Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

BERSERK

 Berserk - Το σκοτεινό έπος του Μαύρου Ξιφομάχου



Berserk banner, by curious ape 009

To Berserk (ベルセルク- Beruseruku) είναι ένα απο τα καλύτερα manga που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ ! Είναι το προσωπικό όραμα και πόνημα ενός εκπληκτικού ανθρώπου των ιαπωνικών comics, του Kentaro Miura, ο οποίος έχει αφιερώσει σε αυτό πάνω απο δύο δεκαετίες της ζωής του. H σειρά ξεκίνησε να εκδίδεται το 1990 απο την εταιρεία Jets Comics, θυγατρική της Hakusensha, και συνεχίζει ακόμα, απαριθμώντας πλέον 34 τόμους (ο τελευταίος εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009), εκατομμύρια θαυμαστών σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και αμέριστο σεβασμό απο όλους όσους ασχολούνται με το χάρτινο σύμπαν, ή τουλάχιστον με τη σκοτεινή πλευρά του.

( * Όλες οι εικόνες "διαβάζονται" απο τα δεξιά προς τα αριστερά - επεξήγηση παρακάτω)







Σύντομη περίληψη

Ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς είναι ο Guts, γνωστός και ως ο Μαύρος Ξιφομάχος. Διαθέτοντας απίστευτες μαχητικές ικανότητες, αλλά και πλουσιότατο οπλοστάσιο, περιδιαβαίνει μία απρόσωπη χώρα, που δανείζεται πολλά στοιχεία απο τη Μεσαιωνική Ευρώπη, και αντιμετωπίζει αμέτρητους εχθρούς, οι οποίοι δεν είναι όλοι απαραιτήτως άνθρωποι. Ο τίτλος Berserk αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη και καταστροφική μανία που τον κατακλύζει όταν μάχεται έναν δυνατό αντίπαλο.

Γεννημένος ορφανός, κρεμάμενος απο τον ομφάλιο λώρο απο ένα απαγχονισμένο πτώμα, ο Guts περισυλλέγεται απο μισθοφόρους και μεγαλώνει ανάμεσά τους, μαθαίνοντας απο πολύ μικρή ηλικία την τέχνη του πολέμου, αλλά και τη σκληρότητα του κόσμου. Έχοντας αποδείξει τις ικανότητες και την αποφασιστικότητά του σε αρκετές μάχες του βασίλειου της Midland εναντίον της Chudha, ο θαρραλέος νεαρός θα  εισχωρήσει σε μια ομάδα περιπλανώμενων μισθοφόρων που ονομάζεται The Band of the Hawks. Εκεί, θα γνωρίσει τον αρχηγό τους, τον ασπρομάλλη, αινιγματικό Griffith, τη λοχαγό Casca, τη μόνη γυναίκα της παρέας, και αρκετούς άλλους, και για πρώτη φορά στη ζωή του θα νιώσει την έννοια της συντροφικότητας. Θα πάρει μέρος σε αμέτρητες μάχες, αναπτύσσοντας εντυπωσιακά την τέχνη του στην ξιφομαχία, και θα έρθει σε επαφή με τις πανίσχυρες δαιμονικές δυνάμεις που λυμαίνονται τον ανθρώπινο κόσμο. Έχοντας στον σβέρκο του (στην κυριολεξία) μία βαρύτατη κατάρα που προσελκύει τα σκοτεινά πνεύματα, θα αγωνιστεί με όλα του τα ψυχικά αποθέματα εναντίον των δυνάμεων αυτών, άλλοτε με τη Band of the Hawks, άλλοτε με διάφορους συμπολεμιστές, αλλά κυρίως ολομόναχος, και θα καταφέρνει πάντα να παραμένει ζωντανός, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη δοκιμασία. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκονται οι σχέσεις του Guts με τον Griffith και την Casca (ξεχωριστά), οι οποίες θα περάσουν απο πολλές φάσεις, εναλασσόμενες συχνά απο την αγάπη στο μίσος, απο το θαυμασμό στη λύπηση και απο την αδιαφορία στην εξάρτηση.


Το Berserk είναι μία υπέροχη σειρά dark fantasy θεματολογίας, γεμάτη σπαθιά, μάχες και αίμα. Αυτό που την κάνει τόσο μοναδική όμως, και τη διαχωρίζει απο τις υπόλοιπες αντίστοιχες σειρές είναι το πόσο απίστευτα σκοτεινή είναι. Ο Kentaro Miura στο έργο ζωής του έχει δημιουργήσει ένα αβυσσαλέο μίγμα περιπέτειας, φαντασίας και τρόμου. Το αίμα ξεχειλίζει απο τα καρέ, τα κομμένα κεφάλια και τα ακρωτηριασμένα πτώματα στοιβάζονται στις άκρες των σελίδων, και οι δαίμονες ξεπετιούνται απο σκοτεινές γωνιές και κατακρεουργούν ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους. Φυσικά, η σειρά δεν προτείνεται σε όλους, και σίγουρα μόνο σε ενήλικους αναγνώστες, αφού μπορεί κάποιοι να βρούν υπερβολική την τόση πολλή βία που περιέχει. Για όσους την αντέχουν όμως, και ειδικά για όσους την επιζητούν, είναι η κορυφαία επιλογή του είδους. Έχει μεταφερθεί και σε anime σειρά με την ονομασία  Kenpū Denki Berserk (ベルセルク剣風伝奇 Beruseruku Kenpū Denki), απο την εταιρεία Oriental Light and Magic, η οποία όμως,αν και είναι αρκετά καλή σε γενικές γραμμές, στα 25 επεισόδιά της δεν κατάφερε να συλλάβει την ουσία, την πολυπλοκότητα και τη μαγεία του πρωτότυπου manga αριστουργήματος.

Οδηγίες ανάγνωσης

Το Berserk είναι ένα manga, όπως ονομάζονται τα ιαπωνικά comics. Αυτό σημαίνει οτι εκδίδεται (απο την Jets Comics στα ιαπωνικά, απο την Dark Horse στα αγγλικά και πρόσφατα απο την Anubis στα ελληνικά) σε μορφή tankoubon, δηλαδή μικρών τόμων σε μέγεθος τσέπης, τυπωμένων ανάποδα - απο τα δεξιά προς τα αριστερά. Ανάποδα είναι επίσης και η διάταξη της κάθε σελίδας, επίσης απο τα δεξιά προς τα αριστερά. Η έκδοση της Anubis μάλιστα, στη θεωρούμενη απο εμάς τους δυτικούς ως πρώτη σελίδα του τόμου έχει ένα μεγάλο STOP, αναφέροντας οτι αυτή είναι στην πραγματικότητα η τελευταία σελίδα. Ξεκινώντας λοιπόν να διαβάσετε το Berserk (απο τη σωστή μεριά), αρχικά θα εκπλαγείτε απο τη μακροσκελότητά του. Αν υπολογίσετε 34 τόμους επί 220 περίπου σελίδες ο καθένας, θα βρεθείτε μπροστά στον αστρονομικό αριθμό των 7.500 περίπου σελίδων (μέχρι στιγμής). Μην αποθαρρυνθείτε όμως, γιατί θα χάσετε μια απο τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες που έχουν αποτυπωθεί ποτέ σε comics.


Πιο αναλυτικά :

Τα πρώτα 8 κεφάλαια, που απλώνονται στους τόμους #1-3 (περίπου 600 σελιδούλες δηλαδή), λειτουργούν ως εισαγωγή στον κόσμο και την προσωπικότητα του Guts. Τον βλέπουμε ως φτασμένο ξιφομάχο, με ένα μάτι και ακρωτηριασμένο χέρι, με μόνη συντροφιά το τεράστιο σπαθί του και ένα ξωτικό ονόματι Puck, το οποίο έσωσε απο μισθοφόρους στρατιώτες. Γνωρίζουμε το σκοτεινό πεπρωμένο του, την κατάρα που τον κατατρύχει, τα πνεύματα της νύχτας που είναι αναγκασμένος να μάχεται για να επιβιώσει, και τέλος τους δαιμονικούς "Απόστολους", τα αποτρόπαια τέρατα που κυνηγάει με όλο του το μίσος, για να εκδικηθεί το ανεπανόρθωτο κακό που του έχουν κάνει. Προς το τέλος του 3ου τόμου, έπειτα απο μία ανατριχιαστική μίνι-κορύφωση της ιστορίας, ξεκινάει ένα μακροσκελές flash-back στο παρελθόν του ήρωά μας, απο την παιδική του ηλικία έως το σήμερα, όπου περιγράφονται τα γεγονότα με τη Band of the Hawks, τον Griffith και την Casca που ανέφερα παραπάνω, στη Σύντομη περίληψη - χωρίς spoilers. Στο κομμάτι αυτό της ιστορίας κυριαρχεί η ηρωική φαντασία, με τον Guts να χτίζει τον μύθο του μέσα απο ατελείωτες μάχες με ανθρώπους και "Απόστολους". Απο τον 10ο τόμο και μετά, όμως, η υπόθεση παίρνει μια πολύ πιο σκοτεινή τροπή, η οποία κάνει τα ποτάμια αίματος και τα ξεκοιλιάσματα των προηγούμενων τόμων να μοιάζουν με παιδικά παραμυθάκια. Κάπου εκεί, κοντά στις 2.500 σελιδες, αρχίζει να διαφαίνεται η δυσβάσταχτη μοίρα που περιμένει τον ήρωά μας, η οποία γίνεται ολοφάνερη στη συγκλονιστική κορύφωση της ιστορίας στον εκπληκτικό, κατάμαυρο 13ο τόμο. Τα απίστευτα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον τόμο αυτό, κατά την πολυαναμενόμενη "Έκλειψη", θα καθορίσουν το μέλλον του Guts, του Griffith και της Casca, και θα διαμορφώσουν τελείως διαφορετικά τις έως τώρα σχέσεις τους. Τότε θα γεννηθεί η προσωπικότητα του Μαύρου Ξιφομάχου που γνωρίσαμε στην αρχή της ιστορίας. Στη συνέχεια ... ΟΚ, αρκετά είπα !

Το Berserk μπορεί να μην φτάνει στο επίπεδο ούτε του AKIRA, ούτε του Ghost in the Shell (αναφέρομαι στα manga πάντα, όχι στα anime), μπορεί να μη διαθέτει την ποιότητα και τις κοινωνικές προεκτάσεις των δουλειών του Osamu Tezuka ή του Hayao Miyazaki, μπορεί να κάνει μεγάλες κοιλιές κατά διαστήματα (οι οποίες μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 2 τόμους), αλλά στον τομέα του, στο είδος της σκοτεινής, ηρωικής φαντασίας, είναι ό,τι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Το υπέροχο concept, η πολύ καλή αφήγηση και ροή, και η εκ-πλη-κτι-κή ασπρόμαυρη εικονογράφηση το καθιστούν ένα απο τα απαραίτητα αναγνώσματα για τους φίλους των ενήλικων manga. Πωρωτικότατο, εθιστικότατο και χορταστικότατο !

- curious ape 009 -





Links
Berserk @ wikipedia 
Kentaro Miura @ wikipedia
Berserk's Official Website (Young Animal)
The Berserk Encyclopedia
BerserkChronicles.com
Characters of Berserk
List of Berserk chapters 
Berserk volumes @ Dark Horse
Αναλυτική περίληψη του Berserk
Διαβάστε το Berserk online

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ καλή σειρά! Την προτείνω ανεπιφύλακτα ακόμα και σε άτομα που δε συνηθίζουν να διαβάζουν μάνγκα.
    Για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια curious_ape009!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μεγάλη σειρά, και σε μέγεθος, και σε ποιότητα !

    Ευχαριστώ AmanoCaza, και ανταποδίδω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή