Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

"Έφυγε" ο Marcel Gotlib

Έφυγε από τη ζωή στις 4 Δεκεμβρίου  ο μεγάλος γάλλος δημιουργός 




.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που δημοσίευσα 2 υπέροχες ιστορίες του μεγάλου Gotlib για τα παιδιά, γράφοντας οτι είναι "ένας ζωντανός θρύλος των γαλλικών comics". Δυστυχώς, φαίνεται οτι είμαι μεγάλη μαυρόγατα, μιας και ο μεγάλος γάλλος δημιουργός, Marcel Mordekhaï Gottlieb, κατά κόσμον Gotlib, απεβίωσε αιφνιδίως στις 4 Δεκεμβρίου στην οικία του στο Yvelines.

Συν-ιδρυτής μερικών από τα επιδραστικότερα γαλλικά χιουμοριστικά περιοδικά, όπως τα L'Écho des savanes και Fluide Glacial, ο Gotlib (1934-2016) έδωσε στη γαλλο-βελγική σχολή αλλά και στα χιουμοριστικά comics γενικότερα νέα πνοή και κατεύθυνση, ανοίγοντας το δρόμο για πιο "ενήλικα" θέματα και πιο καυστική και κάφρικη διακωμώδηση. Ο γεννημένος στο Παρίσι από Ουγγαρο-εβραίους γονείς νεαρός καλλιτέχνης ξεκίνησε την καριέρα του στο παιδικό περιοδικό Vaillant, όπου δημιούργησε τον αγαπημένο ήρωα Gai-Luron. Το 1965 μεταπηδά στο θρυλικό Pilote, σχεδιάζοντας την επίσης πολυαγαπημένη σειρά Les Dingodossiers που συγγράφει ο μεγάλος René Goscinny του Astérix. Αργότερα θα συνεχίσει τη σειρά μόνος του με τίτλο Rubrique à brac, χαρίζοντάς μας μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα δείγματα σατιρικού χιούμορ στην ιστορία των comics.

Οι πιο γνωστοί χαρακτήρες που δημιούργησε ποτέ ο πολυβραβευμένος δημιουργός, εκτός φυσικά από τον Ισαάκ Νεύτωνα και την πασχαλίτσα του Rubrique à brac, είναι οι Gai-Luron, Superdupont (γαλλική παρωδία του Superman) και Pervers Pépère (Πορνοπάπος). Λατρεμένος τόσο για τη δουλειά του όσο και για το χαρακτήρα του από κοινό, κριτικούς και τους συναδέλφους του, είναι η πρώτη φορά που ο "γενναίος και γενναιόδωρος Gotlib" - όπως τον αποκαλούσε ο René Goscinny, δεν μας κάνει να γελάμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου