Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Tales from outer suburbia

Ιστορίες από τα προάστια της φαντασίας

Το Tales from outer suburbia είναι η τελευταία δουλειά του υπερ-ταλαντούχου κομίστα Shaun Tan, γνωστού κυρίως για το αριστουργηματικό The Arrival του 2006. Κυκλοφόρησε το 2008, και αμέσως έπεισε το κοινό των comics οτι το The Arrival ναι μεν είναι το κορυφαίο έργο του αυστραλού κυρίου με τις ασιατικές ρίζες, δεν είναι το μόνο ποιοτικό του δε. Το αντίθετο μάλιστα. Η ποιότητα είναι κάτι που ξεχειλίζει σε όλες ανεξαιρέτως τις δουλειές του ιδιαίτερου αυτού δημιουργού.

Το Tales from outer suburbia αποτελείται απο 15 σύντομες ιστορίες, διανθισμένες με σκόρπιες, εκπληκτικής ομορφιάς εικόνες. Όλες οι ιστορίες εκτυλίσσονται σε ξεχασμένα προάστια και ήσυχες αστικές γειτονιές. Συνηθισμένοι άνθρωποι συναντούν απρόσμενες καταστάσεις και εξωπραγματικά πλάσματα που διακόπτουν τη ροή της καθημερινότητάς τους και τους προσφέρουν ευχάριστες συγκινήσεις και συναρπαστικές περιπέτειες.

Από νεροβούβαλους που σε βοηθούν να βρείς αυτό που ψάχνεις και φιλοξενούμενους φοιτητές που χωράνε μέσα σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού, μέχρι περιπλανώμενους γιαπωνέζους δύτες και μυστικά δωμάτια που οδηγούν σε κρυφές αυλές των θαυμάτων, η outer suburbia του Shaun Tan (κάπως όπως λέμε outer space) φαίνεται τόσο κοντινή και οικεία, όσο και μακρινή και σουρρεαλιστική. Διαβάστε π.χ την ιστορία Distant Rain (προσωπικά η αγαπημένη μου), όπου ανακαλύπτουμε τί συμβαίνει σε όλα τα μικρά σημειώματα και ποιηματάκια που γράφουν κατά καιρούς οι άνθρωποι, και μετά ξεχνούν κλειδωμένα σε κάποιο συρτάρι. Ή την The Nameless Holiday, όπου μία παράξενη γιορτή απαιτεί να παραδώσεις ό,τι θεωρείς πιο πολύτιμο, αντί να δεχτείς κάποιο δώρο. Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο δημιουργός της είναι οτι, αν και συχνά βαριόμαστε την καθημερινή μας ρουτίνα και το αστικό μας περιβάλλον, πάντα και παντού μέσα στη ζωή υπάρχει μια ευκαιρία για απόδραση απο το συνηθισμένο, και όλοι έχουν κάπου κρυμμένη μια υπέροχη ιστορία που περιμένει να ειπωθεί.





...
Ο Shaun Tan έχει χρησιμοποιήσει διαφορετική εικονογραφική τεχνική σε κάθε ιστορία, πρώτον επειδή μπορεί, λόγω του εκπληκτικού ταλέντου του, και δεύτερον για να ταιριάξει καλύτερα στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα του κάθε κειμένου. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι εικόνες έχουν προηγηθεί του κειμένου, και μερικές είχαν μείνει για χρόνια στο αρχείο του δημιουργού, περιμένοντας υπομονετικά να αξιοποιηθούν καταλλήλως απο την ανεξάντλητη φαντασία του.

Αρχικά, το Tales from outer suburbia μοιάζει με παιδικό βιβλίο με παραμύθια, αλλά όσο βυθίζεσαι βαθύτερα στην ατμόσφαιρά του, συνειδητοποιείς οτι είναι ένα graphic novel. Πιο μετά, αμφιβάλλεις και για αυτό, αλλά είναι πολύ αργά. Έχεις ήδη μαγευτεί απο την υπέροχη αφήγηση και την απίστευτη εικονογράφηση, και πλέον δε σε νοιάζει να βρείς τί ακριβώς είναι ή πού να το κατατάξεις. Απλώς χαίρεσαι που το έχεις στα χέρια σου και το διαβάζεις. Και χαίρεσαι που υπάρχουν άνθρωποι με τόσο ταλέντο και τόση ευαισθησία, όπως ο Shaun Tan, ο οποίος σου χάρισε αυτό το μαγευτικό ταξίδι στα ανεξερεύνητα, εξώτερα προάστια της φαντασίας του.









Links

Shaun Tan's picture books
Drawn Outsider - a Shaun Tan profile
Tales from outer suburbia @ forbidden planet 
See pictures from the story "Eric"
Read "The Lost Thing" online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου