Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Naoki Urasawa

Ο πιο άξιος διάδοχος του Osamu Tezuka
(και αυτό τα λέει όλα)




...
Ο Naoki Urasawa γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου του 1960 στο Tokyo της Ιαπωνίας, και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Meisei με πτυχίο στα... οικονομικά! Ευτυχώς για όλους μας δεν έγινε οικονομολόγος, και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα comics. Επίσης τραγουδάει και παίζει κιθάρα σε ένα rock συγκρότημα, όμως αυτό δε θα μας απασχολήσει σε αυτή την ανάρτηση. Το επαγγελματικό ντεμπούτο του στο manga στερέωμα έγινε το 1983 με τη σύντομη ιστορία BETA!!, για να ακολουθήσει μία λαμπρή καριέρα που μετράει ήδη 30 χρόνια και τον έχει καθιερώσει ως τον καλύτερο δημιουργό της γενιάς του στην Ιαπωνία. Με εντυπωσιακή ευχέρεια σε ένα πλήθος ειδών του χώρου των comics (κωμωδίες, αισθηματικά, θρίλερ, sci-fi, τρόμου), οι δουλειές του Urasawa ξεχωρίζουν για τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσο και πολύπλοκα σενάριά τους, τους καλοδουλεμένους και βαθείς χαρακτήρες, και τις συνεχείς ανατροπές που μετατρέπουν την ανάγνωση σε μία άκρως εθιστική, σχεδόν μυσταγωγική εμπειρία. Αυτά φυσικά ισχύουν περισσότερο για το είδος στο οποίο ειδικεύεται ο μεγάλος mangaka - το θρίλερ μυστηρίου - και για τις όχι μία, όχι δύο αλλά τρείς αριστουργηματικές σειρές που έχει παραδόσει (μέχρι στιγμής), τις Monster, 20th Century Boys και Pluto (για τις δύο τελευταίες έχω γράψει αφιερώματα, το Monster οσονούπω).

Τα πρώτα 10 χρόνια της καριέρας του, οι δουλειές του Urasawa ξεχώριζαν για το ανάλαφρο και κωμικό ύφος τους, καμία σχέση δηλαδή με τα μετέπειτα έργα που τον καθιέρωσαν ως τον ιάπωνα δάσκαλο του σασπένς και της αγωνίας. Με εξαίρεση τα πολύ καλά Pineapple Army και Master Keaton, τα οποία όμως δεν έγραφε ο ίδιος, όλα τα υπόλοιπα έργα της πρώιμης αυτής περιόδου είναι είτε ρομαντικές κωμωδίες (Yawara!, Happy!), είτε σκέτες κωμωδίες, με gag και slapstick στοιχεία (Beta!!, Dancing Policeman, NASA, Jigoro!). Επίσης, μόλις τώρα συνειδητοποίησα οτι του άρεσε πολύ να βάζει θαυμαστικά στους τίτλους του. Το τί συνέβη μετά και του γύρισε το μάτι δεν το γνωρίζω - και δε βρήκα κάποιο στοιχείο σε συνεντεύξεις του - όμως είμαι ευγνώμων που συνέβη.

Ο Urasawa έχει κερδίσει τα πιο σημαντικά βραβεία του κόσμου των comics, και μάλιστα από πολλές φορές. Στην Ιαπωνία έχει κερδίσει το Shogakukan Manga Award 3 φορές, το Tezuka Osamu Cultural Prize 2 φορές, το Japan Media Arts Festival excellence award μία φορά, και το Kodansha Manga Award μία φορά. Επίσης, έχει κερδίσει 2 βραβεία του γαλλικού φεστιβάλ της Angoulême, μία φορά το αμερικάνικο Eisner και έχει προταθεί πολλές φορές για Eisner και Harvey. Ως περαιτέρω επιβράβευση της τεράστιας προσφοράς του στο χώρο της 9ης τέχνης, το 2008 δέχθηκε μία θέση επίτιμου καθηγητή στο Nagoya Zokei University, διδάσκοντας φυσικά... manga.






Ας πάμε να δούμε τώρα τις τρείς αριστουργηματικές σειρές του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, που ξεχωρίζουν με άνεση ανάμεσα στη σπουδαία βιβλιογραφία του. Η σειρά είναι χρονολογική, και όχι ιεραρχική - έτσι κι αλλιώς, είναι και οι τρείς εξαιρετικές.


Τα αριστουργήματα - νο.1: Monster

Το Monster (18 τόμοι, 1994-2001) είναι η πρώτη πολύ μεγάλη επιτυχία του Urasawa, καθώς και το σημείο καμπής στην καριέρα του, από τα ανάλαφρα, κωμικά έργα της πρώιμης περιόδου του στα αγωνιώδη, ατμοσφαιρικά ψυχολογικά θρίλερ που τον καθιέρωσαν και αποτελούν πλέον το σήμα κατατεθέν του. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Kenzō Tenma, ένας ιάπωνας νευροχειρούργος με λαμπρές ικανότητες και ακόμη λαμπρότερο μέλλον, μιας και είναι αρραβωνιασμένος με την κόρη του διευθυντή του διακεκριμένου νοσοκομείου της Γερμανίας στο οποίο εργάζεται. Η επιτυχημένη πορεία του όμως θα διακοπεί απότομα μετά την απόφασή του να παραβεί τις εντολές του μέλλοντα πεθερού του και να χειρουργήσει τον Johan, ένα μικρό αγόρι με μία σφαίρα σφηνωμένη στον εγκέφαλο, και όχι το δήμαρχο της πόλης που εισήχθη στο νοσοκομείο αργότερα. Ο δήμαρχος θα πεθάνει, ο φιλοκερδής διευθυντής θα υποβιβάσει τον Tenma, και η καλομαθημένη κόρη του θα διακόψει τον αρραβώνα τους. Η υπόθεση όμως θα πάρει πολύ χειρότερη τροπή όταν ο διευθυντής και άλλοι δύο υψηλά ιστάμενοι γιατροί θα βρεθούν δολοφονημένοι, με το μόνο που επωφελείται από τη νέα τάξη πραγμάτων να είναι ο ήρωάς μας. Έτσι, ένας δαιμόνιος ντετέκτιβ ονόματι Lunge θα τον βάλει στο μάτι, δε θα βρεί όμως στοιχεία για να τον διώξει. Την ίδια ημέρα, ο Johan, του οποίου η εγχείρηση ήταν επιτυχημένη, θα εξαφανιστεί από το νοσοκομείο μαζί με τη δίδυμη αδελφή του που είχε εισαχθεί σε κατάσταση σοκ.

9 ολόκληρα χρόνια μετά, ένας ασθενής του διευθυντή πλέον Tenma θα δολοφονηθεί μπροστά στα μάτια του από έναν όμορφο ξανθό νεαρό που δεν είναι άλλος από το Johan, το αγόρι που είχε σώσει από βέβαιο θάνατο. Το γεγονός αυτό θα ανοίξει ξανά την ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας των γιατρών, θα καταστήσει τον Tenma κύριο ύποπτο και, κυρίως, θα ξετυλίξει το κουβάρι της τρομακτικής ιστορίας και των ακόμη πιο τρομακτικών σχεδίων του μυστηριώδους Johan.






Τα αριστουργήματα - νο.2: 20th Century Boys

Το 20th Century Boys (22 τόμοι, 1999-2006) και η συνέχεια / ολοκλήρωσή του, 21st Century Boys (2 τόμοι, 2007), είναι η δεύτερη πολύ μεγάλη επιτυχία του Urasawa στον κόσμο των manga. Πρόκειται για ένα σφιχτοδεμένο sci-fi θρίλερ μυστηρίου και δράσης, με ένα εξόχως πολύπλοκο και κολληματικό σενάριο που περιλαμβάνει άπειρους χαρακτήρες και sub-plots, χωρίς όμως ποτέ να ξεφεύγει από τον έλεγχο του δημιουργού του. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ο Kenji, ένας ταλαίπωρος νεαρός ιδιοκτήτης ενός mini market που μπλέκεται σε μία μυστηριώδη υπόθεση δολοπλοκιών και εξουσίας, ενορχηστρωμένη από το σκοτεινό και επικίνδυνο χαρακτήρα που αποκαλείται απλά ως Friend. Στην υπόθεση θα παρασυρθούν επίσης οι παιδικοί του φίλοι από τη γειτονιά, μιας και όλα δείχνουν οτι ο τρομακτικός αντίπαλός τους και η παράξενη καινούρια "θρησκεία" που έχει ιδρύσει σχετίζονται άμεσα, αλλά με άγνωστο τρόπο, με τις παιδικές τους αναμνήσεις. Η υπόθεση κάνει συχνά άλματα ανάμεσα σε τρείς χρονικές περιόδους, κρατώντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών και το μυστήριο διαρκώς αμείωτα, με το γύρισμα της κάθε σελίδας να κρύβει συχνά μεγάλες ανατροπές, αλλά και νέους κινδύνους. Κόλλημααααααα !

Το 20th Century Boys έχει λάβει αμέτρητα βραβεία αλλά, το πιο σημαντικό απ'όλα είναι οτι αποτελεί το προσωπικά αγαπημένο μου έργο του Urasawa (έλα Naoki, πάρε ένα zewasoft να σκουπίσεις τα δάκρυα της συγκίνησης). Ίσως βεβαίως για την προτίμησή μου να οφείλεται οτι είναι η πρώτη του δουλειά που διάβασα ποτέ, ίσως όχι, ποιός να ξέρει, πάντως το θέμα είναι πολύ μπλεγμένο και έχει προεκτάσεις που φτάνουν πολύ ψηλά. (Ναι, τα έπινα πάλι χτες, πού το κατάλαβες ?).

Διαβάστε (αν θέλετε ντε, δεν είπαμε με το ζόρι) το πλήρες αφιέρωμα του 2d-domain στο 20th Century Boys






...
Τα αριστουργήματα - νο.3: Pluto

Το Pluto (8 τόμοι, 2003-2009) είναι το remake μίας κλασικής ιστορίας της εμβληματικής σειράς Astro Boy του τεράστιου Osamu Tezuka από τη δεκαετία του 1950, φυσικά διά χειρός του Urasawa. Αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, επειδή η πρώτη ύλη, δηλαδή η ιστορία The Greatest Robot on Earth, είναι η πιο δημοφιλής της θρυλικής σειράς Astro Boy, και άρα το να την "ακουμπήσεις" συνιστούσε, εκτός από "ιεροσυλία", ένα μεγάλο επαγγελματικό ρίσκο που ήταν πολύ εύκολο να αποτύχει. Όμως, όπως μάλλον υποψιαστήκατε, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Παίρνοντας μία καθαρή περιπέτεια με μάχες μεταξύ ρομπότ που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και μεταμορφώνοντάς τη σε ένα σφιχτοδεμένο ψυχολογικό θρίλερ με πολιτικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις, ο Urasawa τόλμησε και πέτυχε το αρτιότερο remake στην ιστορία των comics ! Στο μεγαλεπήβολο σχέδιο βοήθησαν ο Takashi Nagasaki στο σενάριο, ο γιος του Osamu Tezuka, Macoto, στην επίβλεψη του όλου project, φροντίζοντας να μην απομακρυνθεί από το όραμα του πατέρα του, και η εταιρεία Tezuka Productions.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο μέλλον, και ξεκινάει με μία μυστηριώδη σειρά δολοφονιών, με θύματα μερικά από τα 7 πιο εξελιγμένα ρομπότ του κόσμου, καθώς και τους ιδιοφυείς επιστήμονες που τα δημιούργησαν. Όλα τα στοιχεία της έρευνας του πρωταγωνιστή μας Gesicht, που ανήκει και ο ίδιος στην ελίτ των 7 ισχυρότερων ρομπότ, δείχνουν οτι ο υπεύθυνος είναι επίσης ένα ρομπότ, ένα πανίσχυρο πλάσμα άγνωστης προέλευσης και απροσδιόριστων σκοπών. Μετά τα πρώτα δύο θύματα λοιπόν, τα εναπομείναντα τεχνολογικά θαύματα (συμπεριλαμβανομένου του Atom - Astro Boy) και οι επιστήμονες-πατέρες τους αρχίζουν να συνεννοούνται μεταξύ τους, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν την κατάληξη των φίλων τους.

Διαβάστε περισσότερα (αν θέλετε είπαμε) στο πλήρες αφιέρωμα του 2d-domain στο Pluto





... και τα υπόλοιπα (που δε σημαίνει φυσικά οτι δεν είναι καλά)

Εκτός όμως από τις τρείς αυτές καλύτερες και γνωστότερες δουλειές του Urasawa, η βιβλιογραφία του περιέχει αρκετά ακόμη αξιόλογα έργα. Θα αδικήσω λίγο τα Yawara! και Happy! που, αν και εξαιρετικά δημοφιλή στην Ιαπωνία, απευθύνονται σε νεαρά κορίτσια - κάτι το οποίο δεν είμαι, και θα αναφερθώ αρχικά στο Pineapple Army, ένα ψυχολογικό θρίλερ σε σενάριο του Kazuya Kudou και εικονογράφηση μόνο του Urasawa, με ήρωα έναν πρώην στρατιωτικό που πλέον εκπαιδεύει άλλους στην τέχνη του πολέμου. Θα αδικήσω επίσης και τις πρώιμες κωμωδίες του επειδή, αν και κάποιες έχουν πολλή πλάκα, είναι αρκετά ανάλαφρες για τα γούστα μου (ναι, είμαι βαρύς τύπος), και θα αναφέρω το πολύ καλό Master Keaton, σε σενάριο των Hokusei Katsushika και Takashi Nagasaki, με ήρωα τον ομώνυμο ερευνητή της ασφαλιστικής εταιρείας Lloyd's του Λονδίνου. Οι σπουδές του Keaton στην αρχαιολογία και το στρατιωτικό του παρελθόν τον καθιστούν ιδανικό για να αναλάβει διάφορες μυστηριώδεις υποθέσεις, τις οποίες φέρνει πάντα εις πέρας με επιτυχία.

Δε θα αδικήσω κάποια άλλη δουλειά του Urasawa, αλλά για τελείωμα θα αναφέρω το πάρα πολύ καλό και πρόσφατο θρίλερ μυστηρίου Billy Bat, το οποίο μετράει ήδη 17 τόμους και συνεχίζεται ακόμη, δείχνοντας να έχει όλες τις προδιαγραφές για να προστεθεί στα αριστουργήματα του μεγάλου mangaka. Η υπόθεση διαδραματίζεται το 1949, και ακολουθεί τον αμερικανο-ιάπωνα δημιουργό comics Kevin Yamagata, ο οποίος σχεδιάζει τη δημοφιλή αστυνομική σειρά Billy Bat, με ήρωα την ομώνυμη, ανθρωπόμορφη νυχτερίδα. Όταν μαθαίνει οτι ίσως να έχει "κλέψει" άθελά του το χαρακτήρα από έναν ιάπωνα δημιουργό, ταξιδεύει στην Ιαπωνία για να πάρει την άδεια για να χρησιμοποιεί το Billy. Όμως, εκεί θα ανακαλύψει οτι η μικρή νυχτερίδα υπάρχει για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο φανταζόταν, και επίσης συνδέεται με μία σειρά μυστηριωδών υποθέσεων που περιλαμβάνουν φόνους, συνωμοσίες, συγκαλύψεις και αρχαίες προφητείες. Στη συγγραφή του πολύπλοκου σεναρίου, τον Urasawa βοηθάει ο επί χρόνια συνεργάτης του, Takashi Nagasaki.





Βιβλιογραφία

Beta!! - σύντομη ιστορία (1983)
Yawara! - σειρά comics, 29 τόμοι (1986-1993)
Pineapple Army - σειρά comics, 10 τόμοι - μόνο εικονογράφηση (1986-1988)
Dancing Policeman - 1 τόμος (1987)
Master Keaton - σειρά comics, 18 τόμοι - μόνο εικονογράφηση (1988-1994)
NASA - συλλογή σύντομων ιστοριών (1988)
Happy! - σειρά comics, 23 τόμοι (1993-1999)
Monster - σειρά comics, 18 τόμοι (1994-2001)
Jigoro!  - συλλογή σύντομων ιστοριών (1994)
20th Century Boys - σειρά comics, 22 + 2 τόμοι (1999-2007)
Pluto - σειρά comics, 8 τόμοι (2003-2009)
Billy Bat - σειρά comics, 17 τόμοι έως τώρα (2008-)
Manben Mangari Michi - 1 τόμος (2009)
Master Keaton Remaster - σειρά comics, 1 τόμος έως τώρα - μόνο εικονογράφηση (2012-)


Animation

Τρείς από τις γνωστότερες δουλειές του Urasawa έχουν μεταφερθεί και σε σειρές anime, οι Yawara! (1986–1993), Master Keaton (1988–1994), και Monster (1994–2001). Το αριστουργηματικό Monster ασφαλώς ξεχωρίζει, και ευτυχώς έχει τύχει μίας πιστής στο πρωτότυπο και άκρως επιτυχημένης μεταφοράς. Απορίας άξιον (τουλάχιστον για εμένα) είναι το γιατί τα υπόλοιπα δύο αριστουργήματα του μεγάλου δημιουργού δεν είχαν την ίδια τύχη, με το δύσμοιρο το 20th Century Boys μάλιστα να έχει γυριστεί σε 3 live action ταινίες (με ηθοποιούς δηλαδή, όχι animation), οι οποίες ασφαλώς και δε μπορούν να συλλάβουν την ατμόσφαιρα και το ύφος του πρωτότυπου manga.

Monster trailer





Αυτός είναι λοιπόν ο υπέροχος κύριος Naoki Urasawa, με τις πολλές και μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, και με τη σπουδαία καριέρα του να συνεχίζει ακόμη ακμαία. Αναρωτιέμαι πόσες ακόμη συγκινήσεις και ανατριχίλες έχει να μας προσφέρει στο μέλλον.

3 σχόλια:

  1. Μαλλον δεν υπερβαλεις για τα 3 αριστουργηματα, απ'οτι ειδα στο κομικντομ.
    http://www.comicdom.gr/2011/11/13/top-50-manga-the-aftermath/
    Στην πρωτη δεκαδα ειναι και τα 3!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου (αν και γενικά το συνηθίζω, παρασύρομαι εύκολα από τον - όχι και τόσο νεανικό - ενθουσιασμό μου). Είναι και τα 3 εξαιρετικά, και θα σου πρότεινα φίλε Σωτήρη να ξεκινήσεις κάποιο - όποιο σου αρέσει πιο πολύ σαν υπόθεση. Θα κολλήσεις, είμαι σίγουρος.

      Διαγραφή
  2. http://theporporbooksblog.blogspot.gr/2015/09/book-review-1980-annual-worlds-best-sf.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή