Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Suicidal Mickey

Όταν ο Mickey Mouse αποφάσισε να αυτοκτονήσει

Ο Mickey Mouse, το πιο γνωστό και αγαπητό ποντίκι όλου του κόσμου, δεν ήταν πάντα το πρότυπο του νόμου και της τάξης που αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πρίν γίνει η προσωποποίηση της εταιρείας Disney, η "βιτρίνα" της τεράστιας αυτής αυτοκρατορίας προς τον έξω κόσμο, το διάσημο μικρό τρωκτικό ήταν πολύ πιο άτακτο, και οπωσδήποτε πολύ πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον.

Μιλάμε για τις αρχές του 1930 (πρόσφατα δηλαδή), όταν ο Walt Disney ανέθεσε το comic strip του Mickey Mouse που τυπωνόταν στις εφημερίδες στον ανερχόμενο τότε, και άγνωστο σχεδιαστή Floyd Gottfredson (θεός).

Ο Gottfredson, μέσα από τα καθημερινά αυτά strips δημιούργησε μεγάλες ιστορίες με το διάσημο ποντίκι, τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα, δίνοντάς του απολύτως ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα οποία απουσιάζουν από τη μετέπειτα αποστειρωμένη και "politically correct" εικόνα του. Σε αυτές τις παλιές περιπέτειες ο Mickey βρίζει, τσαντίζεται, ζηλεύει, αλητεύει, πλακώνεται στο ξύλο και καταζητείται από την αστυνομία. Η πρώτη ιστορία του Gottfredson ήταν η ονομαστή Race to Death Valley, που ξεκίνησε στις 5 Μαϊου του 1930 και χρειάστηκε σχεδόν μισό χρόνο για να ολοκληρωθεί. Η δεύτερη ήταν η Mr. Slicker and the Egg Robbers, που πρωτο-εμφανίστηκε στις εφημερίδες στις 22 Σεπτεμβρίου του 1930, και περιέχει τα περίφημα strips με τις αυτοκτονικές τάσεις του ήρωά μας.

Στην υπόθεση, η Minnie Mouse, η αιώνια αρραβωνιαστικιά του Mickey, γοητεύεται από τους καλούς τρόπους και την κομψότητα ενός ποντικού της πόλης, του Mr. Slicker. Αυτός με τη σειρά του κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει την εύνοιά της και να απομακρύνει τον αντίζηλό του από κοντά της. Ένα βράδυ ο Mickey ξεγελιέται από τις σκιές και νομίζει οτι η καλή του φιλιέται με τον αντίπαλό του και, συντετριμμένος αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του. Φυσικά, αφού μιλάμε για ένα κωμικό strip, όλες οι απόπειρες του νεαρού ποντικιού καταλήγουν σε ξεκαρδιστικές αποτυχίες, αλλά το γεγονός παραμένει εντυπωσιακό, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την αλλαγή προσωπικότητας που υπέστη αργότερα ο superstar ποντικός, για να ταιριάξει στο καθαρό προφίλ της Disney. Πώς τον γνωρίσαμε όλοι ? Σωστό, τίμιο, ηθικό, και φυσικά φλώρο ! Ε λοιπόν, κάποτε δεν ήταν.










Το πιό εντυπωσιακό πάντως είναι το οτι η όλη υπόθεση με τις αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας του Mickey ήταν ιδέα του ίδιου του Walt Disney. Τη "δανείστηκε" από μία ταινία μικρού μήκους του πολύ καλού κωμικού Harold Lloyd με τίτλο Haunted Spooks (1920). Ο Gottfredson αρχικά είχε αντιρρήσεις, αλλά τελικά ακολούθησε την ιδέα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των πολύ όμορφων αυτών strips που αν μη τί άλλο προσθέτουν λίγο "αλατοπίπερο" στη σοβαρή, βαρετή και "ανάλατη" σημερινή εικόνα του διάσημου ποντικιού.

UPDATE: Το 2013, η εταιρεία ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα τόμο με τίτλο Ο Μίκυ Μάους στην Κοιλάδα του Θανάτου, ο οποίος περιέχει τα εν λόγω strips στην ιστορία Ο Μίστερ Σλικ και το Μυστήριο των Κλεμμένων Αυγών (σελίδα 80).


Links

Suicidal Mickey @ mouseplanet
Suicidal Mickey @ Comics Alliance
Suicidal Mickey @ CBR
Suicidal Mickey @ The Blarg blog

4 σχόλια:

  1. εμενα και παλι λιγο φλωρακος μου φαινεται χαχαχαχα!
    πολυ πιο ενδιαφερον απο τον συνηθοσμενο μικυ βεβαια!
    και εννοειται οτι ειναι πολυ πιο ωραιο το παλιο design του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χα χαχ αχ αχα αχαχ ! Ναι, από την άποψη οτι θέλει να αυτοκτονήσει για τη γκόμενα, είναι λίγο φλωράκος. Αλλά γενικά είναι αλητάκος σε αυτά τα strips. Τον συγκρίνανε μάλιστα με τον αλητάκο του Charlie Chaplin, με τον οποίο ήταν και φίλος ο Walt ο Disney.

      Διαγραφή
    2. ναι αλλα θα συμφωνισω πως το τελευταιο στριπ ειναι το νοημα της ζωης!;)

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ και εγώ, και επαυξάνω !
      It isn't such a bad old world after all !

      Διαγραφή