Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Stigmata

Ένα εσωτερικό ταξίδι προς τη λύτρωση

Τα Στίγματα είναι το φαινόμενο όπου κάποιος εμφανίζει στα χέρια και τα πόδια του τα σημάδια απο τα καρφιά που κάρφωσαν τον Ιησού Χριστό πάνω στο σταυρό. Παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε καθολικούς, συνήθως ενάρετους ή "άγιους" ανθρώπους, συχνά συνοδεύεται και απο πνευματικά μαρτύρια, και ασφαλώς δεν είναι καθόλου τυχαίο το οτι οι συντελεστές αυτού του πανέμορφου graphic novel κατάγονται απο τη γενέτειρα του καθολικισμού, την Ιταλία. Εκεί όπου η θρησκεία είναι αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας και της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων, είτε δηλώνουν "πιστοί", είτε όχι. Πρόκειται για τον σεναριογράφο Claudio Piersanti, και τον εκπληκτικό εικονογράφο / γραφίστα Lorenzo Mattotti, δημιουργό (εκτός άλλων) του πρωτοποριακού όσο και επιδραστικού Fires, και του βραβευμένου με Eisner Dr.Jekyll and Mr.Hyde.

Το Stigmata εκδόθηκε στην Ιταλία το 1998, και μόλις το 2011 μεταφράστηκε στα αγγλικά απο τη Fantagraphics.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ένας 41χρονος αλκοολικός του οποίου ποτέ δε μαθαίνουμε το όνομα, ζεί μια αδιέξοδη ζωή μέσα στο ποτό, τη βρώμα και τη ματαιότητα. Ξέρει οτι βρίσκεται σε μία συνεχή κατρακύλα, αλλά δε μπορεί, ή δε θέλει, να κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάστασή του. Μία μέρα, ξυπνώντας απο ένα μεταφυσικό όνειρο, εντελώς απροσδόκητα και ανεξήγητα εμφανίζει στο σώμα του τα Στίγματα. Και, φυσικά, η ζωή του αλλάζει για πάντα. Γίνεται συχνός επισκέπτης των νοσοκομείων για να δένει τις αγιάτρευτες πληγές, και αντιμετωπίζει την εμφανή δυσπιστία των γιατρών. Οι γείτονές του όμως, πιο δεκτικοί στα "θαύματα", αρχίζουν να αφήνουν θρησκευτικά σύμβολα μπροστά στην πόρτα του, και να του πηγαίνουν τους αρρώστους τους για να τους γιατρέψει. Αυτό όμως δεν αρέσει καθόλου στον (αντι)ήρωά μας, ο οποίος βλέπει τα Στίγματα περισσότερο σαν κατάρα, παρά σαν δώρο. Και όντως, οι πληγές του τού κοστίζουν τη δουλειά του, και αναγκάζεται να αναζητήσει το μοναδικό συγγενή του, ένα μακρινό θείο, για να ζητήσει βοήθεια.

Ο θείος του έχει ένα περιπλανώμενο τσίρκο, όπου τον υποδέχονται, αν και ο συγγενής του βρίσκεται στη φυλακή. Στο τσίρκο θα βρεί ένα κάποιο σκοπό και νόημα στην ύπαρξή του, θα ερωτευτεί και θα παντρευτεί, και θα είναι ευτυχισμένος. Τα λάθη του παρελθόντος όμως θα τον κυνηγήσουν και θα τον βρούν, στερώντας του ό,τι ομορφότερο είχε αποκτήσει στη μίζερη ζωή του. Γεμάτος για άλλη μια φορά με απελπισία και μίσος για τον εαυτό του και τον κόσμο, θα περιπλανηθεί σε τόπους αληθινούς αλλά και πνευματικούς, και θα καταλήξει τελικά σε ένα ίδρυμα για ψυχικά ασθενείς, όπου θα βρεί μετά απο καιρό την ηρεμία και την ψυχική γαλήνη.


Το σενάριο του Piersanti είναι αρκούντως δυνατό, αν και όχι και τόσο πρωτότυπο, αλλά φυσικά, όλη η δύναμη του βιβλίου ξεπηδάει απο την εκπληκτική εικονογράφηση του μάγου Lorenzo Mattotti. Ένας εξπρεσσιονιστικός χείμαρρος μαύρων γραμμών και "μουντζούρων" γεμίζει τις σελίδες, αποδίδοντας υπέροχα την ψυχοσύνθεση και το μαρτύριο του κεντρικού ήρωα, με απίστευτη εκφραστικότητα στα πρόσωπα και στη "γλώσσα του σώματος". Η "μαυρίλα" της υπόθεσης μετουσιώνεται σε εικονογραφική μαυρίλα, και ο αναγνώστης αισθάνεται όλη την ένταση και το θυμό του πρωταγωνιστή μέσα απο τις (φαινομενικά) ακαθόριστες, "οργισμένες" γραμμές του Mattotti. Προς το τέλος της ιστορίας μάλιστα, ο καλλιτέχνης επιδίδεται σε ένα όργιο εικονογραφικής αρτιότητας και δημιουργικής φαντασίας, μέσα απο μία αλληλουχία συμβολικών / μεταφυσικών εικόνων που αναπαριστούν την πορεία του χαρακτήρα προς την εσωτερική γαλήνη. Ένας (ακόμη) καλλιτεχνικός θρίαμβος του ιταλού πρωτοπόρου των comics.



Stigmata @ Fantagraphics Books
Stigmata @ The Comics Journal
Stigmata @ Robot 6
Stigmata @ GFB Robot
Stigmata @ good reads 
Lorenzo Mattotti official site
Lorenzo Mattotti @ Paul Gravett
Lorenzo Mattotti @ wikipedia
Lorenzo Mattotti @ lambiek.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου