Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Lone Sloane - The Throne of the Black God

Το πρώτο από τα 6 ταξίδια του τυχοδιώκτη του απείρου

Ο Lone Sloane του εξαιρετικού γάλλου δημιουργού Philippe Druillet, συν-ιδρυτή μαζί με τον Moebius του θρυλικού περιοδικού Métal Hurlant και της εκδοτικής εταιρείας Les Humanoïdes Associés, είναι ένας από τους πιο παλιούς, πιο αγαπητούς και πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες στην ιστορία των γαλλικών, και δη των ευρωπαϊκών comics. Κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση στο πρώτο graphic novel που έφτιαξε ποτέ ο Druillet, το Le Mystère des Abîmes (The Mystery of the Abyss, 1966), ο Lone Sloane είναι ένα είδος αρχετυπικού ήρωα αρχαίας τραγωδίας, ένα είδος Οδυσσέα του διαστήματος αν θέλετε, και αν ο χαρακτηρισμός σας φέρνει στο μυαλό την ταινιάρα του Stanley Kubrick "Οδύσσεια του Διαστήματος", σας πληροφορώ οτι ο ήρωάς μας ταξίδευε στην απεραντοσύνη του απείρου ήδη για δύο χρόνια προτού εμφανιστεί ο H.A.L. 9000 και αρχίσει τις μαγκιές του.

Βεβαίως, το Mystery of the Abyss, όντας το πρώτο πόνημα του μόλις 22 χρονών τότε καλλιτέχνη, δεν παρουσιάζει ούτε τα (ολοκληρωμένα) χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Sloane που γνωρίσαμε στα μετέπειτα βιβλία της σειράς, ούτε φυσικά το ανυπέρβλητο, εντυπωσιακό, πολύχρωμο και πολύπλοκο εικονογραφικό στύλ που θα ανέπτυσσε αργότερα ο μεγάλος Druillet (δείτε π.χ το εκπληκτικό Salammbô). Όλα αυτά τα στοιχεία εμφανίστηκαν στην επόμενη ιστορία που σχεδίασε ο γάλλος δημιουργός με τον τραγικό ήρωά του, την 8-σέλιδη Le Trone du Dieu Noir (The Throne of the Black God) που δημοσιεύθηκε το 1970 στο τεύχος #538 του σημαντικότατου περιοδικού Pilote. Ο θρόνος του Μαύρου Θεού αποτελεί το πρώτο από τα 6 ταξίδια-σύντομες ιστορίες του διαστημικού μας Οδυσσέα που σχεδίασε ο Druillet τις χρονιές 1970-1971, και τα οποία συλλέχθηκαν στον τόμο Les 6 voyages de Lone Sloane (Τα 6 ταξίδια του Lone Sloane).











Η ιστορία μας διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, το έτος 804 της νέας εποχής μετά το απροσδιόριστο γεγονός που αναφέρεται απλά ως "Ο μεγάλος τρόμος". Η ανθρωπότητα έχει αποικήσει το διάστημα, και συνεχώς αναζητά καινούριους τόπους. Ο μοναχικός κοσμικός ταξιδευτής Lone Sloane βρίσκεται στο σκάφος του, όταν ξαφνικά αυτό αποσυντίθεται, και τη θέση του παίρνει ένας μεγαλοπρεπής, πέτρινος μαύρος θρόνος. Ονομάζεται Iotai - Αυτός που ψάχνει - και περιπλανιόταν στο σύμπαν για αμέτρητους αιώνες αναζητώντας... κάτι. Το απόκοσμο αντικείμενο που αποπνέει αρχαία μαγεία απαγάγει τον ήρωά μας και τον μεταφέρει σε ένα μακρινό πλανήτη, όπου οι τοπικοί ιερείς ελπίζουν να ανακτήσουν την παλιά τους δόξα, μετουσιώνοντας τον αρχαίο, Μαύρο Θεό τους. Όσο ο Sloane βρίσκεται φυλακισμένος στο παλάτι τους, δέχεται την επίσκεψη του Βασιλιά των Θεών, ο οποίος του δίνει τη δύναμη να αποτρέψει την επιστροφή του Μαύρου Θεού, η οποία θα σημάνει το τέλος των πάντων.

Ο θρόνος του Μαύρου Θεού έσκασε σα βόμβα στο γαλλικό κόσμο των comics του 1970. Κανένας δεν είχε ξαναδεί ποτέ τόσο λεπτομερείς και "απλευθερωμένες" από τα σύνορα των panels συνθέσεις σελίδας, τέτοια "διαστημική αρχιτεκτονική" και τόσο έντονα και μεγαλειώδη χρώματα. Τα πάντα γύρω από τη σειρά του Lone Sloane ήταν μεγαλειώδη, από το σύμπαν που αποτελούσε το σκηνικό της υπέροχης αυτής διαστημικής όπερας, τα παλάτια και τα διαστημόπλοια που γεννούσε η εκπληκτική φαντασία του Druillet, μέχρι τα πάθη και τα συναισθήματα των ηρώων του, με πρώτο και καλύτερο φυσικά τον πρωταγωνιστή. Με επιρροές από το τρομακτικό συγγραφικό παραλήρημα του H.P. Lovecraft αλλά και την απίστευτη αίσθηση του χώρου και της προοπτικής του M.C. Escher, ο μεγάλος οραματιστής Philippe Druillet έπλασε ένα ολόκληρο, μεγαλοπρεπές σύμπαν, με χαρακτήρες και καταστάσεις βγαλμένες μέσα από αρχαία τραγωδία. Και, ακριβώς όπως οι ήρωες των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, ο Lone Sloane έχει κερδίσει ήδη την αθανασία του, και μία θέση στο πάνθεον των παγκοσμίων comics.

Les 6 voyages de Lone Sloane (Τα 6 ταξίδια του Lone Sloane)

Le Trone du Dieu Noir (The Throne of the Black God) (Pilote #538, 1970)
Les Iles du Vent Sauvage (The Islands of the Wild Wind) (Pilote #553, 1970)
Rose (Pilote #562, 1970)
Torquedara Varenkor: Le Pont sur les Etoiles (The Bridge over the Stars) (Pilote #569, 1970)
O Sidarta (Pilote #578, 1970)
Terra (Pilote #598, 1971)

“The voyage took centuries, years, or perhaps only seconds. This is time no longer on a human scale. Sloane touched an object forged by the Gods and thus became, in part, a God himself. His eyes, already shining with a spark of madness, now see the universe passing him by in tails of reddening comets.”

2 σχόλια:

  1. Πανέμορφη ψυχεδελική μαγεία. Κάθε σελίδα μπορεί να σταθεί από μόνη της σαν πίνακας τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός ντόκτορ μου ! Πού πήγε όμως το "Εύγε στον Αλέν Ντελόν της 9ης τέχνης" ?

      Διαγραφή