Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

A.L.I.E.E.E.N.

Το πρώτο εξωγήινο comic 
που ανακαλύφθηκε ποτέ στη γη !

O Lewis Trondheim (κατά κόσμον Laurent Chabosy) είναι αναμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους γάλλους κομίστες των τελευταίων δεκαετιών. Παραγωγικότατος, ευφυέστατος, με μία φαντασία που δε στερεύει ποτέ, έχει παραδώσει αμέτρητες δουλειές ως συγγραφέας, ή εικονογράφος, ή και τα δύο, σε πολλά διαφορετικά είδη. Απο αυτοβιογραφικά ημερολόγια και περιπέτειες φαντασίας μέχρι αστυνομικά μυστήρια και σουρρεαλιστικά στριπάκια, η "σφραγίδα γνησιότητας" κάθε έργου του Trondheim είναι το φοβερό του χιούμορ και η παιχνιδιάρικη, καρτουνίστικη εικονογράφηση.

Το A.L.I.E.E.E.N. (Archives of Lost Issues and Earthly Editions of Extraterrestrial Novelties) του 2004, που παίζει εμφανέστατα με τη λέξη alien, είναι ένα πανέξυπνο κομιξάκι-φάρσα του πολυβραβευμένου δημιουργού, το οποίο βρήκε, λέει, πεσμένο και ταλαιπωρημένο στο έδαφος στις διακοπές του. Μόλις το ξεφύλλισε κατάλαβε αμέσως οτι δεν είναι από αυτόν τον πλανήτη, και έτσι το πήγε για ανατύπωση. Μωρέ μπράβο !

(300η ανάρτηση παρακαλώ ! Η συγκίνηση ξεχειλίζει, το δάκρυ τρέχει κορόμηλο, τα χαρτομάντηλα τελειώνουν... πουτάνα zewasoft !)

Μοιάζοντας πάντως εντυπωσιακά με το σχεδιαστικό στύλ του Trondheim, η εξωγήινη και ίσως και εξωγαλαξιακή αυτή δουλειά αποτελείται από πολλές μικρές ιστορίες που ενώνονται μεταξύ τους, γραμμένες σε μία άγνωστη στον κόσμο μας γλώσσα που θυμίζει ιερογλυφικά (!). Πρωταγωνιστές είναι διάφορα εξωγήινα, γλυκούτσικα, χρωματιστά πλασματάκια που όμως, όσο περνάνε οι σελίδες δε μοιάζουν πλέον και τόσο γλυκούτσικα, και μάλιστα ούτε και τόσο εξωγήινα, αφού παρουσιάζουν συμπεριφορές και αντιδράσεις που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά στον πλανήτη μας. Περιδιαβαίνοντας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σκοπό μερικά πολύχρωμα, ψυχεδελικά τοπία, αυτά τα παράξενα ξαδέρφια των pokemon συναντιούνται μεταξύ τους, κάνουν παρέα και ζούν περιπέτειες μικρές όσο και το μπόι τους. Μεταμορφώνονται, τους κάνουν εγχειρήσεις, τα βασανίζουν, τα τρώνε... Άλλοτε είναι ευγενικά και φιλικά, άλλοτε οι φιλίες τους δοκιμάζονται, και άλλοτε είναι σκληρά και εχθρικά με συχνά... αιματηρά αποτελέσματα.

Η εικονογράφηση είναι ακριβώς αυτή που πρέπει για ένα εξωγήινο παιδικό βιβλίο, και ο καλλιτέχνης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην "παλαίωση" του, με τις κιτρινισμένες σελίδες και τα dot-screens που δίνουν ένα όμορφο, ρετρό ύφος. Το σημαντικότερο όμως είναι το σενάριο, και συγκεκριμένα τα μηνύματα που έχει κρύψει ο δημιουργός κάτω από το χαλί της παιδικής του περιπέτειας. Όπως λοιπόν εμείς οι γήινοι σύντομα ανακαλύπτουμε, ο ευφυέστατος κύριος Trondheim επέλεξε αυτούς τους τόσο μακρινούς πρωταγωνιστές για να μιλήσει για πράγματα που είναι πολύ πολύ κοντινά και ανθρώπινα. Και αυτό, μαζί με την έλλειψη (κατανοητών) διαλόγων, κάνει τον αντίκτυπο των μηνυμάτων που περνάει ακόμη μεγαλύτερο. Μάστορας του σιωπηλού χιούμορ όπως είναι, και ικανότατος στο να επικοινωνεί βαθιές έννοιες σε ελάχιστα panels, o τρομερός γάλλος φτιάχνει ένα έργο απλά συμπαντικό !







Το μόνο που έχω να πω για επίλογο είναι : ч±§æØ∉¤  Þ∇¿ð ¤  ŧЂØд ð∇џ !!!

(πώς τα λέω ο κερατάς !)

11 σχόλια:

  1. να τα χιλιασεις να τα χιλιασεις !!! μα εξωγηινους ομως βρηκες να βαλεις στην επετειο.. οχι ενδιαφερον φαινεται και γενικα μοθ αρεσει ο Trondheim απο τον μιστερ Ο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Alice (όπως και να σε λένε) ! Ευχαριστώ για τις ευχές, αν και λίγο φιλόδοξο το νούμερο ! Ενδιαφέρον είναι, την πλακίτσα του κάνει για άλλη μια φορά ο κύριος Trondheim.

      Διαγραφή
  2. Πολύχρονος φίλε κερατ... Χρήστο ή Λάρι Κινγκ της ελληνικής ένατης Τέχνης!
    Πολύ καλό το σχέδιο του Τρόντχαϊμ, δεν ξετρελλάθηκα είναι η αλήθεια, αλλά θα το έβρισκα πολύ όμορφο σαν ταπετσαρία σε παιδικό δωμάτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα ! Λάρι Κινγκ, ε ? Ευχαριστώ φίλε ντόκτορ ! Τα σενάρια και γενικά το χιούμορ του Trondheim είναι το ισχυρό του χαρτί. Το σχέδιό του είναι απλά ικανοποιητικό, κάνει τη δουλειά του και τίποτε παραπάνω.

      Διαγραφή
  3. πλακα εχουν τα εξωγιηνακια χεχε!

    300η ε; μονο; :P

    ασχετο,κοιτα τι μου εστειλε μια φιλη πιθηκε! https://kickass.to/usearch/THE%20SANDMAN%20OVERTURE/ (ξερω πως δεν κοιτας μειλ\φουμπου γι'αυτο στα εστειλα εδω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χελόου Βάσω ! Καλά είναι τα εξωγηινάκια, αλλά πιο πολύ μου άρεσε η τσαχπινιά του Trondheim (ότι όντως είναι εξωγήινο το comic, μπλα μπλα ..)

      300, κι αντέχουμε ακόμα ! This is Sparta, κτλ !

      Αααα, το Overture, ναι ! Είχα κατεβάσει τα 2 πρώτα μόνο, θενκς ! Δεν το διαβάζω ακόμα, θα περιμένω να ολοκληρωθεί - αν θυμάμαι καλά, 6 τεύχη θα είναι. Και μετά, ξέρεις ... κατ'ευθείαν ανάρτηση !

      Διαγραφή
    2. θυμάσαι (?) που τα λέγαμε (για το Overture).

      http://2d-domain.blogspot.gr/2012/11/the-sandman-returns.html

      Διαγραφή
    3. γεα! λες να περιμενω και γω ε;
      μου τη δινει να τα κοβω :P ποτε λες να βγει το τελευταιο;;

      Διαγραφή
    4. Απ'ό,τι είδα, το πάνε ένα τεύχος κάθε 4 μήνες (φέεεεεεετα !). Το 4 βγαίνει το Νοέμβριο, οπότε μάλλον το 5 το Μάρτιο, και το 6 τον Ιούλιο του 2015. Οπόοοοοτε, πάλι θα το ξεχάσουμε, και κάποια στιγμή θα πούμε "θυμάσαι το overture που λέγαμε πρίν 2 χρόνια ?". -"Ποιό ?"

      Διαγραφή
    5. χαχαχαχα εμεινα για κανα δυο λεπτα και σκεφτομουν τι εννοεις με το φετα :P
      που το θυμηθηκες ρε ξεφτερι;

      ναι κατι τετοιο θα γινει...λεω να τ'αρχισω,ισως και να τα εχω ξεχασει μεχρι να ολοκληρωθει :P

      Διαγραφή
    6. χα χα χ αχ ! λογικό Βάσω μου, οι γνώσεις μου από διαφημίσεις έχουν μείνει 3 χρόνια πίσω (δεν έχω τηλεόραση σπίτι - το λέω με περηφάνεια). Αφού δε σου πέταξα καμιά ατάκα του Χάρρυ Κλυνν από τη διαφήμιση για τα φουντούνια στα 80ς, πάλι καλά !

      Διαγραφή