Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Tanino Liberatore illustrations

Ο εξαιρετικός εικονογράφος του cult Ranxerox

Ο Tanino Liberatore (το Tanino είναι υποκοριστικό του Gaetano) είναι μία θρυλική, cult φιγούρα των ιταλικών comics, ένας εικονογράφος που άφησε το σημάδι του στη χρυσή εποχή της 9ης τέχνης για τη γειτονική μας χώρα, τις δεκαετίες του '80 και του '90. Μέλος της, επίσης χρυσής, γενιάς ιταλών δημιουργών που μεγαλουργούσαν τότε, μαζί με τους Andrea Pazienza, Massimo Mattioli και Stefano Tamburini, ο Liberatore (που σημαίνει απελευθερωτής - άσχετο) με την εξαιρετική εικονογραφική του ικανότητα έδωσε νέα πνοή στα εναλλακτικά, αναρχικά οράματα που σημάδεψαν την ιταλική παραγωγή comics της εποχής.

Αποκορύφωμα τη καριέρας του, αλλά και όλης της ιταλικής σκηνής των 80s νομίζω, είναι η καρα-cult, καρα-βίαιη και καρα-αναρχική σειρά RanXerox, που έγραφε ο Stefano Tamburini και σχεδίαζε με εκπληκτικό τρόπο ο Liberatore. Η σειρά ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλης τη δεκαετίας στην Ευρώπη, όμως έμελλε να διακοπεί απότομα το 1986 από τον τραγικό θάνατο του Stefano Tamburini, από υπερβολική δόση ηρωίνης. Και δυστυχώς, η κατάρα της τόσο ταλαντούχας αυτής γενιάς δημιουργών συνεχίστηκε με το θάνατο και του Andrea Pazienza το 1988, από την ίδια μαλακισμένη αιτία. Μετά το θάνατο του συνεργάτη και φίλου του, ο Liberatore δε συνέχισε τη σειρά, και μάλιστα αποσύρθηκε ολοκληρωτικά από το χώρο των comics. Συνέχισε όμως να φιλοτεχνεί τις εξαιρετικές του εικονογραφήσεις, μερικές εκ των οποίων διάλεξα και παραθέτω.







Γεννημένος το 1953 στο χωριό Quadri, ο Tanino Liberatore τελείωσε το λύκειο στην πόλη Pescara, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα superstar των ιταλικών comics και αδικοχαμένο καλλιτέχνη Andrea Pazienza. Πήρε πτυχίο αρχιτεκτονικής από το πανεπιστήμιο της Ρώμης, και το 1974 ξεκίνησε να φιλοτεχνεί εξώφυλλα δίσκων για την εταιρεία RCA. Το 1978 γνώρισε τον Stefano Tamburini, και δημοσίευσε την πρώτη του δουλειά στο χώρο των comics στο περιοδικό Cannibale που είχε πρόσφατα ιδρύσει ο φίλος του. Την ίδια χρονιά οι δυο τους δημιούργησαν τον πιο διάσημο ήρωά τους, τον RanXerox, ονομασμένο έτσι από την επίσης διάσημη εταιρεία εκτυπωτών. To 1980 όλη η ομάδα των Tamburini, Liberatore, Pazienza και Mattioli, συν 2-3 άλλους, ίδρυσαν το επιδραστικό για το χώρο των comics και του design περιοδικό Frigidaire, όπου εξέθεταν συχνά τις ανατρεπτικές δουλειές τους.








Εικονογραφήσεις και comics του Liberatore έχουν εκδοθεί σε διάφορα περιοδικά της 9ης τέχνης όπως τα "δικά του" Cannibale και Frigidaire, τα "δικά μας" ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ και βαβέλ, αλλά και τα Transfert, Métal Hurlant, A Suivre, L'Écho des savanes, Chic, και άλλα. Έχει επίσης φιλοτεχνήσει διάφορα εξώφυλλα δίσκων, με πιο γνωστό το The Man from Utopia του Frank Zappa (ακολουθεί αμέσως μετά), κάνοντας μάλιστα τον εκκεντρικό μουσικό ολόιδιο με τον Ranxerox ! Από τις (λιγοστές, είναι αλήθεια) υπόλοιπες δουλειές του ξεχωρίζει ένα εξώφυλλο για το The Savage Sword of Conan (ακολουθεί και αυτό), το τελευταίο artbook του Les fleurs du mal (Τα άνθη του κακού), καθώς και η καλλιτεχνική διεύθυνση που έχει επιμεληθεί σε διάφορες κινηματογραφικές ταινίες (π.χ στο Asterix and Obelix Meet Cleopatra).







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου