Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

BEFORE WATCHMEN

Το πολυαναμενόμενο, όσο και αμφιλεγόμενο prequel των Watchmen

Η DC Comics την 1η Φεβρουαρίου του 2012 ανακοίνωσε επίσημα την "επέκταση" της εμβληματικής για την ιστορία των comics σειράς Watchmen, των Alan Moore και Dave Gibbons. Έχει σχεδιαστεί να κυκλοφορήσουν 7 μίνι-σειρές που θα εξερευνούν ξεχωριστά την προέλευση του κάθε χαρακτήρα της πασίγνωστης σειράς, που αποτελεί το bestselling graphic novel όλων των εποχών. Το project θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2012.

Για το (ίσως υπερβολικά) φιλόδοξο εγχείρημα, η DC συγκέντρωσε μερικά απο τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας των comics. Μερικά απο τα οποία είναι τα παρακάτω :

Brian Azzarello (100 BULLETS), Lee Bermejo (JOKER), Amanda Conner (POWER GIRL), Darwyn Cooke (JUSTICE LEAGUE: NEW FRONTIER), John Higgins (WATCHMEN), Adam Hughes (CATWOMAN), J.G. Jones (FINAL CRISIS), Andy Kubert (FLASHPOINT), Joe Kubert (SGT. ROCK), Jae Lee (BATMAN: JEKYLL AND HYDE), J. Michael Straczynski (SUPERMAN: EARTH ONE) and Len Wein (SWAMP THING).


Το BEFORE WATCHMEN θα περιλαμβάνει :

  • RORSCHACH (4 issues) – Writer: Brian Azzarello. Artist: Lee Bermejo
  • MINUTEMEN (6 issues) – Writer/Artist: Darwyn Cooke
  • COMEDIAN (6 issues) – Writer: Brian Azzarello. Artist: J.G. Jones
  • DR. MANHATTAN (4 issues) – Writer: J. Michael Straczynski. Artist: Adam Hughes
  • NITE OWL (4 issues) – Writer: J. Michael Straczynski. Artists: Andy and Joe Kubert
  • OZYMANDIAS (6 issues) – Writer: Len Wein. Artist: Jae Lee
  • SILK SPECTRE (4 issues) – Writer: Darwyn Cooke. Artist: Amanda Conner


Κάθε εβδομάδα θα κυκλοφορεί και ένα τεύχος απο τις σειρές, περιλαμβάνοντας επίσης μία παράλληλη ιστορία με τίτλο "CURSE OF THE CRIMSON CORSAIR" που θα παρουσιάζεται σε δισέλιδες συνέχειες. Την ιστορία αυτή θα υπογράψουν 2 απο τους συντελεστές της αυθεντικής σειράς του 1986 : ο επιμελητής (editor) Len Wein θα γράψει το σενάριο, με σχεδιαστή τον χρωματιστή (colorist) John Higgins. Επίσης θα εκδοθεί και ένα one-shot τεύχος με τίτλο BEFORE WATCHMEN: EPILOGUE, με συμμετοχές απο μία επίλεκτη πλειάδα καλλιτεχνών, έχοντας ως σκοπό να "γεφυρώσει" το όλο prequel με την original σειρά των Moore-Gibbons.

Και, μιας και αναφέραμε τους "πατέρες" του αυθεντικού αριστουργήματος, ας δούμε τί έχουν να πούν για το όλο εγχείρημα του prequel. Ο Dave Gibbons δήλωσε πρόσφατα : "Η αυθεντική σειρά WATCHMEN ήταν η ολοκληρωμένη ιστορία που ο Alan Moore κι εγώ θέλαμε να πούμε. Παρ'όλα αυτά, κατανοώ τους λόγους της DC για αυτή την κίνηση, όπως και την επιθυμία όλων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών να αποτίσουν φόρο τιμής στη δουλειά μας. Είθε όλες αυτές οι νέες προσθήκες να έχουν την επιτυχία που επιζητούν". Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το οτι ο Alan Moore, ο οποίος αναφέρω οτι δικαιούται ακόμη χρήματα απο τα δικαιώματα των Watchmen, δεν ήταν το ίδιο συγκαταβατικός κι ευγενικός. "Εντελώς ξεδιάντροπο" χαρακτήρισε το project, και προσέθεσε οτι "Δεν θέλω χρήματα. Θέλω απλά να μη συμβεί". Φυσικά, η εξέλιξη αυτή έρχεται απλά ως το τελευταίο "επεισόδιο" στην πολύχρονη διαμάχη του μεγάλου άγγλου συγγραφέα με τη DC, εξ'αιτίας της οποίας αποχώρησε απο την εταιρεία το 1989.

Για τέλος, και επειδή η παραπάνω υπόθεση της διαμάχης του Moore με τη DC είναι στενόχωρη, θα ελαφρύνω το κλίμα αποκαλύπτοντας ένα σκοτεινό μυστικό.... ΝΤΑ ΝΤΑ ΝΤΟΥΟΥΟΥΟΥΜ !

Υπάρχει ήδη prequel των WATCHMEN ! απο το περιοδικό MAD !!!

Και εξηγώ : Το 2009, λίγο πρίν την προβολή στις αίθουσες της ταινίας WATCHMEN, το γνωστό, σατιρικό περιοδικό MAD (το οποίο ανήκει στη DC) εξέδοσε στο 499ο τεύχος του μία 5-σέλιδη παρωδία της αυθεντικής σειράς comics, με τίτλο BOTCHMEN, σε σενάριο του Desmond Devlin και εικονογράφηση του πολύ ταλαντούχου Glenn Fabry. Μάλιστα, ο ίδιος ο Dave Gibbons είχε φιλοτεχνήσει ένα εναλλακτικό εξώφυλλο της παρωδίας για το Comic Con της Νέας Υόρκης του 2009, με χρώματα του John Higgins, του colorist της αυθεντικής σειράς, όπως αναφέρω και παραπάνω. Είναι καλό, τσεκάρετέ το :
(και ας περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει το καλοκαιράκι με τις φαεινές ιδέες της DC).









Η ανακοίνωση στο blog της DC
Το BEFORE WATCHMEN στο Comics Alliance
Οι αντιδράσεις των Moore-Gibbons στο Comics Alliance
Αντιδράσεις του κοινού απο το Twitter
Η παρωδία του αυθεντικού Watchmen στο blog του MAD

5 σχόλια:

  1. "Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το οτι ο Alan Moore, ο οποίος αναφέρω οτι εισπράττει ακόμη χρήματα απο τα δικαιώματα των Watchmen, δεν ήταν το ίδιο συγκαταβατικός κι ευγενικός."

    Μου κάνει εντύπωση αυτό... Έιχα την αίσθηση πως πανε αρκετά χρόνια που ο Moore έχει πάψει να δέχεται αυτά τα χρήματα από τη DC. Μάλιστα νομίζω πως έχει κανονίσει και το ποσοστό του πηγαίνει στον συνδημιουργό (στη συγκεκριμένη περίπτωση στον Gibbons).
    Δυστυχώς μου είναι λιγο δύσκολο να τσεκαρω που το είχα βρει γραμμένο αυτό αυτή την στιγμή.

    Εσύ μήπως έχεις πιο ευκαιρη την "πηγή" σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι όπως τα λές είναι φίλε Άρη. Ο Moore έχει σταματήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να εισπράττει χρήματα απο τα δικαιώματα των Watchmen, και ο Gibbons παίρνει τα χρήματα του Moore απο την ταινία του 2009.

    Στο link

    http://www.comicsalliance.com/2012/02/01/alan-moore-dave-gibbons-before-watchmen-creators-quotes-ethics-prequel/

    έκανα την απροσεξία να μεταφράσω το "entitled to royalties" ("Speaking with The New York Times about Before Watchmen, Moore, who is entitled to royalties on printings of Watchmen and its exploitation in other media, said, "I don't want money. I want this not to happen.") σε "εισπράττει χρήματα" αντί για "δικαιούται χρήματα".

    Ευχαριστώ για τη διόρθωση φίλε Άρη. Θα με παίρνανε με τις πέτρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανθρώπινο είναι :)
    Απλά μου έκανε εντύπωση και ρώτησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελααααα ρε συ, δεν ήξερα οτι έκανε το MAD παρωδία του Watchmen εν όψει της ταινίας! Θεικό!!! (κάτι αναμενόμενο, για το mad μιλάμε)

    Κατα τ' άλλα (να με συγχωρέσεις για την έκφραση) σκατά να φάνε οι της dc. Αν είχαν φερθεί απέναντι στον Moore όπως αρμόζει στον άνθρωπο που τόσα του οφείλουν, ας έκαναν όσα prequel ήθελαν. Αλλά έτσι όπως έχει η κατάσταση πραγματικά λυπάμαι. Είναι όντως ξεδιάντροπο. Τελικά η δίψα για χρήμα δεν έχει κορεσμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σου φίλε κούνελε ! Δε χρειάζεται να σου συγχωρήσω την έκφραση, μια χαρά τα λες για τους κυρίους της DC. Φοβερή αχαριστία στον άνθρωπο που τους έχει χτίσει τη μισή "αυτοκρατορία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή