Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

FABLES

FABLES - Παραμύθια για μεγάλους

Η σειρά FABLES είναι, χωρίς καμία αμφισβήτηση η πιο επιτυχημένη στο χώρο των comics τα τελευταία χρόνια. Απο το 2002, όταν και άρχισε να εκδίδεται απο την εταιρεία Vertigo , απέκτησε ένα σταθερό κοινό, το οποίο συνεχώς αυξανόταν και γινόταν ολοένα πιο εξαρτημένο απο τις μετα-παραμυθένιες ιστορίες που γεννούσε το μυαλό του Bill Willingham, του σχετικά άγνωστου ως τότε αμερικανού σεναριογράφου.


 Η βασική ιδέα της σειράς είναι σχετικά απλή, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες καλές ιδέες. Ο Bill Willingham μας καλεί σε έναν κόσμο όπου τα παραμύθια είναι αληθινά, και το ίδιο ισχύει με τους πρωταγωνιστές τους. Η ιστορία παρακολουθεί τις περιπέτειες των Fables, οι οποίοι είναι ήρωες παραμυθιών και λαϊκών διηγημάτων (folklore) που εξορίστηκαν απο την πατρίδα τους, τα Homelands, μετά την επικράτηση και κατάληψη αυτής της παράλληλης διάστασης απο τον μεγάλο τους αντίπαλο, τον Adversary. Αυτοί οι εξόριστοι ήρωες βρήκαν μια καινούρια πατρίδα στον δικό μας κόσμο, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου σχημάτισαν μια αποικία, τη Fabletown, τελευταίο καταφύγιo της μαγικής τους φύσης απο τη λογική και τη μιζέρια της καθημερινότητάς μας.

Σήμερα, πολλά χρόνια έχουν περάσει απο την εποχή που οι Fables εκδιώχθηκαν απο τη γη τους και κατέφυγαν στον κόσμο των κοινών θνητών, τους οποίους αποκαλούν, συνήθως περιφρονητικά, mundanes (εγκόσμιους).  Προσαρμοσμένοι πλέον στη σύγχρονη ζωή, ζουν ανάμεσά μας κρύβοντας την αληθινή τους ταυτότητα, καθένας διατηρώντας ακέραια όλα τα παραμυθένια του χαρίσματα αλλά και έχοντας αποκτήσει ορισμένες πολύ... ανθρώπινες συνήθειες και αδυναμίες. Όσοι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην ανθρώπινη κοινωνία, κυρίως λόγω παρουσιαστικού (π.χ τα τρία γουρουνάκια ), ζούν στη "Φάρμα", λίγο πιο έξω απο τη Νέα Υόρκη.




O βασικός λόγος για τη μεγάλη επιτυχία της σειράς είναι το άφθονο και πολύ καλό υλικό που προσέφερε στον σεναριογράφο Bill Willingham η υπερπληθώρα μύθων, θρύλων και λαϊκών παραδόσεων που υπάρχουν ανα την υφήλιο, τις οποίες μελέτησε, συγκέντρωσε και ενσωμάτωσε στη δουλειά του, χρησιμοποιώντας τις σαν βάση για τα σύγχρονα παραμύθια του. Οι ιστορίες αυτές, όπως και οι ήρωές τους, είναι γνώριμες και αγαπητές σε όλους απο τα παιδικά μας χρόνια, κάτι που λειτούργησε καταλυτικά στη δημοτικότητα των Fables.

Ενδεικτικά αναφέρω πως στη σειρά πρωταγωνιστούν oι : Snow White (Χιονάτη), Big Bad Wolf  ή Bigby Wolf  (ο κακός λύκος απο την Κοκκινοσκουφίτσα), Prince Charming (το πρότυπο του ωραίου πρίγκιπα - πρωταγωνιστής πολλών παραμυθιών), Jack Horner (ο Τζάκ και η φασολιά), Beauty and the Beast (η Πεντάμορφη και το Τέρας), Pinocchio, Cinderella (Σταχτοπούτα), μεταξύ πολλών άλλων.

Τη σύγχρονη αυτή μυθολογία που συνεχίζει να μας χαρίζει ο δημιουργός της σειράς ντύνουν με φανταστικές (στην κυριολεξία) εικονογραφήσεις σημαντικότατοι καλλιτέχνες της 9ης τέχνης όπως οι Mark Buckingham, Bryan Talbot, Lan Medina, P. Craig Russell, Mike Allred, και πολλοί άλλοι. Τα υπέροχα εξώφυλλα των τευχών μέχρι και το #81, όταν και αποχώρησε, έχει δημιουργήσει με την εκπληκτική του φαντασία και μαεστρία ο James Jean.


 Βιβλιογραφία
(Trade Paperbacks - Τόμοι)

1 Fables: Legends in Exile
(2003) Fables #1–5, και η ιστορία "A Wolf in the Fold"
2 Fables: Animal Farm
(2003) Fables #6–10
3 Fables: Storybook Love
(2004) Fables #11–18
4 Fables: March of the Wooden Soldiers
(2004) Fables #19–21, 23–27, και The Last Castle
5 Fables: The Mean Seasons
(2005) Fables #22, 28–33
6 Fables: Homelands
(2006) Fables #34–41
7 Fables: Arabian Nights (and Days)
(2006) Fables #42–47
8 Fables: Wolves
(2006) Fables #48–51
9 Fables: Sons of Empire
(2007) Fables #52–59
10 Fables: The Good Prince
(2008) Fables #60–69
11 Fables: War and Pieces
(2008) Fables #70-75
12 Fables: The Dark Ages
(2009) Fables #76-82
13 Fables: The Great Fables Crossover
(2010) Fables #83-85, Jack of Fables #33-35 και The Literals #1-3
14 Fables: Witches
(2010) Fables #86-93

Το 2006 κυκλοφόρησε το μαγευτικής ομορφιάς graphic novel 1001 Nights of Snowfall, περιέχοντας 10 ιστορίες προγενέστερες των γεγονότων της κύριας σειράς. Επίσης, η τεράστια επιτυχία των Fables έχει οδηγήσει στη δημιουργία δύο ακόμα σειρών, τις Jack of Fables και The Literals.


H σειρά έχει ξεκινήσει να εκδίδεται και στα ελληνικά απο την Anubis Comics. Τον Οκτώβριο του 2009 εκδόθηκε ο πρώτος τόμος, σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Λέτσα, με τίτλο "Εξόριστα παραμύθια".

Links

Fables @ wikipedia
Bill Willingham @ wikipedia
Fables at the Comic Book DB
Bill Willingham Official website
Fabletown message boards
Bill Willingham interview at www.avclub.com
Children's & Household Tales: 'Fables
James Jean @ wikipedia 
Fables @ Anubis Comics

4 σχόλια:

  1. Xαλάλι τα ξενύχτια,μπροστά σε τέτοια ενημέρωση και επιμέλεια!

    Τhe Ba$$man

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ κύριε Ba$$man !
    Τί να τον κάνεις και τον ύπνο μωρέ ?
    Εδώ έχουμε σοβαρότερες δουλειές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. απο τις αγαπημενες μου σειρες μετα το sandman!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Βάσω, είναι από τις καλύτερες σειρές της τελευταίας δεκαετίας. Και έχει πιάσει πολύ - έχει στρατό φανατικών πιστών.

      Διαγραφή