Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Sergio Toppi - San Isidro Maxtlacingo 1850

Μία υπέροχη, σύντομη ιστορία του ιταλού μαέστρου

Ο Sergio Toppi (1932-2012) ήταν ένας εξαιρετικός ιταλός δημιουργός comics και εικονογράφος που έχει κερδίσει μία θέση στο πάνθεον των κορυφαίων ευρωπαίων καλλιτεχνών, κυρίως λόγω του χαρακτηριστικού, πανέμορφου εικονογραφικού του στυλ και των εντυπωσιακών συνθέσεων των σελίδων του. Ξεκινώντας την καριέρα του στο χώρο της εικονογράφησης στα μέσα της δεκαετίας του 60 και μεταπηδώντας στα comics στις αρχές της δεκαετίας του 70, ο Toppi φιλοτέχνησε αμέτρητες σύντομες ιστορίες για τα ιταλικά περιοδικά Corriere dei Ragazzi, Il Giornalino, Linus, Alter Alter, Corto Maltese, Sgt.Kirk και άλλα, με προτίμηση στα ιστορικά και μυθολογικά θέματα.

Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, πολύ λίγες δουλειές του μεγάλου ιταλού καλλιτέχνη έχουν εκδοθεί στα αγγλικά, παραμένοντας έτσι απρόσιτες στο ευρύ, αγγλόφωνο κοινό. Μία από αυτές που έχουν μεταφραστεί πάντως είναι (ευτυχώς) η εκπληκτική μίνι σειρά Sharaz-De, μία ελεύθερη διασκευή στο ανατολίτικο παραμύθι των 1001 νυχτών.

Όπως και ο μεγάλος Hugo Pratt (λίγο) πρίν από αυτόν, ο Toppi χώριζε τις ιστορίες του ανά περιοχές του κόσμου, παραδίδοντας υπέροχες ενότητες ιστοριών για τη μεσόγειο, τη βόρεια Ευρώπη, την Αφρική, την Αυστραλία, τη μέση ανατολή, την άπω ανατολή και τη λατινική Αμερική. Στην τελευταία αυτή ενότητα για τη νότια Αμερική ανήκει και η υπέροχη, 14σέλιδη ιστορία San Isidro Maxtlacingo 1850 που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης το 1978 και εκδόθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Alter Alter την ίδια χρονιά. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τη θρυλική βαβέλ.










2 από τις συλλογές που έχει συμπεριληφθεί το San Isidro Maxtlacingo 1850


2 σχόλια:

  1. Και το σχέδιο και η γραφή του είναι απόκοσμα όμορφα. Και τα κοινά του με τον Pratt υποθέτω πως είναι περισσότερα από ένα. Μαγικός. Εύγε στον Δάντη (όχι τον δικό μας εννοείται) της Ένατης Τέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hello αγαπητέ doctor !
      Το "απόκοσμα" που λες του ταιριάζει απόλυτα του κυρίου Toppi, επειδή όντως είναι εξωπραγματική, σχεδόν εξωγήινη η εικονογραφική του τέχνη. Δάντης με τα όλα του (όχι ο δικός μας εννοείται - που σιγά μην είναι και δικός μας ο ξεφτίλης)

      Διαγραφή