Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Sin City : A Dame to Kill For

Η Κυρία θέλει φόνο - Μία νουάρ ιστορία απο την Αμαρτωλή Πόλη

Το A Dame to Kill For είναι η δεύτερη απο τις επτά ιστορίες της Sin City που έχει γράψει και σχεδιάσει με μοναδικό τρόπο ο μεγάλος αμερικανός συγγραφέας και σχεδιαστής Frank Miller. Κυκλοφόρησε αρχικά σε 6 τεύχη απο τη Dark Horse, απο το Νοέμβριο του 1993 έως το Μάιο του 1994, και αργότερα και σε μορφή trade paperback.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι ο γνωστός και απο άλλα, μεταγενέστερα επεισόδια της αμαρτωλής πόλης, Dwight McCarthy (The Big Fat Kill και Family Values), και η Ava Lord, η οποία εμφανίζεται για πρώτη και τελευταία φορά στο σύμπαν της Sin City. Σε μικρότερους ρόλους εμφανίζονται σχεδόν όλοι οι γνωστοί χαρακτήρες της πόλης, όπως ο Marv, η Gail, η Miho, η Goldie και η Wendy, η Nancy και ο Manute. Εδώ όμως είναι η πρώτη εμφάνιση του Dwight, και ο Frank Miller μας "συστήνει" στον ήρωα και την προσωπικότητά του, την οποία θα αναπτύξει λεπτομερώς και σε βάθος, μιας και πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χαρακτήρα για ολόκληρη τη σειρά.


Στην αρχή της ιστορίας μας, λοιπόν, παρακολουθούμε τη μίζερη ζωή του Dwight McCarthy, που (κατρα)κυλάει ανάμεσα σε ανούσιες, ευκαιριακές δουλειές και μοναχικά βράδια με συντροφιά την τηλεόραση. Έχει χαθεί απ'τα παλιά του, κακόφημα στέκια, έχει κόψει το τσιγάρο και το ποτό, και κάνει τα πάντα για να κρατήσει τον αυτοέλεγχο του και να μην αφήσει τον παλιό του εαυτό, το "Κτήνος", να βγεί έξω. Κυρίως όμως, προσπαθεί να μη σκέφτεται αυτήν. Την Ava. Τη γυναίκα που "έκανε την καρδιά του κομμάτια και τα πέταξε σαν να άδειαζε σταχτοδοχείο". Και το σχέδιο πηγαίνει καλά, μέχρι τη στιγμή που αυτή τον παίρνει τηλέφωνο. Και τότε, τα πράγματα αρχίζουν να πηγαίνουν κατά διαόλου...


Στη σύντομή συνάντηση που θα ακολουθήσει, η Ava φαίνεται τρομαγμένη, ευάλωτη, ψάχνοντας απο κάπου να στηριχτεί. Φοβάται για τη ζωή της. Ο Dwight το παίζει απαθής και αδιάφορος, μέσα του όμως ξέρει οτι ποτέ δεν την ξεπέρασε. Προσπαθώντας να ανακαλύψει τί συμβαίνει, θα εισβάλλει κρυφά στο σπίτι της, την έπαυλη του άντρα της του Damien Lord, ενός απο τους πλουσιότερους και πιο ισχυρούς άντρες της Basin City. Θα τον ανακαλύψουν όμως, και θα έχει την πρώτη απο πολλές δυσάρεστες συναντήσεις με το θηριώδη σωματοφύλακα του Lord, τον Manute. Έχοντας πάρει τις αποδείξεις που ήθελε, και μετά απο μία πολύ "πειστική" βραδιά με την Ava, ο Dwight αποφασίζει να δράσει, παίρνοντας ως βοήθεια τον πάντα πρόθυμο για τέτοιες δουλειές Marv. Οι δυο τους μπουκάρουν πάλι στην έπαυλη, για να αντιμετωπίσουν τον άντρα που απειλεί τη ζωή της αγαπημένης του, τον Damien Lord. Όπως θα διαπιστώσει με τον σκληρό τρόπο όμως ο ήρωας μας, η Ava του την έχει ξαναφέρει. Κι αυτή τη φορά πολύ χειρότερα απο την προηγούμενη. Έτσι, ο διπλά προδομένος Dwight θα συγκεντρώσει όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει, και με συμμάχους τα κορίτσια της παλιάς πόλης, που θα τον βοηθήσουν για χάρη της παλιάς του ιστορίας με τη Gail, θα καταστρώσει ένα πανούργο σχέδιο για να εκδικηθεί.

Πρόκειται για την πιο νουάρ ιστορία απο τις επτά της Sin City, και κατά την ταπεινή μου άποψη την καλύτερη. Ο Miller πλάθει απόλυτα αληθοφανείς και "ανθρώπινους" μέσα στην υπερβολή τους χαρακτήρες, τους αναπτύσσει ενδελεχώς, και φτιάχνει μια σκοτεινή υπόθεση για την προδοσία, την υποκρισία και... το φόνο. Ειδικά οι κεντρικοί χαρακτήρες, το δίπολο της γυναίκας-αράχνης και του θύματος-πιονιού της είναι υπέροχα ρεαλιστικοί. Ο τίτλος προέρχεται απο την ατάκα του Marv όταν βλέπει για πρώτη φορά την Ava : "Φιλαράκο, αυτή ήταν μια κυρία που θα άξιζε να κάνεις φόνο για πάρτη της".


Αναφέρω επίσης οτι η δεύτερη ταινία Sin City που είναι προγραμματισμένη να βγεί στις αίθουσες το 2012 (ήταν να βγεί το 2011 αλλά καθυστέρησε) θα βασιστεί κυρίως στο A Dame to Kill For, και κατά δεύτερο λόγο σε σύντομες ιστορίες με πρωταγωνίστρια τη Blue Eyes, αλλά και σε μία καινούρια ιστορία με τη Nancy Callahan, που δεν υπάρχει στη σειρά comics. Οι πληροφορίες λένε οτι θα παραμείνει το, ομολογουμένως εξαιρετικό cast, πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων, και ασφαλώς θα υπάρξει και μία σημαντική προσθήκη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ava Lord. Ποιά θα είναι αυτή ? Ελπίζουμε αυτή που βλέπετε στη φωτογραφία αριστερά (αν και έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Rachel Weisz και Rose McGowan). Ίδωμεν...


διαβάστε το εκτενές αφιέρωμα στη σειρά Sin City

Links

Frank Miller official site
Frank Miller @ wikipedia
A Dame to Kill For @ wikipedia
A Dame to Kill For @ GCD
A Dame to Kill For @ The Cpmic Book DB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου