Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Yoshitaka Amano

Ο Yoshitaka Amano γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1952 στη Shizuoka της Ιαπωνίας. Είναι διάσημος παγκοσμίως για το σχεδιασμό των χαρακτήρων της σειράς παιχνιδιών Final Fantasy της εταιρείας Square Enix, καθώς και για τις εικονογραφήσεις που έχει κάνει για τον ήρωα Vampire Hunter D του Hideyuki Kikuchi.

Τη δεκαετία του 60, ο Amano, μέσω των comics, ήρθε σε επαφή με δυτικά καλλιτεχνικά ρεύματα τα οποία τον επηρρέασαν τόσο, ώστε πολλά χρόνια αργότερα να αναγνωρίσει πως οι καλλιτεχνικές του καταβολές προέρχονται απο τα δυτικά comics. Άλλη μεγάλη επιρροή του αποτέλεσε η λεγόμενη "Ψυχεδελική Τέχνη" και η ψυχεδελική pop art, και ιδιαίτερα η δουλειά του αμερικανού pop artist Peter Max. Τη δεκαετία του 70, η αγάπη του για τη δυτική τέχνη τον οδήγησε να μελετήσει διεξοδικά διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, με ιδιαίτερη έμφαση στην Art Nouveau. Παράλληλα όμως, μελετούσε και αρχαίες παραδοσιακές μορφές τέχνης της Ιαπωνίας, όπως τα χειροποίητα τυπώματα σε ξύλο του Ukiyo-e.

Το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στύλ του Yoshitaka Amano χαρακτηρίζεται απο κυματιστές πινελιές,  έντονο παιχνίδισμα χρωμάτων, πειραματισμό στις φόρμες και τα υλικά. Το αποτέλεσμα θυμίζει άλλοτε Klimt, κυρίως λόγω της εκτεταμένης χρήσης του χρυσού, άλλοτε τα πρόσωπα δείχνουν να έχουν λίγη απο τη γαλήνη των μορφών του Da Vinci, και άλλοτε τα διακοσμητικά μοτίβα σου φέρνουν στο νού τον καταπληκτικό Alphonse Mucha. Είναι τέτοιο όμως το μέγεθος του ταλέντου και της αξίας του Amano, που όλες αυτές οι επιρροές φιλτράρονται και αναμιγνύονται εξαιρετικά με το δικό του ευφάνταστο όραμα.

Στον χώρο των comics, η δουλειά που τον κατέταξε αυτομάτως στους κορυφαίους δημιουργούς που έχουν ασχοληθεί ποτέ με το είδος είναι η εικονογράφηση της, εμπνευσμένης απο αρχαίους κινέζικους μύθους, ιστορίας The Sandman : The Dream Hunters του Neil Gaiman. Συνάντηση ιερών τεράτων, αποτέλεσμα απλά εξαιρετικό, ένα graphic novel που, με την έκδοση του το 2000 πέρασε στην ιστορία της 9ης τέχνης.





Yoshitaka Amano gallery@elevenland
Yoshitaka Amano gallery@minitokyo

Επιλεγμένες δουλειές :

Hiten (Fei Tian) - Yoshitaka Amano
download from Megaupload
download from Rapidshare

Japan - Yoshitaka Amano
download from Megaupload
download from Rapidshare

Maten - Yoshitaka Amano
download from Megaupload
download from Rapidshare

The Virgin - Yoshitaka Amano
download from Megaupload
download from Rapidshare


 


Η τέχνη του Yoshitaka Amano, όπως προείπαμε, είναι απο τις ποιοτικότερες που έχουν αποτυπωθεί ποτέ σε σελίδες graphic novel. Ένα δείγμα της σπάνιας δουλειάς που στόλισε τις λέξεις του The Sandman : The Dream Hunters του Neil Gaiman ακολουθεί παρακάτω.

 

2 σχόλια:

  1. Κάνεις εκπληκτική δουλειά και όχι μόνο ως προς το τί επιλέγεις να παρουσιάσεις... Πολύ ωραία δουλειά στο banner του blog καθώς και στο layout των αναρτήσεων. I'll be watching... ;-)

    P.S. ΑΜΑΝΟ RULES.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ AmanoCaza !
    Και η δική σου ανάρτηση για τον υπέρτατο Yoshitaka Amano είναι πάρα πολύ καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή