Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Belzebubs - ένα αξιολάτρευτο Black Metal, οικογενειακό webcomic

Al Bundy goes Black Metal !




✴ ✴ ✴  †  ✴ ✴ ✴


Είμαι σίγουρος οτι ο τίτλος της ανάρτησης είναι αρκούντως μυστηριώδης και ό,τι να'ναι, όπως συνηθίζουμε σε αυτό το blog. Αξιολάτρευτο, και Black Metal, και οικογενειακό είναι χαρακτηρισμοί που δύσκολα (έως ακατόρθωτα) ταιριάζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Και μετά έρχεται και ο Al Bundy στον υπότιτλο και τα ισοπεδώνει όλα.

Θεωρώ δεδομένο οτι όλοι θυμούνται τον θεό Al Bundy της φοβερής οικογενειακής σειράς των 90s Παντρεμένοι με παιδιά (Married with children). Ή τον υπερ-θεό Homer Simpson της ομώνυμης, animated φαμίλιας. Ή τον Διονύση Μαυροτσούκαλο της επιτυχημένης ελληνικής εκδοχής της οικογενειακής σαπουνόπερας "Ευτυχισμένοι Μαζί". Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλά παραδείγματα τηλεοπτικών οικογενειών ανά τα έτη, με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία. Ποτέ όμως δεν έχει υπάρξει black metal οικογένεια, και μάλιστα στα comics. Μέχρι τώρα.

Γνωρίστε λοιπόν τους Belzebubs, τους φοβερούς, black-μεταλλάδες παντρεμένους με παιδιά της 9ης τέχνης, δημιουργημένους από τον φινλανδό κομίστα JP Ahonen.







✴ ✴ ✴  †  ✴ ✴ ✴

Όπως μαθαίνουμε από τη σύντομη περιγραφή του webcomic, οι Belzebubs είναι ένα αληθινό kvlt (cult) ντοκιμαντέρ σε μορφή comic strip. Μας προσκαλούν να εισχωρήσουμε βαθύτερα στην ψυχή (αν υπάρχει) του black metal. Μαθαίνουμε επίσης οτι ο JP Ahonen είναι ο δημιουργός του graphic novel Sing No Evil (Perkeros) και του κυριακάτικου strip Villimpi Pohjola που δημοσιεύεται στη Φινλανδία (ναι, αυτή τη χώρα της Σκανδιναβίας που έχει σχήμα κεφαλιού Moomin) - έτσι ακριβώς τα γράφει ε, εγώ απλά μεταφράζω. Του JP του αρέσει να μαγειρεύει, να πίνει μπύρες με φίλους και να κάνει tattoos, αλλά σιχαίνεται να γράφει βιογραφίες στο τρίτο πρόσωπο.









Στη λίγο... ιδιαίτερη οικογενειακή καθημερινότητα των Belzebubs, όταν η μαμά λέει στο παιδί "ξέχασες να κλείσεις την πόρτα", εννοεί τη διαγαλαξιακή πόρτα για τη διάσταση του Cthulu, όταν το παιδί δεν κοιμάται επειδή έχει τέρατα κάτω από το κρεβάτι, η μαμά του του απαντάει "Εντάξει, μπορείτε να παίξετε αύριο πάλι", και όταν μια άλλη φορά η έφηβη κόρη φωνάζει δυνατά "Ω θεέ μου", ο πατέρας της λέει εκνευρισμένος "Πρόσεξε τη γλώσσα σου". Όλη η οικογένεια φοράει corpse paint (τη χαρακτηριστική άσπρη πούδρα στο πρόσωπο με τα μαύρα σημάδια), αποκλειστικά μαύρα ρούχα και περικάρπια με καρφιά, από τα μικρά παιδιά μέχρι τη γιαγιά. Η γιαγιά επίσης κρατάει το πτώμα του παππού στο σπίτι και τρώνε όλοι μαζί, επειδή δε μπορεί να τον αποχωριστεί, και πολλά άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Και όλα αυτά σχεδιασμένα με το καρτουνίστικο και πολύ γλυκούτσικο καλλιτεχνικό στυλ του Ahonen, με τις έντονες επιρροές απο manga, που έρχεται σε πολύ ωραία αντίθεση με τη μαυρίλα και τη "σκληράδα" που θέλουν να προβάλλουν γενικά οι black-μεταλλάδες.








... και λίγο Christmas (εννοώ φυσικά anti-Christmas) spirit για τελείωμα





2 σχόλια:

  1. μια τυπικη ελληνικη οικογενεια θα ελεγε κανεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι Βάσω μου. Θα μπορούσαν να λέγονται Παπαδόπουλοι.
      Τί κάνεις εσύ βρε ψυχή ? Καρα-χαθήκαμε

      Διαγραφή