Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Thorgal

Η εξαιρετική σειρά μεσαιωνικής / επιστημονικής φαντασίας
...
Η εξαιρετική βελγική σειρά comics Thorgal του βέλγου συγγραφέα Jean Van Hamme και του πολωνού εικονογράφου Grzegorz Rosiński είναι μία από τις καλύτερες, μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες ευρωπαϊκές σειρές comics, συνδυάζοντας πολύ επιτυχημένα δύο από τα δημοφιλέστερα λογοτεχνικά είδη - την ηρωική περιπέτεια και την επιστημονική φαντασία. Χρησιμοποιώντας ως βάση την υπέροχη Σκανδιναβική μυθολογία των vikings και των πολεμοχαρών θεών τους, ο γνωστός και από άλλες αξιόλογες σειρές συγγραφέας Van Hamme (XIII, Largo Winch) πλάθει ένα συναρπαστικό, φανταστικό κόσμο όπου οι θεοί και η μοίρα καθορίζουν τις τύχες των θνητών, όμως υπάρχουν κάποιοι ξεχωριστοί άνθρωποι που έχουν τη δύναμη να ξεφύγουν από αυτό το θείο νόμο. Ένας από αυτούς όπως καταλάβατε είναι και ο Θόργκαλ, ένας από τους λιγοστούς "στους οποίους οι θεοί έχουν επιφυλάξει ξεχωριστή μοίρα".

Η πρώτη ιστορία της μεγάλης εποποιίας του Θόργκαλ, La Magicienne Trahie (Η προδομένη μάγισσα) δημοσιεύθηκε σε συνέχειες το 1977 στο βελγικό περιοδικό Tintin, με απαρχή το τεύχος #11. Ακολούθησε η δημοσίευσή της στο γαλλικό αντίστοιχο περιοδικό την ίδια χρονιά, και τέλος εκδόθηκε συλλεγμένη σε ένα τόμο από την εταιρεία Le Lombard το 1980. Έκτοτε έχουν εκδοθεί άλλα 33 τεύχη, με το τελευταίο να έχει κυκλοφορήσει στη Γαλλία το 2013. Η σειρά έχει μεταφραστεί σχεδόν στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, και φυσικά και στα ελληνικά από τη ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ, με απαρχή το 1996. Η γνωστή εταιρεία όμως διέκοψε ανεξήγητα και απροειδοποίητα την έκδοσή της, έχοντας καλύψει μόνο μέχρι το τεύχος #16, λιγότερο δηλαδή από τη μέση της ιστορίας (Ελλαδάραααα !). Στα αγγλικά εκδόθηκε από τη Cinebook, η οποία επίσης σταμάτησε στο τεύχος #24 (άλλοι τρόμπες από κεί).


Η υπόθεση αναλυτικά 
(περιέχει spoilers)

Ένα πλοίο των βίκινγκς με αρχηγό τον Leif Haraldson έχει πέσει σε μία σφοδρή καταιγίδα. Οι άντρες θεωρούν τους εαυτούς τους χαμένους, όμως ένα απόκοσμο φως τους δίνει ελπίδα, και τους δείχνει το δρόμο προς το σπίτι τους. Το "θεϊκό" φως προέρχεται από μία διαστημική κάψουλα που έχει πέσει στη γη, και περιέχει ένα νεογέννητο ανθρώπινο αγόρι. Ο Leif Haraldson του δίνει το όνομα Thorgal Aegirsson δηλαδή γιος του Θορ, θεού του κεραυνού και του Έγκιρ, θεού της θάλασσας, το υιοθετεί και το παίρνει μαζί του στο χωριό των βίκινγκς του βορρά. Ο Θόργκαλ μεγαλώνει στο χωριό, όμως οι τρόποι του και οι αντιλήψεις του είναι πολύ διαφορετικές από αυτές των σκληροτράχηλων και αιμοδιψών βίκινγκς, οι οποίοι τον κοροϊδεύουν συχνά οτι δεν ανήκει στη φυλή τους. Στα 6α γενέθλιά του, ο πατέρας του θα του κάνει δώρο δύο μυστηριώδη αντικείμενα που περιείχε η διαστημική άτρακτος στην οποία τον βρήκαν. Τα αντικείμενα αυτά θα οδηγήσουν το μικρό βίκινγκ να ανακαλύψει την καταγωγή του ως ο τελευταίος απόγονος του λαού των άστρων, μίας ομάδας ταξιδιωτών του διαστήματος με ανεπτυγμένες ψυχικές δυνάμεις που ήρθαν στη γη προς αναζήτηση ενεργειακών πηγών.

Σχεδόν ενήλικος πια, ο Θόργκαλ έχει εξελιχθεί σε ένα δυνατό και θαρραλέο πολεμιστή, ικανότατο ναυτικό και τοξότη, αλλά και σε ένα τίμιο και δίκαιο άνθρωπο. Αγαπάει την ειρήνη, τη φύση, αλλά και την Aaricia, την κόρη του τρελο-Γκάνταλφ, ο οποίος εποφθαλμιά τη θέση του αρχηγού. Όταν ο Leif Haraldson θα πεθάνει, ο τρελο-Γκάνταλφ θα πάρει την εξουσία και θα καταδικάσει τον υιοθετημένο γιο του, το Θόργκαλ, σε θάνατο. Κάπου εκεί ξεκινάει το πρώτο τεύχος της σειράς, "Η Προδομένη μάγισσα", με τον ήρωά μας να κλείνει μία συμφωνία με τη μάγισσα του τίτλου προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Ο μαυρομάλλης βίκινγκ θα καταφέρει να γλιτώσει (προφανώς, αλλιώς δε θα υπήρχε 2ο τεύχος) και να κάνει οικογένεια με την αγαπημένη του Aaricia όμως, καθώς οι συγχωριανοί του δε θα τον αποδεχθούν ποτέ για δικό τους, θα περιπλανηθεί με τη γυναίκα του σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ως απόβλητος, ξεκινώντας έτσι το μεγάλο κύκλο των περιπετειών του.


Ο Θόργκαλ με την Ααρίσια και το γιο τους, Γιόλαν, θα μετακομίζουν διαρκώς από μέρος σε μέρος, ψάχνοντας ένα τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά, μακριά από την κακία των ανθρώπων. Η ελεύθερη φύση και το ανυπόταχτο πνεύμα του όμως θα τον βάζουν συνεχώς σε μπελάδες. Έτσι, θα βοηθήσει πολλές φορές στην ανατροπή μοναρχών και στην απελευθέρωση σκλάβων, θα ταξιδέψει επανειλημμένα μπροστά και πίσω στο χρόνο, θα συναντήσει καλούς φίλους, άσπονδους φίλους όπως την αγριόγατα Κρις ντε Βαλνόρ αλλά και ορκισμένους εχθρούς, και θα γνωρίσει θρυλικές φιγούρες της Σκανδιναβικής μυθολογίας, θεούς και γίγαντες. Στην πορεία θα ανακαλύπτει όλο και περισσότερα στοιχεία για το μυστηριώδες παρελθόν της οικογενείας του και του λαού των άστρων, θα αποκτήσει μία κόρη, τη Λύκαινα, αλλά και θα περάσει πολλές φορές τα σύνορα του "2ου κόσμου", μίας παράλληλης διάστασης στην οποία κανένας θνητός δεν είχε καταφέρει να εισέλθει. Κάποια στιγμή ο ήρωάς μας θα χάσει τη μνήμη του και κάπου εκεί, στα τεύχη 19-23 που συγκροτούν το story arc Σαιγκάν, η υπόθεση θα αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα, θυμίζοντας λίγο Τόλμη και Γοητεία, παραμένοντας όμως πάντα συναρπαστική.

Το εκδοτικό σημείωμα της ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ αναφέρει:

"Η απίστευτη μοίρα ενός παιδιού των άστρων"
Στον απέραντο παγωμένο Βορρά, σ'αυτή τη χώρα των μύθων και των θρύλων, κάποιοι σκληροτράχηλοι Βίκινγκς πολεμιστές ανακαλύπτουν ένα παιδί μέσα σε μια διαστημική άτρακτο. Ο Λέιφ Χάραλντσον το υιοθετεί και του δίνει το όνομα Θόργκαλ Έγκιρσον, δηλαδή γιος του Θορ, θεού του κεραυνού και του Έγκιρ, θεού της θάλασσας. Μεγαλώνοντας, ο Θόργκαλ γίνεται δυνατός, θαρραλέος και δίκαιος. Προσδοκά να δημιουργήσει οικογένεια με την Ααρίσια, την κόρη του βασιλιά των Βίκινγκς. Όμως, η αγάπη του για ελευθερία δεν αρέσει στους θεούς, που τον ρίχνουν απο δοκιμασία σε δοκιμασία, αναγκάζοντάς τον ν'αντιμετωπίσει σκληρούς κι αιμοδιψείς εχθρούς.

official site (french)


Το τέλος (?) - περιέχει spoilers

Το 29ο τεύχος, Le Sacrifice (Η θυσία, 2006), ήταν το τελευταίο που γράφτηκε από τον Jean Van Hamme. Ο συγγραφέας κλείνει τον 25-ετή κύκλο του στη σειρά που τον ανέδειξε, θέλοντας να βάλει μία τελεία στις ατελείωτες περιπέτειες του πλέον γερασμένου και κουρασμένου ήρωά του. Ο Thorgal θα ξεφύγει επιτέλους από την κατάρα του θεού Odin που τον κατάτρεχε, και θα βρεί τη γαλήνη στο μοναδικό μέρος που μπόρεσε ποτέ να αποκαλέσει σπίτι - το χωριό των βίκινγκς όπου μεγάλωσε και γνώρισε την Aaricia. Όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν ακόμη και έτσι ο γιος του Jolan, ο οποίος έχει γίνει πλέον άντρας, θα αναγκαστεί να συμφωνήσει να υπηρετήσει τον ημίθεο Manthor για να σώσει τη ζωή του πατέρα του. Ο Van Hamme λοιπόν, στην τελευταία ιστορία που έγραψε για τη σειρά, κάνει μία εμφανή αναφορά στην πρώτη. Όπως λοιπόν ο Thorgal στην Προδομένη μάγισσα έκλεισε μία συμφωνία για να σώσει τη ζωή του, το ίδιο ακριβώς θα πράξει και ο γιος του στη Θυσία, με το συγγραφέα να μας περνάει το μήνυμα οτι κάθε τέλος είναι και μία καινούρια αρχή. Το τεύχος κλείνει με έναν αποχαιρετισμό των δύο, με τον Jolan να φεύγει για να ξεκινήσει να χαράσσει το δικό του μονοπάτι στη ζωή.

Τα άλμπουμς 30-34 που έχουν γραφτεί από τον Yves Sente επικεντρώνονται περισσότερο στον Jolan, μιας και ο Thorgal έχει γεράσει αρκετά, οπότε κι εγώ... δεν περιγράφω άλλο. Είπαμε, η σειρά ονομάζεται Thorgal, μη φτάσουμε και μέχρι τον 3ο μπατζανάκη του 4ου κουνιάδου του από της θειάς του τη μεριά.


Οι κύριοι χαρακτήρες

Thorgal Aegirsson: Μεγαλωμένος από βίκινγκς, μα απόγονος μίας τεχνολογικά ανεπτυγμένης φυλής με υπερφυσικές ψυχο-κινητικές δυνάμεις. Ο Θόργκαλ δεν κατέχει αυτές τις ικανότητες, όμως κατέχει δύναμη, θάρρος, αποφασιστικότητα και ένα υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης. Όνειρό του είναι να βρεί ένα ήσυχο μέρος για να ζήσει ειρηνικά με την οικογένειά του.

Aaricia: Η γυναίκα του Θόργκαλ είναι εξίσου δυναμική και θαρραλέα με τον άντρα της. Τους συνδέουν βαθείς δεσμοί από την παιδική τους ηλικία στο χωριό των βίκινγκς. Όταν ο πατέρας της, ο τρελο-Γκάνταλφ σχεδιάζει να δολοφονήσει τον αγαπημένο της, περνάει στη δράση και καταφέρνει να σώσει τον Θόργκαλ.

Jolan: Ο πρωτότοκος γιος του Θόργκαλ και της Ααρίσια. Έχει κληρονομήσει τις ψυχο-κινητικές δυνάμεις του λαού των άστρων που ο πατέρας του δεν κατέχει, και μαθαίνει σιγά-σιγά να τις χρησιμοποιεί σωστά.

Louve: Η Λύκαινα είναι η κόρη του Θόργκαλ και της Ααρίσια. Γεννημένη σε μία σπηλιά λύκων δίπλα σε μία λύκαινα (εξ'ου και το όνομά της), διαθέτει τη δύναμη να επικοινωνεί με τα ζώα.

Kriss of Valnor: Η Κρις ντε Βαλνόρ είναι μία όμορφη, άγρια και αδίστακτη πολεμίστρια, που είναι ενίοτε με το μέρος του Θόργκαλ, και ενίοτε εναντίον του. Αν και κοροϊδεύει τις ηθικές του αξίες, στην πραγματικότητα τον γουστάρει, και μάλιστα όταν ο ήρωάς μας θα χάσει τη μνήμη του, θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να τον κερδίσει.

The guardian of the keys: Η φύλακας των κλειδιών είναι ένα πλάσμα με τη (γυμνή) μορφή της βιβλικής Εύας, που φυλάσσει την είσοδο στον απαγορευμένο για τους θνητούς "2ο κόσμο". Η αδυναμία της προς τον Θόργκαλ θα τους βάλει και τους δύο συχνά σε μπελάδες.

Άλλοι σημαντικοί χαρακτήρες της σειράς είναι ο βασιλιάς των βίκινγκς τρελο-Γκάνταλφ, ο σιτεμένος μα τίμιος πολεμιστής Ξυλοπόδαρος με τον ανιψιό του, τον ασυγκράτητο Τζαλ, ο μοχθηρός "θεός" Ογκοτάι και ο καλός "θεός" Τάνατλοκ, ο νάνος Τζάχζι, το σατανικό φίδι Νίντχογκ, ο ραδιούργος Βόλσουνγκ, η απερίσκεπτη Σάνια και πολλοί, πολλοί άλλοι.Βιβλιογραφία (κύρια σειρά)

Jean Van Hamme (συγγραφέας) - Grzegorz Rosiński (εικονογράφος)

 •   1. La Magicienne Trahie (Η προδομένη μάγισσα, 1980)
 •   2. L'Ile des Mers gelées (Το νησί των παγωμένων θαλασσών, 1980)
 •   3. Les Trois Vieillards du pays d'Aran (Οι τρείς γέροντες του Αράν, 1981)
 •   4. La Galère Noire (Η μαύρη γαλέρα, 1982)
 •   5. Au-delà des Ombres (Πέρα από τις σκιές, 1983)
 •   6. La chute de Brek Zarith (Η πτώση του Μπρεκ Ζαρίθ, 1984)
 •   7. L'enfant des étoiles (Το παιδί των άστρων, 1984)
 •   8. Alinoë (Αλινόη, 1985)
 •   9. Les Archers (Οι τοξότες, 1985)
 • 10. Le Pays Qâ (Η χώρα Κα, 1986)
 • 11. Les Yeux de Tanatloc (Τα μάτια του Τάνατλοκ, 1986)
 • 12. La Cité du Dieu Perdu (Η πόλη του χαμένου θεού, 1987)
 • 13. Entre Terre et Lumière (Μεταξύ γης και φωτός, 1988)
 • 14. Aaricia (Ααρίσια, 1989)
 • 15. Le Maître des Montagnes (Ο άρχοντας των όρεων, 1989)
 • 16. Louve (Λύκαινα, 1990)
 • 17. La Gardienne des Clés (Η φύλακας των κλειδιών, 1991)
 • 18. L'épée-soleil (Το σπαθί του ήλιου, 1992)
 • 19. La Forteresse Invisible (Το αόρατο κάστρο, 1993)
 • 20. La Marque des Bannis (Το σημάδι των εξορίστων, 1994)
 • 21. La Couronne d'Ogotaï (Το στέμμα του Ογκοτάι, 1995)
 • 22. Géants (Γίγαντες, 1996)
 • 23. La Cage (Το κλουβί, 1997)
 • 24. Arachnéa (Αραχνέα [?], 1999)
 • 25. Le Mal Bleu - (Το μπλέ κακό [?], 1999)
 • 26. Le Royaume sous le Sable (Το Βασίλειο κάτω από την άμμο, 2001)
 • 27. Le Barbare (Ο βάρβαρος, 2002)
 • 28. Kriss de Valnor (Κρις ντε Βαλνόρ, 2004)
 • 29. Le Sacrifice (Η θυσία, 2006)

Οι ελληνικές εκδόσεις της ΜΑΜΟΥΘΚΟΜΙΞ σταματούν στο τεύχος #16, Λύκαινα (μην αρχίσω πάλι τα γαμωσταυρίδια). Τα τεύχη 4-6 συγκροτούν το story arc (ενιαία ιστορία που καταλαμβάνει πολλά τεύχη) του Μπρεκ Ζαρίθ, το 7 παρουσιάζει 3 σύντομες ιστορίες από τη νεότητα του Θόργκαλ, τα 10-13 συγκροτούν το story arc της χώρας Κα, το 14 παρουσιάζει 4 σύντομες ιστορίες από τη νεότητα της Ααρίσια, και τα 19-23 συγκροτούν το story arc Σαιγκάν.


Yves Sente (συγγραφέας) - Grzegorz Rosiński (εικονογράφος)

 • 30. Moi, Jolan (2007)
 • 31. Le bouclier de Thor (2008)
 • 32. La bataille d'Asgard (2010)
 • 33. Le bateau-sabre (2011)
 • 34. Kah-Aniel (2013)

Υπάρχουν επίσης και 3 spin-off σειρές (δηλαδή με ήρωες χαρακτήρες που ξεπήδησαν από την κύρια σειρά), με γενική ονομασία Les Mondes de Thorgal (Οι κόσμοι του Θόργκαλ). Αυτές είναι οι: Les Mondes de Thorgal - Kriss de Valnor, Les Mondes de Thorgal - Louve και Les Mondes de Thorgal - La Jeunesse de Thorgal, αλλά επειδή οι συντελεστές τους δεν είναι οι αυθεντικοί δημιουργοί, Rosiński και Van Hamme, θα επιλέξω να μην ασχοληθώ με αυτές.
Μπορείτε να διαβάσετε πιο αναλυτικά τις υποθέσεις των πρώτων 7 τευχών της σειράς στα ελληνικά, από το φιλικό comic blog comicoupoli.


4 σχόλια:

 1. καλημερα! τοσες φορες τα εχω δει σε μαγαζια αλλα δεν εχω καν ξεφυλλισει ενα τευχος. βασικα μου φαινοντουσαν τα εξωφυλλα σαν αντιγραφη του κοναν. δεν ξερω αν ισχυει αλλα σιγουρα ετσι δειχνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Hello Alice!
   Είναι πολύ καλό, και δεν έχει μεγάλη σχέση με Conan. Έχει πολύ sci-fi και πολλή μυθολογία μέσα, δεν επικεντρώνεται τόσο στη βία και τα ξεκοιλιάσματα. Επίσης, έχει σαφή κεντρική ιστορία, ενώ ο κακομοίρης ο Conan (που μου αρέσει, δε λέω όχι) έχει αποκτήσει 850 σειρές και έχει "ξεχειλώσει" σαν τους σουπερήρωες της Marvel.

   Διαγραφή
 2. Πολύ ωραία σειρά! Θυμάμαι να τη διαβάζω από μικρός, έχει περάσει πλέον στις παιδικές μου αναμνήσεις. Κρίμα που δεν τη συνέχισε η Μαμουθκόμιξ, δεν είχα ιδέα πόσα τεύχη υπήρχαν ακόμη. Πού τα βρίσκεις τώρα αυτά ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρε φίλε Jim!
   Εγώ τον ξεκίνησα κάπως πιο μεγάλος το Θόργκαλ, όχι μαζί με Αστερίξ και Λούκυ Λουκ και τα σχετικά. Πολύ ωραία σειρά όντως, και είναι κρίμα που δεν έφτασε ποτέ ούτε στα μισά τεύχη από τα γαλλικά. Είναι αλήθεια οτι κάνει σχετικά μεγάλη κοιλιά η υπόθεση μετά, όμως σίγουρα αξίζει τον κόπο. Τα αγγλικά τεύχη της Cinebook που φτάνουν μέχρι το #24 βρίσκονται πάντως (στο Public έχω πετύχει σίγουρα).

   Διαγραφή