Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Cochlea & Eustachia

Οι μυστηριώδεις ημίγυμνες δίδυμες του Hans Rickheit


Ο Hans Rickheit είναι ο αγαπημένος μου υποτιμημένος κομίστας ! Είναι τόσο "διαφορετικός" και "παράξενος" που φαίνεται σαν να μη μπόρεσε ποτέ να αφομοιωθεί από την αμερικάνικη βιομηχανία comics, παρά τα 20 χρόνια που έχει στο χώρο. Βρίσκεται στην ουσία απ'έξω, και πολύ απλά κάνει αυτό που γουστάρει, χωρίς να λογαριάζει ούτε εκδότες, ούτε κοινό, ούτε πωλήσεις. Έχει εκδόσει μόλις δύο graphic novels (!), το Chloe του 2002 και το φανταστικό The Squirrel Machine μόλις πρίν από 3 χρόνια. Απόδειξη της "διαφορετικότητάς" του είναι το ότι αυτή τη στιγμή δημιουργεί ταυτόχρονα δύο εξαιρετικές σειρές, και τις κυκλοφορεί ως web comics, χωρίς να εισπράττει ούτε δεκάρα τσακιστή. Η μία σειρά είναι το καταπληκτικό Ectopiary, η απόκοσμη και σουρρεαλιστική ατμόσφαιρα του οποίου έχει μαγέψει πάρα πολλούς αναγνώστες (διαβάστε την κριτική μου αν θέλετε). Και η άλλη σειρά είναι το επίσης πολύ καλό Cochlea & Eustachia, που κινείται στο ίδιο ονειρικό / εφιαλτικό πλαίσιο, και έχει αρχίσει να με κολλάει επικίνδυνα. Επίσης κυκλοφορεί και το Chloe ως web comic.

H Cochlea και η Eustachia είναι δύο νεαρές και αλλόκοτες δίδυμες αδελφές. Φοράνε μάσκα σαν του Ζορρό, μία ανοιχτή μπλούζα που τους φτάνει ως τη μέση και... τίποτα από κάτω ! Το μόνο πράγμα που κάνουν όλη μέρα είναι να περιπλανώνται έτσι bottomless σε ένα δαιδαλώδες και αινιγματικό σπίτι, και να κατασκοπεύουν τους υπόλοιπους, επίσης αλλόκοτους κατοίκους του. Μάλιστα, ένας από τους πρώτους κατοίκους που συναντούν είναι μία... επίσης δίδυμη αδελφή τους, την οποία όμως δε φαίνονται να γνωρίζουν. Ο ένοικος όμως με τον οποίο ασχολούνται περισσότερο είναι ένα μαύρο πλάσμα με μορφή πουλιού, που αρέσκεται να κατασκευάζει παράξενα μηχανήματα και ζωόμορφα ρομπότ. Ήδη ακούγεται πολύ "φευγάτο" το κομιξάκι, ε ? Κοιτάξτε λίγο και τις εικόνες παρακάτω, για να καταλάβετε ακριβώς πόσο "φευγάτο" (με την καλή έννοια) είναι στ'αλήθεια !






Το Cochlea & Eustachia είναι μία ακόμη κρυφή ματιά στον υπέροχα γκροτέσκο και μυστηριώδη κόσμο του Hans Rickheit, μία γοητευτική όσο και απόκοσμη περιπλάνηση στο καλλιτεχνικό όραμα ενός αληθινά ταλαντούχου, αλλά και αληθινά "περιθωριακού" δημιουργού.

Για τελείωμα άφησα τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη για το δημιούργημά του :

"Φαίνονται να είναι δίδυμες, αλλά υποψιάζομαι ότι υπάρχουν πολλά παρόμοια περιπλανώμενα ζευγάρια που αγνοούν το ένα την ύπαρξη του άλλου. Πολλοί αναγνώστες αμέσως υποθέτουνε ότι η Cochlea και η Eustachia είναι ανθρώπινα κορίτσια, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Οι ενέργειές τους φαίνεται να παρακινούνται λιγότερο από περιέργεια και περισσότερο από πλήξη, καθώς και από μία κλίση προς την άσκοπη καταστροφή. Οποιοσδήποτε βαθύτερος στόχος τους παραμένει απροσδιόριστος.

Ποτέ δεν απομακρύνονται η μία από την άλλη, υποκύπτοντας σε μια σιωπηλή έλξη. Ίσως να μένουν μαζί, επειδή μοιάζουν μεταξύ τους - το θεμέλιο της σταθερής συντροφιάς τους είναι ένα μείγμα ματαιοδοξίας και άνεσης. Φαίνονται να αντιμετωπίζουν κάθε πλάσμα με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως απροσάρμοστο ή αναξιόπιστο.

Για πρώτη φορά τις αντιλήφθηκα να κρύβονται μέσα στους τοίχους του δωματίου μου όταν ήμουν νεαρός. Δεν έχω καμία αμφιβολία οτι αυτά τα πλάσματα είναι υπεύθυνα για τη συχνή αναστάτωση των υπαρχόντων μου και μερικές ελείψεις εργαλείων. Υποψιάζομαι επίσης ότι δίνουν τηλεπαθητικά μηνύματα στις γάτες μου. Δεν νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα κακόβουλες, απλά ενοχλητικές.

Η δημόσια αναταπόκριση στην ελλιπή ενδυμασία τους ήταν ισχυρή. Ωστόσο, πιστεύω ότι η Cochlea και η Eustachia αγνοούν τη γύμνια τους. Ίσως το σχεδιαστικό μου στύλ να τις κάνει να νιώθουν άνετα. Από την πρώτη εμφάνισή τους στο μίνι-κόμικ CHROME FETUS # 5 το 2001, οι περιπέτειες της Cochlea και της Eustachia έχουν δημοσιευθεί σε αμέτρητα περιοδικά και ανθολογίες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα εξής: THE STRANGER, PROPER GANDER, HOAX, TYPHON, BLURRED VISIONS και POOD.

Αυτή η ιστοσελίδα έχει ως στόχο να ευχαριστήσει τους αναγνώστες οι οποίοι δεν είναι ακρωτηριασμένοι από παιδεία, γούστο ή νόηση. Υπόσχομαι ότι το webcomic αυτό θα είναι εντελώς απαλλαγμένο από τις έννοιες του ρυθμού, της ανάπτυξης των χαρακτήρων, της πλοκής, ή της λογικής. Δεν θα υπάρξει καμία στερεά ουσία που να μπορεί να πληγώσει το ευαίσθητο στόμα σας, οπότε πιάστε τα καλαμάκια σας και αρχίστε να ρουφάτε !"


3 σχόλια:

  1. παρα πολυ ενδιαφερον!και σαν ιστορια,και τα σχεδια, τα concept, οι ιδεες του! στη gallery της Delirium διαδραματιζονται ολα αυτα;;;
    ευχαριστω πολυ που μας 'γνωρισες' με τον μεσιε, προστεθηκε ενας ακομα στη λιστα των φαν του:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι φανταστικός ο Rickheit, πραγματικά διαφορετικός δημιουργός ! Πολύ χαίρομαι που εκτίμησες την ιδιαιτερότητά του.

      Είχα βρεί τυχαία το Squirrel Machine σε κάποιο μαγαζί, και όσο το ξεφύλλιζα, δεν πίστευα τί έβλεπα, και ότι δεν είχα ακούσει καν το δημιουργό του. Φυσικά το τσίμπησα κατ'ευθείαν, και από τότε άρχισε το κόλλημά μου με τον μεσιέ που λες.

      Χα χα χα, τώρα, αν η ιστορία διαδραματίζεται στη gallery της Delirium, στο The Dreaming, ή μέσα σε κάποια ταινία του David Lynch, θα σε γελάσω ! Να προσέχεις πάντως αυτό που λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης για "τηλεπαθητικά μηνύματα στις γάτες". :)

      Διαγραφή
    2. χαχαχα ναι ηδη ειχα παθει πλακα και γω απο τις εικονες και τη φαντασια του, ειδα κια αυτο και τον λατρεψα!:P

      Διαγραφή