Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

The Savage Sword of Jesus Christ

Όταν ο Ιησούς Χριστός ζήλεψε τον Conan


...
Ακόμα δε μπήκε η νέα χρονιά, με τις μέρες της αγίας κατανάλωσης και του άγιου φαγοποτιού μέχρι αηδίας ακόμα φρέσκες στη μνήμη (και στην τσέπη, και στην κοιλιά), τί καλύτερο χωνευτικό από το να θυμηθούμε μία αρκετά πρόσφατη και απολαυστικά ανίερη καφρίλα σε μορφή comics, από την πένα του μεγάλου Grant Morrison.

Ήταν ακριβώς πρίν ένα χρόνο λοιπόν, όταν ο superstar σκωτσέζος συγγραφέας είχε μόλις αναλάβει αρχισυντάκτης του ιστορικού comics περιοδικού Heavy Metal, που αποφάσισε να ασχοληθεί ξανά με μία περίεργη ιστορία που είχε συγγράψει στη δεκαετία του '90. Ο τίτλος ήταν The New Adventures of Hitler (!), και βασιζόταν στη γνωστή θεωρία συνωμοσίας οτι ο Αδόλφος Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε το 1945, στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά έζησε με νέα ταυτότητα για πολλά χρόνια ακόμα. Θέλοντας να φτιάξει κάτι σαν συνέχεια (sequel) της ιστορίας, o Morrison "στρατολόγησε" επίσης τον Ιησού Χριστό, σε μία εναλλακτική όμως, μπρατσωμένη εκδοχή που χρωστάει πολλά στο γνωστό βάρβαρο Conan του Robert E. Howard. Η ιστορία, όπως καταλάβατε, ονομάστηκε The Savage Sword of Jesus Christ και δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 στο τεύχος Heavy Metal #284.

Ωωωωω, ναι ! Και Jesus Christ λοιπόν, και Conan, και Hitler ! Ποιός άλλος θα ξεπεταχτεί στην πορεία ? Ο Σωκράτης ? Η Μαρία Αντουανέτα ? Ο Jimi Hendrix ? Για πάμε να δούμε ...





Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχε δώσει ο Morrison το Νοέμβριο του 2016, μας πληροφορούσε οτι εμπνεύστηκε την υπόθεση της επικείμενης ιστορίας του απο ένα ιστορικά αληθές σχέδιο προπαγάνδας των Ναζί να "επανεφεύρουν" το Χριστιανισμό αλλά και το Χριστό τον ίδιο. Το σχέδιο, που ονομαζόταν Positive Christianity, προέβλεπε την αλλαγή του image του Ιησού, από παθητικό και καλοκάγαθο εβραίο σε ενεργητικό, βίαιο και φυσικά ξανθό Άρειο απο τη βόρεια Ευρώπη. Όπως γνωρίζουμε βεβαίως, ο Goebbels και ο Hitler δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον για τη θρησκεία, είχαν όμως μεγάλο ενδιαφέρον για τη χειραγώγηση των μαζών και τη διαστρέβλωση της ιστορίας ώστε να εξυπηρετεί τους ολέθριους σκοπούς τους. Και όχι, δεν είχαν οι Ναζί την ιδέα να τον κάνουν βάρβαρο το Χριστό - αυτό το σκέφτηκε ο Morrison, που είπε να το τερματίσει το πράγμα.

Στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, ο Χριστός κάπου λέει "Μη σκέφτεστε οτι ήρθα για να φέρω ειρήνη στη γη. Ήρθα για να φέρω σπαθί, όχι ειρήνη". Αυτή την όχι και τόσο ταιριαστή για γιο θεού ατάκα πήραν λοιπόν οι Ναζί σαν βάση του "μαρκετίστικου" σχεδίου τους. Φυσικά, το ευαγγέλιο δεν το έγραψε ο ίδιος ο Ματθαίος, ο Χριστός πιθανότατα δεν υπήρξε ποτέ, οι Ναζί δεν ήταν απόγονοι των Αρείων, και οι ίδιοι οι Άρειοι δεν είναι οι πρόγονοι του παγκόσμιου πολιτισμού όπως υποστήριζαν οι γερμαναράδες. Οπότε, τί τα ψάχνουμε ... Καταλήγουμε στο ήδη γνωστό συμπέρασμα οτι η μισή ιστορία που διδασκόμαστε στο σχολείο είναι κατασκευασμένη απο αυτούς που είχαν την εξουσία όταν συνέβαιναν τα γεγονότα.

Για να συνεχίσουμε τις ιστορικές συνωμοσίες, υπάρχει επίσης η θεωρία οτι ο Χριστός, όπως και ο Χίτλερ, δεν πέθανε τη στιγμή που νομίζει ο κόσμος - δηλαδή πάνω στο σταυρό. Η θεωρία λέει οτι έζησε, και κατέληξε στη νότια Αμερική (!), όπου έγινε γνωστός ως Kukulcan, το φτερωτό ερπετό, σύμφωνα με ένα μύθο των Maya που μιλούσε για ένα λευκό άντρα με μούσι που ήρθε απο την άλλη άκρη του ωκεανού. Και για να βάλουμε και τον Conan στο κόλπο, ακριβώς τον ίδιο μύθο έχει χρησιμοποιήσει και ο δημιουργός του βάρβαρου, Robert E. Howard, σε μία από τις ιστορίες του. Επίσης, σε μία άλλη ιστορία, την A Witch Shall Be Born του 1934, ο Conan σταυρώνεται ! Εεεε, τα είδε όλα αυτά και ο Grant Morrison και κατάλαβε οτι τις τρείς αυτές φιγούρες τις συνδέει το ιστορικό και κομιξικό πεπρωμένο, οπότε είπε να τις συνδυάσει. Και καλά έκανε.

Heavy Metal #284 (Ιανουάριος 2017) και The Savage Sword of Conan #5 (Απρίλιος 1975)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου