Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

MAAKIES

Η υπέροχα σάπια, κάφρικη και... μα'ακισμένη σειρά comics strips του Tony Millionaire





...
Όοοοοχι, δε λείπει κανένα λάμδα από τον τίτλο της ανάρτησης, καθώς δεν είναι στα ελληνικά. Απλώς είναι λίγο ατυχής στη γλώσσα μας ο τίτλος που ο αμερικανός δημιουργός επέλεξε για τη σειρά του, αν και νομίζω οτι ταιριάζει απόλυτα. Και είμαι σίγουρος οτι αν κάποτε κανένας ελληνάρας της διασποράς σφυρίξει στον Τόνυ τον Εκατομμυριούχο τί παραλίγο να σήμαινε ο τίτλος του στα ελληνικά, θα γελάσει με την ψυχή του, καθότι είναι τελείως ακομπλεξάριστος, αυτοσαρκάζεται συχνά, και γενικά είναι πολύ χαλαρός και cool τύπος. Όχι οτι τον ξέρω προσωπικά τον άνθρωπο, απλώς έχω βγάλει τα συμπεράσματά μου από συνεντεύξεις δικές του και συναδέλφων του που μιλάνε για αυτόν.

Πάντως, αν νομίζετε οτι παρα-ασχολήθηκα με τον τίτλο, το ίδιο έχουν κάνει κατά καιρούς πολλοί δημοσιογράφοι που ρωτούν τον Tony Millionaire (με κανονικό όνομα το Scott Richardson) τί σημαίνει, για να λάβουν κάθε φορά διαφορετική απάντηση. Η πιο συχνή πάντως είναι οτι "Είναι επτασφράγιστο μυστικό. Δε μπορώ να αποκαλύψω αυτή την πληροφορία μέχρι κάποιο συγκεκριμένο άτομο να πεθάνει. Γιατί αν μάθει ποτέ οτι χρησιμοποίησα αυτό το όνομα, θα τσαντιστεί πάρα πολύ". Δηλαδή... ό,τι να'ναι.

Λοιπόν, ό,τι και να σημαίνει ο τίτλος, η σειρά MAAKIES του εξαιρετικού αμερικανού κομίστα Tony Millionaire (δημιουργού του επίσης εξαιρετικού Billy Hazelnuts) ξεκίνησε να δημοσιεύεται στην εφημερίδα New York Press το Φεβρουάριο του 1994, και συνεχίζει περιστασιακά μέχρι και σήμερα σε εναλλακτικά περιοδικά και εφημερίδες στις Η.Π.Α, τη Σουηδία, την Ιταλία και αλλού. Κύριο θέμα της σειράς είναι οι απίστευτα αστείες όσο και σιχαμερές περιπέτειες δύο γνώριμων και από τη σειρά Sock Monkey του ίδιου δημιουργού χαρακτήρων, των ελεεινών, τρισάθλιων, κάφρων, σάπιων και μπεκρήδων Uncle Gabby και Drinky Crow (ΘΕ-ΟΙ !!!). Μία μαϊμού με ημίψηλο και ένα μαύρο κοράκι με αυτοκτονικές τάσεις που περνάνε τις τρύπιες ώρες τους πάνω σε ένα πειρατικό καράβι ή σε κάποιο ελεεινό καταγώγι, λιωμένοι στο ποτό από το πρωί μέχρι το βράδυ και κάνοντας συνεχώς... μα'ακίες ! Αλλά μιλάμε για πολλές μα'ακίες, με το εξαιρετικό, καφρίλικο και κατάμαυρο χιούμορ του Millionaire να σπάει κόκαλα!












....
Φημολογείται οτι η πρώτη φορά που ο Millionaire σχεδίασε ένα στριπάκι με τον πλέον διάσημο χαρακτήρα Drinky Crow ήταν πάνω σε μία χαρτοπετσέτα σε κάποιο μπαράκι της γειτονιάς του. Το concept ήταν απλό - ένα κοράκι που πίνει τον πάτο του και μετά τινάζει τα μυαλά του στον αέρα. Το αποτέλεσμα άρεσε στον barman, ο οποίος κέρασε τον άγνωστο τότε καλλιτέχνη τσάμπα μπύρα. Το κίνητρο ήταν πολύ ισχυρό (εννοείται), και έτσι ο Τόνης μας συνέχισε να σχεδιάζει, ο "χορηγός" του συνέχιζε να τον ποτίζει, μέχρι που κάποια στιγμή η παράξενη συμφωνία υπέπεσε στην αντίληψη ενός συνεργάτη της εφημερίδας New York Press, η οποία προσέφερε στον Millionaire μία θέση στις σελίδες της για το στριπάκι του. Και τα υπόλοιπα... είναι ιστορία.

Στα 20 και πλέον χρόνια της σειράς, έχουν κυκλοφορήσει πολλές συλλογές που συγκεντρώνουν τις σάπιες περιπέτειες των δύο αλκοολικών και αποτυχημένων ναυτικών, στο πολύ ωραίο μακρόστενο φορμά που έχουν και τα στριπάκια.

Maakies (2000)
The House at Maakies Corner (2002)
When We Were Very Maakies (2004)
Der Struwwelmaakies (2005)
Premillennial Maakies (2006 - ανατύπωση της πρώτης συλλογής)
The Maakies with the Wrinkled Knees (2008)
Maakies Treasury (2009)
Little Maakies on the Prairie (2010)
Green Eggs and Maakies (2013)







Οι τίτλοι των συλλογών είναι στην πλειοψηφία τους παραφράσεις γνωστών παιδικών βιβλίων (The House at Pooh Corner και When We Were Very Young του A. A. Milne, Der Struwwelpeter του Heinrich Hoffman, Raggedy Ann and Andy and the Camel with the Wrinkled Knees του Johnny Gruelle, Little House On The Prairie της Laura Ingalls Wilder).

Οκ, τώρα που το καλύψαμε και αυτό, πάμε να συνεχίσουμε. Uncle Gabby και Drinky Crow, δεύτερο σάπιο ημίχρονο.











...
Αρκετά συχνά, ο Millionaire συνηθίζει να παραθέτει μερικά λίγο ξεχωριστά στριπάκια, όπως το αμέσως επόμενο, που είναι σχεδιασμένο από το φίλο του, το φοβερό και τρομερό αμερικανό κομίστα Kaz. Ή το δεύτερο, που έχει ως πρωταγωνιστές τους Winnie the pooh, Mickey Mouse και Goofy. Ή το τρίτο, με τον... Justin Beaver! Και το τέταρτο και τελευταίο, με φωτογραφίες από tattoos με ήρωες του Maakies.






...
Ορίστε και μερικά από τα πρώτα στριπάκια της σειράς, προερχόμενα από το μακρινό 1994. Συμπεριλαμβάνεται και το πρώτο ever (πρώτη εικόνα φυσικά).








...
Αnimation

To 1998 φτιάχτηκαν 6 δίλεπτα flash animations με χαρακτήρες από το Maakies για λογαριασμό του γνωστού αμερικάνικου κωμικού σόου Saturday Night Live, όμως το αποτέλεσμα ήταν πολύ απλοϊκό, όπως μπορείτε να δείτε στο Drinky Crow Gets a Job, το ένα από τα μόλις δύο επεισόδια που προβλήθηκαν. 10 χρόνια μετά όμως, το 2007, έγινε μία αρκετά πιο σοβαρή προσπάθεια για το κανάλι Adult Swim του Cartoon Network, με το πιλοτικό επεισόδιο να προβάλλεται στις 13 Μαϊου του 2007. Η σειρά ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου του 2008 με τίτλο The Drinky Crow Show, όμως στις 25 Ιανουαρίου 2009 ματαιώθηκε, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Millionaire σε ένα επερχόμενο comic strip του Maakies.





...

...

Για επίλογο άφησα μία γλαφυρή περιγραφή του ίδιου του δημιουργού για τη σειρά του - "Στο Maakies ξερνάω τ'άντερά μου... Γράφω και σχεδιάζω για όλα όσα με κάνουν να θέλω να πηδήξω στο ποτάμι, γελώντας με τον τρόμο του να είσαι ζωντανός" !!!

2 σχόλια:

  1. Ha ha ha ah ah ha ! Pio kameno ki apo ta biftekia tis ginaikas moy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα χαχα !!! ... Και πιο σάπιο κι από τα μακαρόνια που είχα ξεχάσει εκτός ψυγείου πρίν φύγω για διακοπές (true story) !

      Καλά, το σχόλιό σου ανώνυμε φίλε βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για σχόλιο της χρονιάς - Ναι, γίνεται κάθε χρόνο λαμπρή τελετή που τύφλα να'χουν τα Oscar μπροστά της. Φυσικά, καταλαβαίνω το λόγο που θέλεις να διατηρήσεις την ανωνυμία σου. Αν είναι ζόρικη η γυναίκα ...

      Εντάξει, με πέθανες !

      Διαγραφή