Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

The journey of Shuna

Ένα μαγικό ταξίδι από τον τελευταίο αληθινό μάγο της εποχής μας

Ο σπουδαίος ιάπωνας δημιουργός Hayao Miyazaki είναι γνωστός στους περισσότερους από τις καταπληκτικές ταινίες animation που έχει σκηνοθετήσει, π.χ τις Spirited Away (2001), Princess Mononoke (1997), και πολλές άλλες. Πιο παλιά όμως, πρίν καταπιαστεί με τη σκηνοθεσία, πρίν ακόμη ιδρύσει το περίφημο Studio Ghibli, ο Miyazaki έφτιαχνε manga, με λαμπρότερο παράδειγμα την αριστουργηματική σειρά Nausicaä of the Valley of the Wind (1982).

Το The journey of Shuna (Shuna no Tabi) είναι ένα σχετικά άγνωστο, αλλά παρ'όλα αυτά υπέροχο graphic novel εκείνης της περιόδου, που θεωρείται (λανθασμένα) το "προσχέδιο" της Nausicaä.

Κυκλοφόρησε το 1983 από την Animage σε μέγεθος bunko (A6 - 10.5 × 14.8cm), δηλαδή ένα φορμά μικρότερο από το γνωστό tankōbon (A5 - 14.8 × 21.0 cm) που χρησιμοποιούν τα περισσότερα manga.

Υπόθεση (περιέχει spoilers)

Κύριος ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Shuna, ο νεαρός πρίγκιπας ενός γηρασμένου και φτωχικού λαού που κατοικεί σε μία μικρή κοιλάδα. Μία μέρα, ένας ταξιδιώτης καταφθάνει εξουθενωμένος στο χωριό, έχοντας στα χέρια του μερικούς χρυσούς σπόρους σιταριού, οι οποίοι όμως είναι νεκροί. Ο γέρος οδοιπόρος αποκαλύπτει στους κατοίκους την προέλευση των σπόρων, και μιλάει για τους "θεόμορφους", τους φοβερούς γίγαντες που καλλιεργούν λιβάδια με πλούσια σιτηρά στη μακρινή χώρα τους στη δύση. Με την πείνα και την υπογεννητικότητα να αποτελούν τεράστια εμπόδια για την επιβίωση της φυλής του, ο γενναίος πρίγκιπας αποφασίζει να κάνει το επικίνδυνο ταξίδι προς τα δυτικά, για να βρεί τους σπόρους που θα σώσουν τους κατοίκους της κοιλάδας. Καβαλάει το πιστό του ελάφι (κάτι τέτοιο τέλος πάντων) Yakkul και ξεκινάει χωρίς δισταγμό.

Μετά από αρκετές περιπέτειες, θα φτάσει σε μία φρουρούμενη πόλη, όπου θα σώσει την όμορφη Thea και τη μικρή αδερφή της από τους σκλαβέμπορους που τις είχαν αιχμαλωτίσει. Ο Shuna θα δώσει τον Yakkul στις δύο αδερφές, και θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τη δύση, προς τα εκεί που δείχνει το φεγγάρι, έχοντας στη μνήμη του την υπόσχεση της Thea οτι θα τον περιμένει. Τελικά θα φτάσει στη χώρα των "θεόμορφων", όπου θα γίνει μάρτυρας της αποτρόπαιας διαδικασίας καλλιέργειας του σιταριού. Θα καταφέρει να κλέψει μερικούς χρυσούς σπόρους, αλλά θα ανακαλυφθεί από τους γίγαντες και θα χρειαστεί να διαφύγει για να σώσει τη ζωή του. Εν τω μεταξύ, η Thea και η αδερφή της βρίσκονται ασφαλείς σε ένα μακρινό χωριό. Μετά από καιρό, στο χωριό εμφανίζεται ο Shuna κουβαλώντας ακόμα τους σπόρους, αλλά έχοντας χάσει τη μνήμη και τη δύναμή του λόγω της κατάρας που έριξαν πάνω του οι "θεόμορφοι". Με τη στοργική φροντίδα της Thea όμως, σιγά-σιγά θα ανακτήσει τις δυνάμεις του και θα ξεκινήσει μία καινούρια ζωή μαζί της.






Το The journey of Shuna είναι μία πολύ όμορφη ιστορία του μεγάλου παραμυθά Hayao Miyazaki, η οποία εξυμνεί τις υψηλές αξίες που παραδοσιακά απασχολούν τον εξαιρετικό αυτό δημιουργό - το θάρρος, την αυταπάρνηση και την ελπίδα. Με υπέροχη εικονογράφηση από νερομπογιές και έμπνευση από έναν αρχαίο μύθο του Θιβέτ ("Ο πρίγκιπας που έγινε σκύλος"), το ταξίδι του Shuna παρουσιάζει ομοιότητες με αρκετές δουλειές του Miyazaki, όπως π.χ τον πεινασμένο λαό, το ταξίδι προς τη δύση αλλά και το ελάφι Yakkul, που θυμίζουν ιδιαίτερα την εκπληκτική ταινία Princess Mononoke.

Ο χαρακτήρας του Shuna προσομοιάζει επίσης αρκετά με τον πρίγκιπα Ashitaka της ίδιας ταινίας, αλλά και με την πριγκίπισσα Nausicaä του ομώνυμου αριστουργήματος, κάτι που ώθησε πολλούς να χαρακτηρίσουν το The journey of Shuna ως προσχέδιο της Nausicaä. Όμως, νομίζω οτι δεν είναι ακριβές αν πούμε οτι η προσωπικότητα του ήρωά μας όμως, όπως και της πριγκίπισσας της κοιλάδας των ανέμων αλλά και πολλών άλλων "Μιγιαζακικών" ηρώων δανείζονται στοιχεία μεταξύ τους. Τα κοινά τους στοιχεία προέρχονται κατ'ευθείαν από την προσωπικότητα του δημιουργού τους, κάτι που έχει δηλώσει και ο ίδιος, και που σε τελική ανάλυση είναι απολύτως φυσικό.

 Όπως και να έχει η υπόθεση πάντως, η ιστορία του Shuna αποτελεί μία πολύ όμορφη και συμβολική παραβολή για την αξία των αγαθών της φύσης που λανθασμένα υποτιμούμε και θεωρούμε ως δεδομένα. Ένα υπέροχο παραμύθι με "βαριά" σφραγίδα ποιότητας, που μας διδάσκει πως οφείλουμε πάντα να μαχόμαστε για τις σημαντικές αξίες της ζωής.







Links

The journey of Shuna @ Halcyon Realms
The journey of Shuna @ wikipedia
The journey of Shuna @ Nausikaa.net
Read The journey of Shuna online

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι πολύ όμορφη ιστορία, και πολύ όμορφες επίσης οι υδατογραφίες που τη συνοδεύουν.

      Καλή χρονιά Βάσω !

      Διαγραφή