Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

GHOST WORLD

Το "εναλλακτικό" αριστούγημα του Daniel Clowes

Το Ghost World είναι το αριστούργημα του Daniel Clowes. Ξεκάθαρα. Κι αυτό λέει πολλά, όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει παραδώσει εκπληκτικές, ξεχωριστές δουλειές που σκιαγραφούν με αφοπλιστική ειλικρίνεια και οξυδέρκεια τη σύγχρονη κοινωνία. Στο Ghost World όμως, αυτή η ικανότητα του Clowes φτάνει στο αποκορύφωμά της, και το δημιούργημά του μοιάζει να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις πιο μύχιες σκέψεις που μπορούν να περάσουν απο το μυαλό ενός εφήβου, όπως είναι οι πρωταγωνίστριές του, Enid και Rebecca.

Όλοι γνωρίζουμε πως η περίοδος της εφηβείας είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή κάθε ανθρώπου, που σηματοδοτεί  ριζικές αλλαγές στο σώμα, το μυαλό και τον ψυχισμό μας. Είναι η εποχή της σεξουαλικής αφύπνισης, η εποχή της διαμόρφωσης μιας πρώιμης ιδεολογίας, η εποχή της επανάστασης απέναντι σε όλους και σε όλα. Ακμή, ψυχολογικές μεταπτώσεις, αντικοινωνική συμπεριφορά, διάθεση να ξεχωρίσουμε απο το σύνολο, εξετάσεις στο σχολείο,  το μέλλον που βρίσκεται μπροστά μας, το αντίθετο φύλο που ξαφνικά αποκτά ενδιαφέρον...

Όλη αυτή τη σύνθετη και συνεχώς μεταβαλλόμενη ψυχοσύνθεση της εφηβείας έχει συλλάβει στην εντέλεια το επιδραστικό, διορατικό, υπέροχο Ghost World του Clowes. Εκδόθηκε σε συνέχειες στα τεύχη #11 ως #18 (απο τον Ιούνιο του 1993 ως το Μάρτιο του 1997) στο περιοδικό Eightball του συγγραφέα, πρίν κυκλοφορήσει σε ένα ολοκληρωμένο τόμο το 1997 απο τη Fantagraphics Books. Αγκαλιάστηκε απο το νεανικό (και όχι μόνο) κοινό, εκθειάστηκε απο τους κριτικούς, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και παραμένει ακόμη και σήμερα η πιο ενδελεχής τομή στον ψυχισμό της νεολαίας.


Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω απο δύο φίλες, την Enid Coleslaw (θεωρείται αναγραμματισμός του επωνύμου του συγγραφέα) και τη Rebecca Doppelmeyer, που μόλις έχουν αποφοιτήσει απο το λύκειο, και περιφέρονται σε μία ανώνυμη αμερικάνικη πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 90, κριτικάροντας τους πάντες και τα πάντα. Απροσάρμοστες, αντικοινωνικές και "εναλλακτικές", απεχθάνονται τους ψευτο-κουλτουριάρηδες (ενώ είναι και οι ίδιες), συχνάζουν σε παρακμιακές 50's καφετέριες με ονόματα όπως Angels και Hubba Hubba, και πιστεύουν πως ό,τι κάνουν γίνεται μόδα και αντιγράφεται απο τους συνομήλικούς τους, τους οποίους επίσης απεχθάνονται και σνομπάρουν. Έξυπνες, δυναμικές και προβληματισμένες, ξεχωρίζουν ανάμεσα στη βλακεία και τις δήθεν ώριμες και ψαγμένες συμπεριφορές των πρώην συμμαθητών τους, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν να κάνουν παρέα με κανέναν, με εξαίρεση τον υπερβολικά ώριμο για την ηλικία του Josh. Βρίσκουν ενδιαφέρον σε παρακμιακούς τύπους όπως ο Bob Skeetes και οι υποτιθέμενοι σατανιστές που συχνάζουν στην καφετέρια της γειτονιάς, και δεν έχουν ιδέα για το τί θέλουν να κάνουν στη ζωή τους, όπως κάθε φυσιολογικός έφηβος. Κάποια στιγμή όμως, οι μικρές δυσκολίες και κακίες της ζωής θα μπούν ανάμεσά τους και οι δρόμοι τους θα αρχίσουν να χωρίζουν.

Το  Ghost World είναι ένα ημι-αυτοβιογραφικό έργο, το οποίο μάλιστα ο Clowes ξεκίνησε να γράφει όταν ήταν ακόμη έφηβος. Μάλιστα κάνει και ο ίδιος μια cameo εμφάνιση, ως ένας σιχαμερός κομίστας τον οποίο θαυμάζει η Enid (πρίν τον γνωρίσει), με το όνομα David Clowes. Η Enid, όντας πιο δυναμική και μάλλον αποτελώντας τον κύριο χαρακτήρα, "χρησιμοποιείται" απο τον δημιουργό για να περάσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις του με έναν πιο έμμεσο τρόπο, μην αποτελώντας το κλασικό alter ego που π.χ αποτελεί ο Marcello Mastroianni για το Federico Fellini. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς ο μεγάλος αυτός δημιουργός έχει συλλάβει και αποτυπώσει το τί σημαίνει να είσαι έφηβος, με ένα τρόπο με τον οποίο ο καθένας μπορεί να συνδεθεί και να κατανοήσει.


Ghost World @ wikipedia
Ghost World @ Fantagraphics Books

8 σχόλια:

  1. Xm, δεν είχα ιδέα, αλλά φαίνεται πολύ ενδιαφέρον θεματικά (αλλά και σαν σχέδιο)... Will check!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πάρα πολύ καλό !
    Έχει γίνει και ταινία, με αρκετά καλά αποτελέσματα (σπάνιο για μεταφορά comics).
    Do check !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι ΤΟ αγαπημένο μου από Dan Clowes αλλά είναι εξαιρετικό και κλασσικό πλέον.

    Κάπου είχα διαβάσει ότι είναι με διαφορά το κόμικ της Fantagraphics που έχει πουλήσει τα περισσότερα αντίτυπα (εκτός απο επανεκδόσεις τύπου Peanuts).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι σίγουρα κλασσικό (και υπερ-επιτυχημένο), και κατά τη γνώμη μου το καλύτερό του, με δεύτερο αγαπημένο μου το Like a velvet glove cast in iron.

    Έχω την περιέργεια να μάθω ποιό είναι το δικό σου αγαπημένο του σπουδαίου αυτού δημιουργού φίλε King Mob !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ισοπαλία μεταξύ Like a Velvet Glove και David Boring. Στα σημεία μάλλον το δεύτερο.

    Αν έκανα το top 5 θα έλεγα:
    1-David Boring
    2-Like A Velvet Glove
    3-Ghostworld
    4-Pussey! (τρομερή σάτιρα, τρομερά υποτιμημένο)
    5-The Death Ray (Eightball 23)

    Το φετινό Wilson μου άρεσε πολύ (αν και γενικά απ'ότι κατάλαβα δεν άρεσε σε πολλούς). Λογικά κερδίζει την θέση 5 απο το Death Ray αλλά θα σου πώ όταν το ξαναδιαβάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Wilson ούτε εμένα μου άρεσε ιδιαίτερα (ίσως επειδή το διαφημίζανε ως το καλύτερό του, και είχα υψηλές απαιτήσεις).

    Για εμένα η σειρά πάει : Ghostworld, Like a velvet glove, Pussey, The Death Ray.

    Δεν έχω διαβάσει το David Boring ! Μάλλον πρέπει, ε ? Ίσως να αλλάξει η λίστα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. David Boring ρε! O King Mob δεν απογοητεύει ποτέ, τέλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. OK, OK, το David Boring μπαίνει στη λίστα προς ανάγνωση. Είναι λίγο μεγάλη αυτή η λίστα, αλλά θα το βολέψω σε καλή θέση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή