Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

KABUKI

 KABUKI - Μία πληρωμένη δολοφόνος με κρίση ταυτότητας


 Kabuki banner , by curious_ape009

H μαγευτικής ομορφιάς σειρά Kabuki ξεκίνησε το ταξίδι της στο χώρο των comics το 1994, με την έκδοση του "Circle of Blood" απο την εταιρεία Caliber Press, συστήνοντας στο ευρύ κοινό την ομώνυμη ηρωίδα-μέλος μιας μυστικής ομάδας μασκοφόρων εκτελεστών, μα κυρίως αποκαλύπτοντας ένα νέο, τεράστιο ταλέντο του μέσου, τον συγγραφέα / σχεδιαστή της σειράς David Mack. Ένα ταλέντο που, στην πορεία των εκδόσεων που ακολούθησαν, εξελισσόταν και ωρίμαζε διαρκώς, τόσο στην αφηγηματική τέχνη, όσο, κυρίως, στην εικονογραφική, κατορθώνοντας να φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα για το παράλληλο σύμπαν των 2 διαστάσεων.

Η ιστορία της σειράς εξελίσσεται στην Ιαπωνία του, όχι και τόσο μακρινού, μέλλοντος, όπου το οργανωμένο έγκλημα, οι μεγαλοεπιχειρήσεις και η πολιτική συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με ευαίσθητες μεταξύ τους ισορροπίες. Η πράκτορας με το κωδικό όνομα  Kabuki ανήκει σε μία μυστική κυβερνητική οργάνωση, τη Noh, αποτελούμενη αποκλειστικά απο γυναίκες, η οποία φροντίζει να διατηρούνται αυτές οι ισορροπίες. Στην προσωπική της ζωή όμως, δεν υπάρχει καμία ισορροπία. Ο τραγικός θάνατος της μητέρας της έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην ψυχοσύνθεση της Ukiko, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, ανεξίτηλο όσο και τα χαραγμένα σύμβολα στο πρόσωπό της, που σχηματίζουν τη λέξη Kabuki. Σε όλη τη διάρκεια της σειράς, η Ukiko αναλώνεται σε έναν προσωπικό "αγώνα" για να ξεπεράσει την απώλειά της, να βρεί την ταυτότητά της και να συμφιλιωθεί με την οικογένεια και τον εαυτό της.

Πιο αναλυτικά :
Ο παππούς της Ukiko ήταν στρατηγός του Ιαπωνικού στρατού στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο (στο comic αναφέρεται απλά ως "General Kai"). Ο στρατηγός κινεί τα νήματα των εκτελεστών Noh , αρχηγοί των οποίων είναι δύο μυστηριώδεις μασκοφόροι άνδρες, γνωστοί ως Devil και Dove. Η Noh είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο, και συχνά την εξάλειψη, αρκετών ομάδων Yakuza, και ιδιαίτερα το Kai Syndicate του Ryuichi Kai. Ο Kai όμως έχει ισχυρούς φίλους, και προς το παρόν αξίζει πιο πολύ ζωντανός για την οργάνωση. Η Kabuki όμως, για δικούς της, προσωπικούς λόγους, εκτελεί τον ίδιο και τους άνδρες του, παρακούοντας τις εντολές του στρατηγού. Τα υψηλά κεφάλια της οργάνωσης αποφασίζουν να την τιμωρήσουν, κι έτσι αυτή τους σκοτώνει, σε ένα λουτρό αίματος στο οποίο σκοτώνεται και η ίδια. Επανέρχεται στη ζωή, και καταλήγει σε ένα είδος ψυχιατρικής κλινικής για μυστικούς πράκτορες. Οι υπόλοιπες εκτελέστριες της Noh στέλνονται για να την "εξαφανίσουν", αλλά αυτή καταφέρνει να δραπετεύσει απο τη φυλακή της και υιοθετεί νέα ταυτότητα για να χάσουν τα ίχνη της.
Το Kabuki είναι ένα παράξενο comic. Η πλοκή προχωράει αργόσυρτα, ή και καθόλου, επανέρχεται και επανα-πραγματεύεται τα ίδια γεγονότα και συναισθήματα. Εκτός απο μερικά εκρηκτικά σημεία έντονης δράσης και ροής της ιστορίας, όλη η σειρά είναι ένας ατελείωτος χορός απο flash-backs, αναμνήσεις, όνειρα και σκέψεις. Παρακολουθούμε την  Kabuki να ξαναζεί σημαντικές στιγμές και συναισθήματα της ζωής της, να αναπολεί, να ονειροπολεί και να φιλοσοφεί. Και όλα αυτά τα παρακολουθούμε μέσα απο την εκπληκτική εικονογράφιση / επικάλυψη του David Mack.


Μάλιστα, η λέξη "εικονογράφιση" φαντάζει πολύ φτωχή για να περιγράψει την εξαιρετική δουλειά που ο Mack έχει "απλώσει" στις σελίδες του Kabuki. Το στύλ του δεν είναι στην ουσία ένα στύλ, αλλά μία απόλυτα ταιριασμένη μίξη πολλών διαφορετικών στύλ, ένα πολύχρωμο κολλάζ απο πινελιές, μολύβια, μελάνια, μπορντούρες, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, και ό,τι άλλο βάλει στο πολυπράγμον μυαλό του ο προικισμένος αυτός καλλιτέχνης. Αναγνωρίζουμε τις ίδιες εικόνες ξανά και ξανά, ευφυώς παραλλαγμένες, καθώς η Ukiko επεξεργάζεται στο μυαλό της τις αναμνήσεις και τα γεγονότα της πολυτάραχης ζωής της. Η πιο εκπληκτική ικανότητα, όμως, που ο δημιουργός φανερώνει μπροστά στα μάτια μας, είναι το ευφάνταστο layout, η ανύψωση σε τέχνη της διάταξης των στοιχείων της κάθε σελίδας. Τα panels, όταν υπάρχουν, αφομοιώνονται μέσα στις εικόνες, το κείμενο ρέει σαν ποτάμι, οι φωτογραφίες και τα σκίτσα φτάνουν στο σημείο να αποτελούν ένα σώμα. Κανένα απο τα ετερόκλητα στοιχεία που "επιστρατεύονται" για να δημιουργήσουν το υπέροχο χάος των εικόνων του Kabuki δεν φαίνεται ξένο, εκτός τόπου, αταίριαστο. Όλα έχουν κάποιο σκοπό, κάποιο λόγο ύπαρξης, κάποιο ρόλο να παίξουν στο πολυδιάστατο όραμα του David Mack.

- curious ape 009 - 


Kabuki ( 歌舞伎 ,) : Ένα άκρως στυλιζαρισμένο είδος Ιαπωνικού χοροθεάτρου. Η ιστορία του ξεκινά το 1603 στην πόλη Kyoto, απο την Okuni του Izumo , μία ιέρεια του ναού Izumo-taisha, ενός απο τους σημαντικότερους ναούς της θρησκείας Shinto. Οι χαρακτήρες kanji που σχηματίζουν τη λέξη σημαίνουν, στην κυριολεξία, τραγούδι ( 歌 ), χορός ( 舞 ), και ικανότητα ( 伎 ). Το θέατρο Kabuki είναι συνήθως δραματικό στη θεματολογία του, με avant-garde τεχνοτροπία και περίτεχνα, εντυπωσιακά μακιγιάζ.

Βιβλιογραφία KABUKI :
  • Kabuki: Circle of Blood (Kabuki: Fear the Reaper και Circle of Blood 1-6)
  • Kabuki: Dreams (Kabuki Color Special, Dreams of the Dead, Kabuki #1/2, και The Ghost Play)
  • Kabuki: Masks of the Noh (Masks of the Noh #1-4)
  • Kabuki: Skin Deep (Kabuki: Skin Deep #1-3)
  • Kabuki: Metamorphosis (Kabuki #1-9)
  • Kabuki: Scarab (Kabuki: Scarab #1-8)
  • Kabuki: The Alchemy (limited series - 9 τεύχη)
      Εκτός της κύριας σειράς :   
  • Kabuki: Dance of Death
  • Kabuki: Reflections - Συλλογή εικονογραφήσεων απο διάφορους καλλιτέχνεςδείτε όλα τα comics του David Mack

Links
The official David Mack website
David Mack Gallery
Dance of Death - fansite
David Mack guide - fansite
Identity & Metamorphosis - article 
David Mack Speaks on Kabuki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου