Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Kris Kool

Πολύχρωμη 70's pop art comics ψυχεδέλεια !

Ο Caza (Philippe Cazaumayou) είναι ένας φανταστικός και πολύ ιδιαίτερος γάλλος δημιουργός που καθ'όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει ένα δικό του σύμπαν μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι ιστορίες του. Εμπνεόμενος από τη φύση, τη μυθολογία και τον κόσμο των ξωτικών και των πνευμάτων, ο Caza έχει παραδόσει πλήθος εξαιρετικών δουλειών, με τις πιο αξιόλογες να είναι οι συλλογές σύντομων ιστοριών που απαρτίζουν την ενότητα L'Âge d'Ombre (Les Habitants du crépuscule, Les Remparts de la nuit).

Ο πειραματισμός και η πρωτοπορία κυλούσαν πάντα στο αίμα του ανήσυχου γάλλου καλλιτέχνη, οδηγώντας τον να αλλάζει συχνά εικονογραφικά στύλ και τεχνικές. Προτού όμως αναπτύξει το πολύ απαιτητικό πρώιμο καλλιτεχνικό του στύλ που παρέπεμπε στον ποϊντιλισμό (λευκές κουκκίδες σε μαύρο φόντο - δείτε για παράδειγμα το Hydrogenesis), και το μετέπειτα πολύχρωμο, χαρακτηριστικό του ύφος (δείτε τα Mandragora και Equinox), ο Caza ξεκίνησε τη μαγική του πορεία στο σύμπαν της 9ης τέχνης με το Kris Kool, και ίσως την πιο πειραματική εικονογράφηση που έχει κάνει ποτέ.

Το Kris Kool λοιπόν είναι η πρώτη δουλειά του Caza στο χώρο των comics, ένα ξεχωριστό graphic novel που εκδόθηκε το 1970 στη Γαλλία από την εταιρεία Eric Losfeld. Ένα ονειρικό, ερωτικό, σουρρεαλιστικό, "ξεφεύγα" τελείως ταξίδι σε ένα εκτυφλωτικά πολύχρωμο, ψυχεδελικό σύμπαν γεμάτο με φιλήδονες γυναίκες, ναρκωτικά (εννοείται) και γεωμετρικά τοπία που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει μέσα από καλειδοσκόπιο. Η υπόθεση...

Η υπόθεση, όπως ίσως μάντεψε κάποιος από τη μέχρι τώρα περιγραφή μου, δεν είναι ακριβώς σαφής, η αφήγηση είναι τελείως μη γραμμική, με τις παράξενες καταστάσεις που εκτυλίσσονται να μην επιδέχονται "παραδοσιακών" ερμηνειών. Ο κεντρικός μας ήρωας, ο Kris Kool, είναι ένας διαστημικός τυχοδιώκτης, μία αρσενική και χίπικη εκδοχή της Barbarella, έργο από το οποίο είναι εμφανώς επηρρεασμένο το ύφος του βιβλίου. Ο Kool λοιπόν, ενώ αράζει όπως συνήθως σε ένα κακόφημο μπαράκι, δέχεται να αναλάβει μία δουλειά για λογαριασμό του Gwine, ενός αδίστακτου αρειανού. Αποστολή του είναι να βρει και να φέρει πίσω την Corolle, μία όμορφη γυναίκα-λουλούδι από τον πλανήτη Αφροδίτη. Έτσι, ξεκινάει μία διαστημική περιπλάνηση στην Αφροδίτη, τον Άρη και τον Κρόνο, με διάφορους πολύχρωμους χαρακτήρες αλλά και εχθρούς να μπλέκονται στο δρόμο του. Όταν τελικά θα εντοπίσει την Corolle θα την ερωτευτεί με την πρώτη ματιά, και θα αποφασίσει να διαφύγει μαζί της, αψηφώντας τις εντολές του. Όμως θα καταλήξει εξόριστος σε ένα παράλληλο κόσμο, περιτριγυρισμένος από όμορφες γυναίκες και παράξενα φυτά, προσπαθώντας να πολεμήσει ένα... σαρκοφάγο βουνό από βυζιά !!!!!!!!

Νομίζω δε χρειάζεται να πω άλλα για την ώρα. Ας αφήσουμε το πολύχρωμο, ψυχεδελικό πανδαιμόνιο του Caza να πεί τα υπόλοιπα. Πάρτε LSD, τριπάκια, μανιτάρια, peyote, αψέντια, mezcal, μανδραγόρες και μπάφους, και πάμε ...








...
Η ανάγνωση του Kris Kool, έστω και με τα κουτσά γαλλικά που θυμάμαι (δεν υπάρχει αγγλική μετάφραση) είναι μία πολύ ξεχωριστή και ολίγον τί... παραισθησιογόνα εμπειρία. Έτσι κι αλλιώς, το κείμενο έχει σαφώς ήσσονα ρόλο, με το υπέροχο, πολύχρωμο χάος της εικονογράφησης να αιχμαλωτίζει το μάτι και το μυαλό, παρασύροντάς μας πίσω στις δεκαετίες του 60 και του 70, καβάλα στο Yellow Submarine των Beatles παρέα με τα παιδιά των λουλουδιών. Επηρρεασμένος από τα... ψυχεδελικά διαμάντια των comics που είχαν προηγηθεί, όπως τη Barbarella του Jean-Claude Forest και τις Jodelle, Pravda του Guy Peellaert, αλλά και τον εξαιρετικό αμερικανο-γερμανό ζωγράφο και εικονογράφο Peter Max, ο Caza δημιουργεί τη δική του, φαντασμαγορική εκδοχή της pop art πρωτοπορίας της εποχής.

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι οτι το ντελιριακό αυτό, φουτουριστικό ταξίδι παραλίγο να μην επιζήσει μέχρι τις μέρες μας, μιας και η εταιρεία Eric Losfeld που το κυκλοφόρησε αναγκάστηκε να διακόψει πολύ σύντομα το τύπωμά του λόγω νομικών προβλημάτων (τα οποία αντιμετώπιζε αρκετά συχνά). Και θα είχε χαθεί για πάντα αν δεν ανακαλύπτονταν κάποιες ξεχασμένες κούτες σε κάποια αποθήκη μετά απο δεκαετίες. Και αυτό θα ήταν μεγάλο κρίμα επειδή, όπως και να το κάνουμε, δε βρίσκεις συχνά comics με πολύχρωμα, σαρκοφάγα βουνά από βυζιά ! (προτελευταία εικόνα).







4 σχόλια:

  1. πολύχρωμα, σαρκοφάγα βουνά από βυζιά !!!????? χαχαχαχαχα οκ δεν υπαρχει ουτε αυτο ουτε εσυ ομως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έεεεετσι ! Ακριβώς όπως το ακούς Alice μου. Πολύχρωμα, σαρκοφάγα βουνά από βυζιά !!! Είναι το απαραίτητο συστατικό για κάθε καλό χίπικο, ψυχεδελικό comic.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο! Ταξιδιάρικο! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, για όποιον τυχερό ξαναφύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα! Αν πάρεις και τη συνταγή που γράφω, εκεί να δείς ταξίδι ! Διαπλανητικό !!! Καλό καλοκαίρι σε όλους.

      Διαγραφή