Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ήρθε επιτέλους η Δημοκρατία

Όχι, δεν αναφερόμαστε στο γνωστό πολίτευμα βάσει του οποίου (υποτίθεται οτι) κυβερνιέται αυτή η ταλαίπωρη χώρα και οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, αλλά στο graphic novel που κυκλοφόρησε πρόσφατα η δημιουργική ομάδα του εκδοτικού φαινομένου Logicomix. Και φυσικά το graphic novel, το οποίο ασφαλώς και αναφέρεται στο γνωστό πολίτευμα, μιλάει για τόπους και εποχές που η δημοκρατία υφίστατο στην αληθινή της μορφή - την Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. Γιατί αν πιάσουμε να μιλήσουμε για τη δημοκρατία σήμερα ... καλύτερα να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο.

O Αλέκος Παπαδάτος και η σύζυγός του Αnnie Di Donna, οι εικονογράφοι πίσω από το εξαιρετικό Logicomix, ενώνουν τις δυνάμεις τους με το συγγραφέα και θεωρητικό του πολιτισμού Αβραάμ Κάουα και καταπιάνονται πάλι με ένα ιστορικό, εκπαιδευτικό θέμα. Όπως λοιπόν στο περίφημο έργο τους ανέλυαν την εξέλιξη και την ιστορία της μαθηματικής λογικής, έτσι και τώρα στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αναλύουν την προέλευση του πιο... επιτυχημένου πολιτεύματος της παγκόσμιας ιστορίας.


Το βιβλίο, όπως είχε συμβεί και με το Logicomix, κυκλοφόρησε πρώτα στην Αμερική (στις 15 Σεπτεμβρίου του 2015 από τις εκδόσεις Βloomsbury), και δύο εβδομάδες μετά, στις 2 Οκτωβρίου, ήρθε και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Ίκαρος (πάλι όπως και το Logicomix). Τα αμερικανικά μέσα έχουν γράψει πραγματικούς διθυράμβους, χαιρετίζοντάς το ως ένα από τα καλύτερα graphic novels της χρονιάς και ως το... αντί-"300" του Frank Miller. Κι αυτό το τελευταίο είναι ιδιαιτέρως ευτυχές επειδή, αν οι 300 σπαρτιάτες του Λεωνίδα αμερικανοποιήθηκαν στα χέρια του Miller και πολύ περισσότερο του Zack Snyder στην κινηματογραφική τους μεταφορά, οι αθηναίοι του Κλεισθένη έτυχαν πολύ καλύτερης και ιστορικά πιστότερης μεταχείρισης.







Το σενάριο του συγγραφέα και θεωρητικού του πολιτισμού Αβραάμ Κάουα πάνω στην αρχική ιδέα του Αλέκου Παπαδάτου έχει ως βασικό θέμα τη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ, την εποχή του Κλεισθένη.

Στην προσπάθειά του να τονώσει το ηθικό των συντρόφων του το βράδυ πριν από τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ) εναντίον της πανίσχυρης περσικής αυτοκρατορίας, ο φανταστικός ήρωας Λέανδρος αρχίζει να τους διηγείται την ιστορία του. Έχοντας δει με τα μάτια του τις φρικαλεότητες των τυραννικών καθεστώτων αλλά και τη δημιουργία ενός νέου πολιτεύματος, ο Λέανδρος αφηγείται μια ζωή γεμάτη κίνδυνο και μεγάλες ιδέες, μια ιστορία για το τέλος της εποχής των θεών και την πολύπλοκη γένεση του πολιτεύματος που η αρχαία Ελλάδα άφησε παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα. Μπροστά από τα μάτια μας περνούν ιστορικά γεγονότα, όπως η υπόθεση των Τυραννοκτόνων, η επέμβαση των Σπαρτιατών, η αντίδραση του αθηναϊκού δήμου και, τελικά, η αποδοχή της μεγάλης μεταρρύθμισης του Κλεισθένη, υπενθυμίζοντάς μας πως η δημοκρατία σφυρηλατήθηκε τόσο από τύχη και ιστορικές συγκυρίες όσο και από τις πράξεις και το κουράγιο ανθρώπων πολυμήχανων και ταγμένων στο σκοπό τους.

Ο τύραννος Πεισίστρατος, οι δύο γιοί του Ιππίας και Ίππαρχος που κυβέρνησαν την Αθήνα από το 527 ως το 514 π. Χ. οπότε και δολοφονήθηκε ο Ίππαρχος από τον τον Αρμόδιο και τον Αριστογείτονα, ο νομοθέτης Σόλωνας και ο Κλεισθένης, το μαντείο των Δελφών που καθόριζε τις εξελίξεις και φυσικά ο λαός της Αθήνας είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της συναρπαστικής ιστορίας που ζωντανεύει η αφήγηση του μοναδικού μη υπαρκτού ήρωα, του Λέανδρου.

Η «Δημοκρατία» δεν αποτελεί, φυσικά, κάποιου είδους ιστορική μελέτη, αν και την ενσωματώνει δημιουργικά. Πάντως "βασίζεται σε αληθινή ιστορία", όπως λένε και στο Hollywood, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός πως η περίοδος στην οποία τοποθετείται χάνεται ελαφρώς στην αχλή του μύθου, αφού όλες οι ιστορικές πηγές (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης) είναι αρκετά μεταγενέστερες.




2 σχόλια:

  1. Αγαπάμε Logicomix, λάτρεψα τη γραφή του Δοξιάδη, αλλά ακόμα και χωρίς αυτόν θα τσακιστώ να το πάρω λόγω των υπόλοιπων δημιουργών. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει και πολύ η ελληνικότητα του έργου, αλλά η ποιότητα της δουλειάς του που είναι προφανής.
    Καλή χρονιά να έχουμε αγαπητέ Χρήστο. Ξέρεις ότι λατρεύω τη γωνιά σου κι εύχομαι να είσαι δυνατός για να συνεχίσεις να την φροντίζεις. Καλή χρονιά και στους υπόλοιπους θαμώνες του δισδιάστατου σπιτιού σου. Πολλά φιλιά από Κατερίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά doctor μου, χρόνια πολλά και να είμαστε όλοι υγιείς κι ευτυχισμένοι. Εννοείται οτι δεν έχει και μεγάλη σημασία η ελληνικότητα του έργου (ποιοί είμαστε ? ο 'Αδωνις κι ο Λιακόπουλος ?). Αυτό που έχει σημασία όμως είναι οτι η κυκλοφορία τέτοιων ποιοτικών δουλειών αποδεικνύει τη μεγάλη άνοδο της ελληνικής σκηνής, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

      Διαγραφή