Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Naoki Urasawa - Beta!!

Το επαγγελματικό ντεμπούτο του εκπληκτικού δημιουργού των 20th Century Boys, Pluto και Monster

Ο Naoki Urasawa είναι κατά τη γνώμη μου ο κορυφαίος mangaka της Ιαπωνίας αυτή τη στιγμή, και ασφαλώς ο κορυφαίος της γενιάς του. Δημιουργός όχι μόνο μίας, αλλά αρκετών αριστουργηματικών σειρών manga που έχουν ήδη καταταχτεί στις κλασικές, όπως οι 20th Century Boys, Pluto και Monster, ο εξαιρετικά ταλαντούχος αυτός καλλιτέχνης έχει ήδη μία λαμπρή καριέρα πίσω του, αλλά και ένα (σίγουρα) λαμπρό μέλλον μπροστά του. Πολύ προτού γνωρίσει την επιτυχία όμως, το μακρινό 1983, ξεκινούσε δειλά την επαγγελματική του πορεία με μία 8-σέλιδη κωμική ιστορία ονόματι Beta!!

Το Beta!! δεν είναι η πρώτη ιστορία που σχεδίασε ο Urasawa, αλλά η πρώτη που δημοσιεύθηκε. Η πρώτη του ιστορία ονομάζεται Return, και κέρδισε το βραβείο κοινού Shogakukan Shinjin το 1981 για το καλύτερο έργο της χρονιάς. Το Beta!! έχει συμπεριληφθεί στη συλλογή των πρώιμων μικρών ιστοριών του Urasawa NASA.

Το Beta!! λοιπόν (είναι προσφιλής συνήθεια του δημιουργού να χρησιμοποιεί θαυμαστικά στους τίτλους των έργων του) έχει ως πρωταγωνιστή ένα φοιτητή που ξυπνάει αργοπορημένος την ημέρα των εξετάσεών του στη σχολή. Λόγω της βιασύνης του να προλάβει τις εξετάσεις, δεν έχει χρόνο ούτε καν να κοιταχτεί στον καθρέφτη, αγνοώντας έτσι οτι στο πρόσωπό του έχει εμφανιστεί μία μαύρη λωρίδα που καλύπτει τα μάτια του, σαν τη μέθοδο που χρησιμοποιούν στις φωτογραφίες των περιοδικών για να κρύψουν την ταυτότητα κάποιου. Λόγω της λωρίδας αυτής, όλοι τον αντιμετωπίζουν σαν ύποπτο, από τον αστυνομικό στο σταθμό του μετρό, μέχρι τους καθηγητές του στη σχολή και τους φίλους του, με πολύ διασκεδαστικά αποτελέσματα για εμάς, αλλά σίγουρα όχι για εκείνον. Τελικά αποκαλύπτεται οτι η λωρίδα είναι ένας ιός, τον οποίο αφαιρούν από τα μάτια του, αλλά εξαπλώνεται ... αλλού !

Το Beta!! είναι μία ιστορία με αρκετά ανεπτυγμένο σχεδιαστικό στύλ για επαγγελματικό ντεμπούτο, αλλά και πολλή πλάκα, κάτι που αποδεικνύει οτι το χιούμορ είναι γνώρισμα των ευφυών ανθρώπων, όπως αναμφισβήτητα είναι ο μεγάλος δημιουργός Naoki Urasawa !!

Ακολουθεί ολόκληρη η 8-σέλιδη ιστορία (διαβάζεται από τα δεξιά προς τα αριστερά)






2 σχόλια:

  1. Έχω δει μόνο το Monster (το anime) που λένε ότι έχει μείνει πολύ πιστό στο manga και αν και οι άλλες δουλειές του Naoki Urasawa το προσεγγίζουν, τότε είναι σίγουρα αντάξιος της φήμης του!
    Το 20th Century Boys απ' όσο ξέρω δεν έχει γίνει σειρά anime αλλά ταινία (τριλογία). Αναρωτιέμαι αν αξίζει να την ψάξω και να τη δω, γιατί για το manga προς το παρόν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος.

    Γενικά πολύ καλό το blog σου, έχεις κάνει τρομερή δουλειά και μου αρέσει που ποστάρεις συχνά και σελίδες από τα κόμικς/manga στα οποία αναφέρεσαι μαζί με τις παρουσιάσεις.
    Καλή συνέχεια εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χελόου Dark Chef !
    Το anime του Monster δεν το έχω δεί, αλλά το manga είναι εκπληκτικό. Κατά τη γνώμη μου, το 20th Century Boys είναι καλύτερο από το Monster, και το Pluto είναι ισάξιο (του Monster).

    Τις live-action ταινίες του 20th Century Boys μου έχουν πεί να τις αποφύγω όπως ο Πανούσης το Νταλάρα, και τους πιστεύω. Πάντως αν δεν έχεις χρόνο, μην ξεκινήσεις τη σειρά, γιατί θα κολλήσεις και (πίστεψέ με) θα προτιμήσεις να αφήσεις τις άλλες δουλειές σου, και όχι το manga αυτό.

    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όταν ο άνθρωπος είναι άρρωστος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή