Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Epileptic

Epileptic - L'Ascension du haut mal

Το Epileptic του γάλλου κομίστα David B. (David Beauchard) αποτελεί ένα απο τα καλύτερα δείγματα ευρωπαϊκών comics των τελευταίων ετών. Και τονίζω την ευρωπαϊκή καταγωγή του συγγραφέα και του έργου, επειδή στην αμερική, και μόνο το θέμα με το οποίο διάλεξε να ασχοληθεί ο γάλλος δημιουργός, η επιληψία, μπορεί να του έκλεινε την πόρτα προς την έκδοση.

Πρωτοδημοσιευμένο σε 6 τόμους, απο το 1996 ως το 2003 απο την εταιρεία L'Association, της οποίας ιδρυτικό μέλος ήταν και ο ίδιος ο Beauchard, και συλλεγμένο σε έναν ογκώδη τόμο απο την Pantheon το 2005, το Epileptic (πρωτότυπος τίτλος "L'Ascension du haut mal" - Η αναρρίχηση του μεγάλου Κακού) υπήρξε το όχημα του ταλαντούχου γάλλου προς την αναγνώριση και την επιτυχία. Αποτελεί έργο ζωής, όχι μόνο λόγω των υπερβολικά πολλών χρόνων που απαίτησε η ολοκλήρωσή του, ούτε μόνο λόγω του μεγέθους του, που αγγίζει τις 400 σελίδες, αλλά κυρίως επειδή είναι αυτοβιογραφικό - μια φωτοτυπία της παιδικής ηλικίας του συγγραφέα και του αδελφού του.

H ιστορία ακολουθεί και καταγράφει με πρωτοφανή λεπτομέρεια την νεαρή ηλικία των δύο εκ των τριών παιδιών της οικογένειας Beauchard, του Pierre-François (το κανονικό όνομα του συγγραφέα - το David είναι το πατρώνυμό του), και του μεγαλύτερού του Jean-Christophe, ο οποίος πάσχει απο επιληψία. Απο τα αθώα παιδικά παιχνίδια τους και τα πειράγματα στη μικρή τους αδελφή Florence, στην πρώτη εκδήλωση της αρρώστιας όταν ο Jean-Christophe ήταν 11 ετών, και απο εκεί στο γολγοθά που πέρασε η οικογένεια προσπαθώντας να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει το "Μεγάλο Κακό" του τίτλου. Απο γιατρούς σε θεραπευτές, κι απο μέντιουμ σε μακροβιοτικές κοινότητες, οι συγγενείς του μικρού επιληπτικού έβλεπαν την κατάστασή του να χειροτερεύει διαρκώς και τις κρίσεις να πληθαίνουν, χωρίς κανείς να μπορεί να τους παρέξει την παραμικρή βοήθεια.

Θυμωμένος με τον αδελφό του που δεν μπορούσε πια να τον ακολουθήσει στα αγορίστικα παιχνίδια του, αλλά και αηδιασμένος απο τους ψευτογιατρούς που τους προσφέρουν ψεύτικες ελπίδες, ο Pierre-François, ο αφηγητής μας, απομονώνεται στον εαυτό του, και βυθίζεται στις ιστορίες αρχαίων πολέμων και στις χαοτικές σκηνές μάχης που ζωγραφίζει διαρκώς. Ο David B. μας ταξιδεύει συχνά στο παρελθόν, για να γίνουμε μάρτυρες παλιών οικογενειακών ιστοριών, όπως τις εμπειρίες των παπούδων του απο τους 2 Παγκοσμίους Πολέμους, αλλά και στο μέλλον, για να παρακολουθήσουμε σύντομα στιγμιότυπα απο την ενήλικη ζωή των πρωταγωνιστών του δράματός του. Η αφήγησή του είναι ειλικρινής, χωρίς να κρύβεται πίσω απο την παιδική του αθωότητα, προσφέροντάς μας μια κατά μέτωπο ματιά στο άσχημο πρόσωπο της ασθένειας που στιγμάτισε τη ζωή της οικογενείας του.




Η εικονογράφηση του γάλλου δημιουργού είναι απλά εκπληκτική. Η διάταξη των σελίδων του (layout) επίσης. Τα πάντα προσωποποιούνται, και πρώτη και καλύτερη η αρρώστια, που συνήθως απεικονίζεται ως μαύρη μεγαλόσωμη σαύρα.Περίτεχνα μοτίβα σε στύλ tribal στολίζουν τις παράξενες φιγούρες που αναπαριστούν τις εντυπώσεις του ανήσυχου δεκάχρονου, και στροβιλίζονται άτακτα στις σελίδες του Epileptic, δημιουργώντας ένα υπέροχο χάος.

6 σχόλια:

  1. πολυ ωραια εικονογραφηση κι εδω! και η θεματολογια μ'αρεσει πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι αριστούργημα, με όλη τη σημασία της λέξης ! Δεν έχω βάλει πολλές εικόνες, ήταν μία από τις πρώτες παρουσιάσεις graphic novel που έκανα, αλλά αν το ξεφυλλίσεις θα πάθεις πλάκα. Είχα καιρό να το δω στα μαγαζιά, αλλά το πέτυχα στην Πολιτεία τώρα τελευταία.

      Διαγραφή
  2. Χελόου,
    καιρός για επαναφορά στον κομιξογαλαξία! Με αφορμή του τελευταίο σου Post για τον DB κατέβασα τουτοδω. Θενξ και πάλι για τις ωραίες προτάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Welcome back Lne !
      Πιστεύω θα σου αρέσει το Epileptic. Πάντα χαίρομαι να μοιράζομαι την καϊλα μου (έχω αρκετή άλλωστε).

      Διαγραφή
    2. Το διάβασα, μου άρεσε. Και το θέμα επίσης.

      Διαγραφή
    3. Ναι ναι ναι ... είναι είναι είναι ... πολύ πολύ καλό ! Μπήκες δυναμικά βλέπω στη σεζόν ! Καλή συνέχεια νυχτοπούλι !

      Διαγραφή