προς το χειρότερο. Τα χαριτωμένα ανθρωπόμορφα ζωάκια της δεκαετίας του 30 και του 40 εξαφανίζονται σιγά-σιγά, διωγμένα και περιφρονημένα από τους μπρατσωμένους και αστραφτερούς υπερήρωες της νέας γενιάς. Η πόλη μικραίνει, και τα φαινόμενα βίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο ορίζοντας όσο πάει και πλησιάζει, και ο αέρας παρασέρνει σκόρπιες εικονογραφημένες σελίδες, εντείνοντας τη γενικότερη εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η πάλαι ποτέ λαμπερή Pictopia.

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι οτι ο Alan Moore είχε αρχικά παραδόσει στον εικονογράφο του ένα σενάριο για ιστορία 8 σελίδων. Ο Simpson προσέθεσε κάποιες δικές του ιδέες, και η ιστορία έφτασε τελικά τις 13 σελίδες. Το παράξενο είναι οτι ο Moore δε συνηθίζει να καλοβλέπει τέτοιες "παρεμβάσεις" στη δουλειά του, αλλά εκ του αποτελέσματος συμπεραίνουμε οτι οι προσθήκες του Simpson (όποιες κι αν ήταν αυτές) ήταν πετυχημένες. Αφού το δέχτηκε ο άγγλος θρύλος των comics, ποιοί είμαστε εμείς για να το κρίνουμε ?









Pictopia @ TOR
Pictopia @ The Periodic Fable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου