Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Comics Album covers - Part 2: The Alternative ones

Καλλιτέχνες των comics σχεδιάζουν εξώφυλλα μουσικών albums
Μέρος 2ο - Τα Εναλλακτικά

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος-μαμούθ για τα μουσικά εξώφυλλα, εξηγήσαμε πώς η άνθηση των πιο "σκληρών" παρακλαδιών της Rock κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70 οδήγησε στη στροφή των μουσικών προς του καλλιτέχνες των comics για τη φιλοτέχνηση των εξωφύλλων τους. Παράλληλα όμως με το Hard Rock και το Metal αναπτύχθηκαν και άλλα, πιο "ανθρώπινα" παρακλάδια της ευρύτερης mainstream μουσικής, όπως το post-rock, το garage, το grunge κτλ. Εκκεντρικοί και εναλλακτικοί καλλιτέχνες όπως ο Frank Zappa, ο Iggy Pop, ο Elvis Costello, οι Pearl Jam και άλλοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την τελείως alternative αισθητική που μπορούσαν να προσφέρουν τα comics στο layout των δουλειών τους, και αποφάσισαν να το δοκιμάσουν.

Τη σκυτάλη λοιπόν από τον Frazetta και τους υπόλοιπους "σκληρούς" έπιασαν σημαντικά ονόματα των alternative comics, με πρωτεργάτη τον Gary Panter και καλλιτέχνες όπως οι Peter Bagge, Daniel Clowes, Jaime Hernandez και Charles Burns να ακολουθούν, έχοντας φιλοτεχνήσει αμέτρητα εξώφυλλα δίσκων έκαστος. O γνωστός από το Tank Girl και άλλες δουλειές Jamie Hewlett αξίζει ασφαλώς ειδικής αναφοράς, καθώς είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που όχι απλά έχει αναλάβει τα εξώφυλλα ενός συγκροτήματος κατ'αποκλειστικότητα, αλλά έχει δημιουργήσει... και το ίδιο το συγκρότημα. Φυσικά μιλάμε για τους φανταστικούς - και από άποψη ποιότητας αλλά και "ύπαρξης" - Gorillaz.

Για πάμε λοιπόν να δούμε την εναλλακτική πλευρά των comics album covers.

Το 1ο μέρος του αφιερώματος
Comics Album covers - Part 1: The Hard ones


Jamie Hewlett





Tony Millionaire





Adrian Tomine




Gary Panter





Eric Drooker



Dan Perkins



Paul Pope



Peter Bagge





Daniel Clowes





Mike Allred




Marjane Satrapi



Craig Thompson



Jaime Hernandez





Jeff Smith



Patrice Killofer




Jason




Zep




Jamie McKelvie



Evan Dorkin




Jordan Crane




Michel Pirus



Seth



Gilbert Hernandez




Brian Chippendale



Frank Cho




Chip Kidd



Charles Burns




Dave McKean



Dan De Carlo



François Boucq




Kamagurka




Πάνε κι αυτά ! That's all folks ! Finito la musica, passato la fiesta ! Koniec ! ... και άλλα τέτοια σχετικά. Είναι σίγουρο οτι θα έχω παραλείψει πολλά εξώφυλλα, άλλα επειδή τα ξέχασα και άλλα επειδή δεν τα γνώριζα καν, όμως νομίζω οτι έχω παραθέσει ένα ικανοποιητικό δείγμα "εναλλακτικών" εξωφύλλων από καλλιτέχνες του κόσμου των comics.

Παραθέτω εδώ και όλα τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό το δεύτερο μέρος του αφιερώματος-μαμούθ για τα μουσικά εξώφυλλα, για να έχετε μια συνολική εικόνα για τί (υψηλότατο) επίπεδο μιλάμε.

Adrian Tomine, Brian Chippendale, Charles Burns, Chip Kidd, Craig Thompson, Dan de Carlo, Dan Perkins, Daniel Clowes, Dave McKean, Eric Drooker, Evan Dorkin, François Boucq, Frank Cho, Gary Panter, Gilbert Hernandez, Jaime Hernandez, Jamie Hewlett, Jamie McKelvie, Jason, Jeff Smith, Jordan Crane, Kamagurka, Marjane Satrapi, Michel Pirus, Mike Allred, Patrice Killofer, Paul Pope, Peter Bagge, Seth, Tony Millionaire, Zep

Το 1ο μέρος του αφιερώματος
Comics Album covers - Part 1: The Hard ones

2 σχόλια:

  1. Πάλι ομορφιές μαζεμένες, πάλι ξεχωρίζω την αδυναμία μου (αν και νόμιζα πως αυτή η εικόνα ήταν από τις εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων που έχει κάνει), θα δώσω όμως συγχαρητήρια και στη Σατράπι γιατί 1) είναι αλάνι και 2) γίνεται ακόμα πιο κακό σπυρί στον κώλο του καθεστώτος της χώρας της που ασχολείται μ'αυτά τα πράματα του σατανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου φίλτατε ντόκτορ ! Σωστότατος για τη Σατράπαινα, δείχνει το δρόμο για τους απανταχού της γης τους κολασμένους. Κανονικά για τα εξώφυλλα του Dave μας πρέπει να γίνει ειδική ανάρτηση, αλλά προσπαθώ να κρατάω κάποιες ισορροπίες και να μην ασχολούμαι μόνο με τις αδυναμίες μου.

      Διαγραφή