Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Thomas Ott - The Job

Το... σιωπηλό μεροκάματο του τρόμου

Ξεκινάμε παραφράζοντας τον τίτλο της εξαιρετικής ταινίας του Henri-Georges Clouzot (Το μεροκάματο του τρόμου, Le salaire de la peur - 1953), μιας και υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στο αριστοτεχνικό αυτό θρίλερ και στη δουλειά ενός άλλου ευρωπαίου αριστοτέχνη των comics, του ελβετού δημιουργού Thomas Ott. Η ειδοποιός διαφορά, εκτός φυσικά από το διαφορετικό μέσο, είναι οτι η δουλειά του Ott είναι βωβή, χωρίς ίχνος κειμένου, μπαλονιών ομιλίας ή σκέψης (word και thought balloons) ή έστω ηχητικών εφέ (Πάου! Ζμπαμ! Σπλουτς! Σμπαρακουάκ! και τα λοιπά). Συνδυάζοντας επιτυχημένα το είδος του "b-movie" τρόμου της δεκαετίας του 1950 που έφερε στο χώρο των comics η αμερικάνικη εταιρεία EC με το εξαιρετικό καλλιτεχνικό του στυλ που θυμίζει ξυλογραφία, ο ελβετός καλλιτέχνης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υπέροχο, προσωπικό και αμέσως αναγνωρίσιμο ύφος.

Ειδικευόμενος στις σύντομες ιστορίες αποκλειστικά σκοτεινής θεματολογίας, ο Ott έχει παραδόσει πλήθος υπέροχων συλλογών (π.χ το Cinema Panopticum του 2005), με ελάχιστες μεγαλύτερες μήκους δουλειές (π.χ το εξαιρετικό graphic novel The Number 73304-23-4153-6-96-8 του 2008) να συμπληρώνουν την πολύ αξιόλογη βιβλιογραφία του.

Η 10-σέλιδη ιστορία The Job κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη συλλογή σύντομων ιστοριών του καλλιτέχνη Greetings From Hellville (Edition Moderne, Zürich - 1994). Έπειτα επανεκδόθηκε από τη Fantagraphics το 2002 σε μία αγγλική έκδοση, που δεν έχει και μεγάλη διαφορά βεβαίως, αφού όπως είπαμε οι ιστορίες του Ott είναι σιωπηλές. Επίσης, συμπεριελήφθη και στη... συλλογή των συλλογών του σπουδαίου ελβετού δημιουργού R. I. P. Best Of 1985 - 2004 (Edition Moderne, Zürich - 2010), που συλλέγει τις συλλογές Greetings from Hellville, Dead End, and Tales of Error, περιέχοντας και 8 ακόμη ιστορίες.

Δεν ξαναλέω "συλλογή" για το υπόλοιπο της ανάρτησης, και πάμε να δούμε την ιστορία.








Το Greetings from Hellville αποτελείται από τέσσερις σύντομες ιστορίες horror θεματολογίας, με πρώτη εξ'αυτών την The Job. Αν και η τέταρτη κατά σειρά δουλειά του Ott, μετά τις Tales Of Error (1989), Phantom der Superheld (1994) και Argent Roi (1994), είναι η πρώτη που γνώρισε το αμερικάνικο κοινό, και άρα και ο υπόλοιπος κόσμος (δυστυχώς, κάπως έτσι πάει η δουλειά), μέσω της έκδοσης της Fantagraphics του 2002.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου